Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

dr. Porochnavecz Marietta Létrehozva: 2021.02.16 Módosítva: 2021.02.22

A cukorbetegség olyan állapot, melyet meggyógyítani nem lehet, ám szinten tartani igen. Felvetődhet a kérdés, hogy ha terhesség során emelkedik meg a kelleténél jobban a vércukor szintje, a beteg vajon élete végéig diabéteszes lesz, vagy a szülést követően elmúlik cukorbetegség ? A kérdést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

Kismamák magasabb rizikóval

A terhesség cukorbetegségre hajlamosító hatása ismert, hiszen a várandósság alatt a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár 3-4-szeresére is emelkedhet. Ha az anyai szervezet ezt a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, akkor felborul a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint megemelkedik, terhességi diabetes alakul ki.

Az, hogy cukorbeteggé válik-e, több tényező függvénye. GDM (terhességi diabetes) szempontjából veszélyeztettek: 35 év feletti anyai életkor, nagyobb testsúly (BMI 30 felett), előfordult-e az elsőfokú rokonok között diabetes, nagysúlyú magzat, ikerterhesség, asszisztált reprodukcióval létrejött terhesség.

Azoknál a terheseknél is gyakoribb, akik már úgy indulnak neki a terhességnek, hogy inzulinrezisztensek, vagyis náluk már eleve magasabb az inzulin szint.

Amennyiben a magasabb rizikóval rendelkezők nem tartják be a szükséges életmódbeli javallatokat, úgy gestácios- azaz terhességi- cukorbetegség alakul ki.  Ez kezeletlen állapotban olyan veszélyeket rejt magában, mint vetélés, koraszülés, nagy súlyú baba, császármetszés, a megszületett gyermek hipoglikémiája, fertőzések, toxémia.

 

Az állapot kezelhető

Szerencsére ma már a terhesgondozás során a terhesség megállapításakor végzett laboratóriumi vizsgálatban szerepel a vércukormérés.   A terhesség 24. hetében kerül sor vércukorterhelésre. Amennyiben rizikótényezők állnak fenn, akkor már a 14-16. héten is történik, így könnyen kiszűrhető a terhességi diabetes.

 Az állapot megfelelő terápiával sikeresen kezelhető. Ehhez személyre szabott diéta, rendszeres mozgás (pl. kismama torna, jóga) szükséges. Amennyiben ez nem elegendő, inzulinkezelést vezetünk be szoros ellenőrzés mellett

 

Visszatérhet-e a régi kerékvágásba?

terhességi cukorbetegségJó hír, hogy a terhességi cukorbetegség gyakran a szülést követően elmúlik. Természetesen ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy azoknál, akiknél már a terhesség előtt is fennállhatott cukorbetegség, csak nem tudtak róla, náluk a terhesség után is fennmarad ez az állapot, így további kezelésre van szükségük!

Amennyiben csupán a várandósság során emelkedtek meg az értékek, nagy eséllyel szülés után visszatérnek a normál tartományba. Azt meg kell jegyezni, hogy ezek után megnő a kockázata annak, hogy a későbbiekben 2-es típusú diabetes alakuljon ki- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Utánkövetési protokoll:

  • Vércukorvizsgálatok a szülést követő napokban
  • Szülés után 6 héttel terheléses OGTT elvégzése szükséges
  • A szülést követő egy év múlva terheléses OGTT vizsgálat elvégzése javasolt
  • 2 évente vércukorterhelés kell

 

Hogy lehet elkerülni a szülés után a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?

  • Rendszeres testmozgással
  • Egészséges, változatos étrenddel

 

Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegközpont.hu


 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kérdezném,hogy az igen egészséges kb 30 dkg szőlő fogyasztása egy kemény edzés utá 13-ra is felviszi a vércukromat, ami rövid időn belül visszamegy 5-re.
Lemondjak róla.Ez a magasra ugrás egészségtelen?Köszönöm válaszát.

dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves László!

Ahhoz hogy korrekt választ tudjak adni, szükségem van arra hogy tudjam, hogy cukorbeteg-e, milyen kezelést kap, mennyi ideig tart az edzés-

Amennyiben ezekre is kapok választ, tudok tanácsot adni ,vagy várom viziten szeretettel,ahol van idő átbeszélni mindent.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Somogyi hatás, hajnali jelenség - cukorbetegként nem árt ismerni

Somogyi hatás, hajnali jelenség - cukorbetegként nem árt ismerni

A cukorbetegség igen összetett állapot, és előfordulhat, hogy a vércukorszint beállítása olykor nehézségekbe ütközik. Néha a glükóz szint csökkenése, néha annak emelkedése léphet fel. Inzulin kezelés esetén fontos tisztában lenni az ún. hajnali jelenséggel, valamint a Somogyi-effektussal, ugyanis ezek is állhatnak a reggeli magas vércukorszint hátterében. Hogy pontosan mit takarnak ezek az állapotok, illetve mi a különbség a kettő között, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa magyarázta el. 

További részletek
A gyakori szemfertőzések cukorbetegséget is jelezhetnek

A gyakori szemfertőzések cukorbetegséget is jelezhetnek

Olykor-olykor mindenkinél felléphetnek különböző szemfertőzések: gondoljunk csak az árpára, vagy a bakteriális kötőhártya gyulladásra. Szerencsére mindkét állapot gyorsan gyógyul, és utána legtöbbször hosszú ideig nem is jön elő. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra figyelmeztet, ha túl gyakran előfordul a probléma, akkor érdemes ellenőriztetni a vércukor szintjét, mivel cukorbetegségre is felhívhatja a figyelmet. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat