Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2024.06.18 08:14

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Prof. Dr. Somogyi Anikó

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Miért fontos a terhességi diabétesz szűrése?

-Terhességi diabéteszről akkor beszélünk, amikor a kismamánál a várandósság alatt derül fény a kóros cukoranyagcserére. Az esetek nagy részében a terhesség alatt kialakult ún. terhességi-gesztációs diabéteszről van szó. Másik, kis részben a kismama már várandóság előtt is cukorbeteg volt, csak nem volt panaszos és nem mérték meg a vércukrát.

A terhességi cukorbetegségről már tudjuk, hogy hosszú távon összefüggésbe hozható:

 • a későbbi anyai cukorbetegség kialakulásával (elsősorban a 2-es típusúval),
 • a metabolikus szindrómával és a szív- és érrendszeri betegségekkel
 • a serdülő és a felnőtt utódok elhízásával, a kóros glükóztoleranciával,
 • a magas vérnyomással, valamint a metabolikus szindrómával.

A terhességi cukorbetegség kockázati tényezői a következők:

 • cukorbetegség egy korábbi terhességben (40 százalékos kockázattal jár az ismétlődés)
 • előzetesen igazolt csökkent glükóztolerancia
 • emelkedett éhomi glükózszint
 • cukorbetegség a családban (különösen egy elsőfokú rokonnál)
 • elhízottság a teherbeeséskor és jelentős súlygyarapodás a korai terhességben
 • a cukorbetegség előtti egészségügyi állapot (pl. policisztás petefészek szindróma).
 • idősebb anyai életkor (≥35 év).
 • egy 4000 g-nál nagyobb súlyú csecsemő szülése előző terhességben

A gesztációs cukorbetegség szövődményei:

 • hipertóniás terhességi rendellenességek (preeclampsia, terhességi magas vérnyomás)
 • nagy (4000 gr feletti súlyú) újszülött
 • polyhidramnion
 • koraszülés
 • műtéti szülés (császármetszés, csipesszel vagy vákuummal segített hüvelyi)
 • váll dystocia
 • anyai és/vagy újszülött születési trauma
 • magzati/újszülöttkori szívbetegség
 • újszülöttkori légzési problémák és anyagcsere-szövődmények (pl. kórosan alacsony vércukorszint, sárgaság, zavar az ionháztartásba, magas vörösvérsejtszám stb.)
 • halvaszületés

-A tartósan magas anyai vércukorszint az újszülöttkori morbiditást és mortalitást is növeli, a magzat nagyobb súllyal jöhet világra és átmenetileg cukorpótlásra szorulhat a hirtelen vércukorszint csökkenés miatt – figyelmeztet Prof. Dr. Somogyi Anikó. Nincs két egyforma terhesség, és azok is érintettek lehetnek a betegségben, akiknél az előző várandósságuk során nem alakult ki diabétesz. Ráadásul a terhességi cukorbetegség sokszor nem okoz feltűnő tüneteket, ezért van óriási jelentősége a várandósság alatti szűrésnek.

A terheléses cukorvizsgálat kulcsfontosságú

A terhességi diabétesz szűrésére (az ún. orális glükóztolerancia tesztre), a várandósság 24-28. hetében kerül sor. A vizsgálatra 8 órányi éhezési időszakot követően érkeznek a kismamák, ahol elsőként az éhomi vércukorértéket ellenőrzik egy vénás vérvétellel. Ezt követően 75 g cukrot tartalmazó cukorszirupot kell elfogyasztaniuk, majd a 60. és a 120 percben is veszünk tőlük vért. A gesztációs diabétesz diagnózisához legalább kettő, eltérő időben mért kóros eredmény szükséges. Ha a 75 g glükóz elfogyasztása után a 120 perces érték eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l értéket és/vagy bármelyik köztes érték a 11,1-et, terhességi diabétesz áll fenn.

Kiket kell korábban szűrni?

Prof. Dr. Somogyi Anikó arra hívja fel a figyelmet, hogy a magas rizikófaktorral rendelkező édesanyák esetében a korai szűrés rendkívül fontos. A kismamákat már az első trimeszterben, a 12-16. hét között szűrni kell abban az esetben, ha anamnézisükben valamilyen szénhidrát anyagcsere-zavar (IFG, IGT, IR) szerepel. Ezek ugyanis jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét. Korai szűrésben részesülnek azok is, akiknek a család kórtörténetében az első egyenesági rokonságban előfordult diabétesz. A magasabb, 35 évnél idősebb anyai életkor szintén kockázatot jelent, ám azt kevesebben tudják, hogy a 18 évnél fiatalabb várandósok esetében is megnő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az anyai túlsúly a cukorbetegség létrejöttének szintén komoly rizikófaktora, ezért a 30 BMI feletti várandósokat is a 12-16. hét között szűrjük először. Végül meg kell említenem, hogy hazánkban is jelentősen megnövekedett az asszisztált reprodukciós beavatkozások és ezzel együtt az ikerterhességek száma is, ezért ezekben a várandósságokban szintén szükséges a kismamák korai szűrését elvégezni. Amennyiben az első trimeszter szűrési eredménye negatív, újbóli vizsgálatra kerül sor a 24.-28. hét között kerül sor – mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont szakembere, aki hozzáteszi, hogy igazolt gesztációs diabétesz esetében a kismama komplex gondozására lesz szükség.

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helye: ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

Orvos válaszol

Jó napot Benke Brigitta vagyok. Azért keresem meg önöket mert nem tudom hogy az értékeim amit 27.hetes kismama ként készültek mennyire reálisak. 9,1 lett a 2órás terheléses vércukrom a napokban készítek még egy mérést mivel a diabetológus hölgy akinél voltam azt mondta hogy nem lehet pontos eredménynek tekinteni mivel nem pontosan 2 óra telt el a két vérvétel között illetve vizet is fogyasztottam ami megint csak nem lett volnaszabad az ő elmondása szerint...azóta mérem a cukor szintem otthoni készüléken és még egyszer nem volt kimagasló az értékem. Ilyenkor ez mennyire jó vagy nem mert ugye nem fogyasztok hirtelen nagy adag cukrot mi a normális érték? Illetve van olyan doktor aki kifejezetten kismamák diabéteszével foglalkozik?
Várom válaszukat köszönöm , szép napot.

Kedves Brigitta !

Vércukor értéke a 2 órás magas, mivel 7,8 mmol/l alatt kellene ennek lenni. Nem hiszem, hogy a terhelést most meg kellene ismételni.
Vércukor mérés éhomra és étkezés után 1 órával ajánlott.
Mindenképp a cukorfogyasztás elhagyását javasolom, valamint napi 5-6 x étkezést, meghatározott mennyiségű szénhidráttal.
Mi a Cukorbetegközpontban foglalkozunk kismamák gondozásával.
Ha úgy dönt, hogy eljön hozzánk, szívesen várjuk.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK