Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

Megmarad-e a terhességi cukorbetegség szülés után?

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.07.11 15:34

A cukorbetegség olyan állapot, melyet meggyógyítani nem lehet, ám szinten tartani igen. Felvetődhet a kérdés, hogy ha terhesség során emelkedik meg a kelleténél jobban a vércukor szintje, a beteg vajon élete végéig diabéteszes lesz, vagy a szülést követően elmúlik cukorbetegség ? A kérdést Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolja meg.

Kismamák magasabb rizikóval

A terhesség cukorbetegségre hajlamosító hatása ismert, hiszen a várandósság alatt a hormonális változások és az inzulinérzékenység csökkenése miatt az inzulinszükséglet akár 3-4-szeresére is emelkedhet. Ha az anyai szervezet ezt a fokozott inzulinigényt nem tudja kielégíteni, akkor felborul a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint megemelkedik, terhességi diabetes alakul ki.

Az, hogy cukorbeteggé válik-e, több tényező függvénye. GDM (terhességi diabetes) szempontjából veszélyeztettek: 35 év feletti anyai életkor, nagyobb testsúly (BMI 30 felett), előfordult-e az elsőfokú rokonok között diabetes, nagysúlyú magzat, ikerterhesség, asszisztált reprodukcióval létrejött terhesség.

Azoknál a terheseknél is gyakoribb, akik már úgy indulnak neki a terhességnek, hogy inzulinrezisztensek, vagyis náluk már eleve magasabb az inzulin szint.

Amennyiben a magasabb rizikóval rendelkezők nem tartják be a szükséges életmódbeli javallatokat, úgy gestácios- azaz terhességi- cukorbetegség alakul ki.  Ez kezeletlen állapotban olyan veszélyeket rejt magában, mint vetélés, koraszülés, nagy súlyú baba, császármetszés, a megszületett gyermek hipoglikémiája, fertőzések, toxémia.

 

Az állapot kezelhető

Szerencsére ma már a terhesgondozás során a terhesség megállapításakor végzett laboratóriumi vizsgálatban szerepel a vércukormérés.   A terhesség 24. hetében kerül sor vércukorterhelésre. Amennyiben rizikótényezők állnak fenn, akkor már a 14-16. héten is történik, így könnyen kiszűrhető a terhességi diabetes.

 Az állapot megfelelő terápiával sikeresen kezelhető. Ehhez személyre szabott diéta, rendszeres mozgás (pl. kismama torna, jóga) szükséges. Amennyiben ez nem elegendő, inzulinkezelést vezetünk be szoros ellenőrzés mellett

 

Visszatérhet-e a régi kerékvágásba?

terhességi cukorbetegségJó hír, hogy a terhességi cukorbetegség gyakran a szülést követően elmúlik. Természetesen ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy azoknál, akiknél már a terhesség előtt is fennállhatott cukorbetegség, csak nem tudtak róla, náluk a terhesség után is fennmarad ez az állapot, így további kezelésre van szükségük!

Amennyiben csupán a várandósság során emelkedtek meg az értékek, nagy eséllyel szülés után visszatérnek a normál tartományba. Azt meg kell jegyezni, hogy ezek után megnő a kockázata annak, hogy a későbbiekben 2-es típusú diabetes alakuljon ki- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Utánkövetési protokoll:

  • Vércukorvizsgálatok a szülést követő napokban
  • Szülés után 6 héttel terheléses OGTT elvégzése szükséges
  • A szülést követő egy év múlva terheléses OGTT vizsgálat elvégzése javasolt
  • 2 évente vércukorterhelés kell

 

Hogy lehet elkerülni a szülés után a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?

  • Rendszeres testmozgással
  • Egészséges, változatos étrenddel

 

Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegközpont.hu


 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

31 éves vagyok, férjemmel babát szeretnénk, el kellett kezdenünk a meddőségi kivizsgálást. Inzulinrezisztencia kizárása miatt 3 pontos vércukor és inzulin vérvételen voltam, az eredmények a következők:
Éhgyomri vércukor 4,8
60 perces 4,7
120 perces 4,5

Éhgyomri inzulin 6,4 mIU/L
60 perces 33,6
120 perces 24,0
Homa index: 1.37

176 cm, 63 kg vagyok, oda szoktam figyelni az étkezésekre, igyekszem egészségen enni. A kérdésem, hogy a terheléses eredményem jónak számít-e? A 60 és 120 perces glükóz alacsonyabb, mint az éhgyomri, ez gondot jelez?

Segítségét előre is köszönöm.Kedves Melinda !

A küldött laboratóriumi eredményei nem utalnak sem cukorbetegségre sem inzulin rezisztenciára. A terhelés során mért mérsékelten alacsonyabb értékek nem jelentenek problémát.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas fokú szakmai tudás

A doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK