Cukorbetegként megfázott, influenzás? Ezekre figyeljen

Cukorbetegként megfázott, influenzás? Ezekre figyeljen

dr. Porochnavecz Marietta Létrehozva: 2020.11.17 Módosítva: 2020.11.19

A cukorbetegeknek akkor is fokozott figyelmet kell fordítaniuk az alapbetegségükre, ha megfáznak, ha influenzásak lesznek, esetleg koronavírussal fertőződnek. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa a legfontosabb tudnivalókra, a felkészülés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A cukorbetegség rizikófaktor koronavírus szempontjából

A jelenlegi tudásunk szerint a cukorbetegek a magas veszélyeztetettségi csoportba tartoznak, akiknél a fertőzés következtében súlyos szövődmények  alakulhatnak  ki. A betegeknek az alábbi tudnivalókkal kell tisztában lenniük:

  • Mindenképpen folytatni kell az elrendelt kezelést, gyógyszerek, inzulin adagolását. Vírusfertőzés esetén lehet számítani vércukor emelkedésre is, ennek következtében a diabetológus ajánlása szerint a vércukor értékeknek megfelelően a gyógyszeradagok módosítására lehet szükség. Komoly szerepe van a jelenlegi helyzetben a telemedicinának, mert így személyes találkozás nélkül is kapcsolatot lehet teremteni az orvossal.
  • Fertőzés esetén különösen fontos a vércukorszint rendben tartása.Rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintet  és vizeletben a ketontesteket.
  • Biztosítani kell a legalább 30 napra elegendő gyógyszerkészletet, inzulint, mert a vércukorszint akkor is emelkedhet, ha a beteg nem tudja a diétát pontosan tartani.
  • Mindenképpen értesíteni kell a háziorvost és a diabetológust, ha koronavírus fertőződés jeleit észlelik magukon. Nagyon fontos, hogy tünetek esetén NE személyesen keressék fel az orvost, ilyenkor az előírások szerint telefonon kell a háziorvost értesíteni. Bármilyen rendelésen csak tünetmentesen, gyógyultan és/vagy negatív koronavírus teszttel szabad személyesen megjelenni!

A magyar és a nemzetközi ajánlások szerint a cukorbetegség azon állapotok közé tartozik, amelyek esetén különösen javasolt még a tél előtt beadatni az influenza elleni védőoltást. Ha ugyanis a koronavírus és az influenza együttesen jelentkezik, az nagyon komoly szövődményekkel járhat, amelyeket – lehetőség szerint – fontos lenne megelőzni.

Itt a nátha és az influenza szezonja is

Természetesen a változékony, csapadékos, hidegre forduló időben a megfázás, és lassan az influenza időszaka is hajlamosít a betegségre, még ha igyekszünk megelőzni is azokat. Cukorbetegeknek az alapbetegségük miatt is fontos a gondos felkészülés. Mi az, amit előzetesen érdemes beszerezni?

  • Gyógyszerek, kiegészítők: fájdalomcsillapító, lázmérő, „hasfogó” készítmény, savkötő, magnéziumpótlás (diabéteszben viszonylag gyakori a magnéziumhiány).
  • Élelmiszerek: sportitalok, gyümölcslevek, kekszek, instant főtt gabonák, édesítetlen almapüré. (Ha a cukorbeteg az influenza vagy a más betegség miatt nem tud enni, akkor is be kell juttatni, meg kell innia vagy ennie 50 gramm szénhidrátot négyóránként – ami megfelel kb. másfél csésze cukrozatlan almapürének vagy gyümölcslének.)

- Ha már megbetegedett a diabéteszes páciens, nehezebbé válhat a vércukorszint rendben tartása, hiszen elképzelhető, hogy nem tud a szokásosnak megfelelően étkezni. Fontos a bő Fertőzés esetén szükség lehet az inzulinadagolás módosítására.folyadékfogyasztás (félóránként kb. 150 ml). Szükséges lehet egyes esetekben cukros üdítők fogyasztása is, ha a táplálék szénhidrát tartalma 50 g-nál kevesebb – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa. - A betegeknél szükséges a vércukorszint sűrűbb ellenőrzése (általában 4 óránként) és a vércukorszintnek megfelelően az inzulinadag módosítása. Vírusfertőzések esetén a szervezet megnöveli bizonyos hormonok termelését is, hogy harcolhasson a betegség ellen. Ezek a hormonok viszont megemelik a vércukorszintet és így a szükséges inzulinmennyiséget is. Ezt különösen fontos tudniuk az inzulinfüggő 1-es típusú cukorbetegeknek. Az inzulin adását semmiképp ne hagyják abba. Ha ugyanis nincs elég inzulin a szervezetben, az elkezdi a zsírokat üzemanyagként lebontani, ami úgynevezett ketonok megjelenését eredményezi a véráramban, és ez – kezelés nélkül – diabéteszes ketoacidózis kialakulásához vezethet. Ennek tünetei gyakran igen gyorsan, akár 24 óra alatt megjelenhetnek, és feltétlenül orvosi segítséget igényelnek. A tünetek pedig az erős szomjúság érzés, a gyakori vizelés, a hányinger, hányás, a hasfájás, a kimerültség, a légszomj, az aceton szagú lehelet, a zavartság, akár eszméletvesztés.

2 típusú diabétesz beteg esetén, ha tablettás kezelésben részesül: átmenetileg szükséges lehet a Metformin kezelés abbahagyása. Ha a fertőzés súlyos, ha kiszáradás jeleit észleljük, átmenetileg szükség lehet inzulinkezelésre is. Javasolt a rendszeres vércukormérés, általában napi 2 alkalommal. A cél, hogy a vércukor értékek 6-10 mmol/l között mozogjanak. Aki inzulinkezelésben részesül, az rendelkezik vércukormérővel. Amennyiben a vércukorszint tartósan 10 mmol/l feletti, indokolt az inzulinadag emelése. Ekkor gyakoribb vércukor ellenőrzés javasolt. Ha a vizeletben ketontestek jelennek meg és a vércukor szint tartósan 15 mmol/l feletti, vegye fel a kapcsolatot kezelő orvosával – koronavírus esetén azonban csak távkonzultációval, telefonon!

Forrás: CukorbetegKözpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

A férjem 2tipusú cukorbeteg. Lassan már 4hónapja a nagylába új alatt lett egy vízhólyag (beesett a cipőjébe 1 granulált tápszem)valószínü az okozta a hólyagot. Nem vette észre mert nem érzi a lábujjait. A bőrgyógyá betedin kenőcsöt adott rá. Sok javulást nem láttunk tőle. Egy idősek otthonába dolgozó aszisztensnőtől kaptunk ALLEVYN Claccit,az otthonban ezzel kezeli a fekélyes lábakat. Valami kicsi javulást látunk. A kérdésem az,1.mennyi idő a gyógyulása egy ilyen sebnek? 2.A Lökés hullam terápiát csak a cukorbeteg központban lehet kérni? Mi Kunszentmártonban lakunk,Szolnok megyébe.Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel László Gáborné

dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Tisztelt László Gáborné!

Köszönjük megkeresését,több pontban válaszolnék.
1.Fontos a vércukor értékek normális tartományban tartása.

2.Cukorbetegségben neuropathia talaján gyakran alakul ki seb a lábon.fontos lenne neuropathias és érsebészeti vizsgálat is,ami az idegek illetve az erek állapotáról ad felvilágosítást.

3.A sebgyógyulás lassú folyamat,hónapokba telik a gyógyulás.

4.Lökéshullám terápia van intézményünkben,de ennek igénybevétele csak szakorvosi konzultáció után lehetséges.

Készséggel állunk rendelkezésükre,várjuk bejelentkezésüket.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsainkTisztelettel :
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász-diabetológus szakorvos


Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen

Intelligens kötszer és mézes kezelés is segít diabéteszes fekélyen

Minden 8. cukorbeteg szembe kell, hogy nézzen egy komoly szövődménnyel, a diabéteszes fekély betegséggel, ami elsősorban a lábon mutatkozik. Dr. Medgyesy Gábor, a CukorbetegKözpont sebésze azokra a módszerekre hívta fel a figyelmet, amelyek segítségével és gondos ápolással elkerülhető lehet a legsúlyosabb következmény, az amputáció.

További részletek
Cukorbetegként megfázott, influenzás? Ezekre figyeljen

Cukorbetegként megfázott, influenzás? Ezekre figyeljen

A cukorbetegeknek akkor is fokozott figyelmet kell fordítaniuk az alapbetegségükre, ha megfáznak, ha influenzásak lesznek, esetleg koronavírussal fertőződnek. Dr. Porochnavecz Marietta, a CukorbetegKözpont diabetológusa a legfontosabb tudnivalókra, a felkészülés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica