Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.07.21

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat, mely mind a baba, mind a kismama egészségét komolyan veszélyezteti. Éppen ezért fontos az állapot szűrése, valamint a figyelmeztető tünetek ismerete. Hogy vajon kiknél lép fel nagyobb eséllyel a várandósság alatt a cukorbetegség, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.  

Röviden a terhességi cukorbetegségről 

A terhességi cukorbetegség az az állapot, amikor a diabéteszre a terhesség során derül fény. A probléma a várandósság bármely szakaszában felléphet, ám általában a második trimeszterben alakul ki.  Oka, hogy olyan hormonális változások mennek végbe, melyek csökkentik a szervezet inzulin érzékenységét, így inzulinrezisztencia lép fel, ráadásul az inzulinszükséglet akár 3-4-szeresére is emelkedhet.  (Az inzulin segít a glükóz sejtekbe való jutásában). 

Általában a hasnyálmirigy képes ezt az állapotot kezelni, de ha az inzulin termelése nem elegendő, úgy terhességi cukorbetegség alakul ki. 

Miért fontos a terhességi cukorbetegség időben történő észrevétele? 

A terhességi cukorbetegség igen nagy gondokat tud okozni a babánál és az anyánál is, ha nem kezelik időben és megfelelően. A kismamánál ugyanis a magas vércukorszint miatt megnő különböző fertőzések kockázata, könnyebben alakul ki ekkor terhességi toxémia, méhlepény-elégtelenség léphet fel, valamint magasabb a koraszülés kockázata is. Mindezeken kívül a baba nagyobb súlyú lehet (ez szülési komplikációkhoz vezethet), valamint nagyobb eséllyel léphet fel nála szülés után hipoglikémia, hosszútávú hatásként pedig gyermekkori elhízástól szenvedhet a későbbiekben.

Terhességi cukorbetegség kezelése a Cukorbetegközpontban!
Terhességi cukorbetegség kezelése a Cukorbetegközpontban!

Látható tehát, hogy igen nagy gondokat generálhat a terhességi cukorbetegség, ezért fontos annak mielőbbi diagnosztizálása, valamint kezelése. Éppen ezért van kötelező szűrése (OGTT vizsgálattal) az állapotnak a terhesség 24-28. hetében, valamint még pluszban a 14-16.héten azoknak, akiknél nagyobb a rizikó a betegség fellépésére.  

Szűrésre azért is van szükség, mert a terhességi cukorbetegség az esetek jelentős részében tünetszegény (vagy azokat a terhességnek tudják be), így a vizsgálat nélkül nagy eséllyel nem derül idejében fény a problémára. 

Ha mégis vannak jelek, azok általában a következők: 

  • Keton a vizeletben 

  • Fáradtság 

  • Fokozott szomjúság 

  • Gyakori vizelési inger 

 

Inzulinrezisztenseknél nagyobb eséllyel alakul ki probléma 

Bárkinél felléphet terhességi cukorbetegség, ám vannak, akiknél az esély erre nagyobb. Ha valaki például már a terhessége előtt inzulinrezisztens volt, akkor a szervezet a várandósság miatt fellépő fokozott inzulinigényt nem biztos, hogy már képes lesz kielégíteni. Rajtuk kívül a veszélyeztetett csoportba tartoznak még a 30 év felettiek, a túlsúllyal küzdők (>30 BMI), akiknek a korábbi terhességüknél magas volt a vércukorszintjük, valamint akik családjában (főleg szülők, testvérek) előfordult már diabétesz. Érdemes tudni, hogy ikerterhesség esetén is nagyobb a rizikó, főleg akkor, ha mellette egyéb hajlamosító tényezők is jelen vannak. 

Nem mindig van szükség inzulinra 

A terhességi cukorbetegség fő kezelése az életmódterápia (személyre szabott diéta, rendszeres mozgás). Azonban érdemes tudni, hogy ha a kezdeti értékek megkívánják, illetve, ha az életmódváltás nem bizonyul elegendőnek, úgy kiegészítésként inzulinterápiára van szükség- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy azonban jó hír, hogy a legtöbbször a szülés után a vércukorszint rendeződik. Ha továbbra is fennáll a magasabb glükózszint (ezt általában 6 héttel a szülést követően OGTT vizsgálattal ellenőrzik), úgy a kismamának a továbbiakban diabetológiai ellátásban kell részesülnie! Egyéb esetekben (vagyis, ha a vércukorszint normál tartományban marad), a diétát és a testmozgást akkor is folytatni szükséges, mivel terhességi diabétesz után igen nagy az esély a 2-es típusú cukorbetegség fellépésére, így preventív intézkedéseket kell tenni. 

Téma szakértői

Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus, endokrinológus

Orvos válaszol

Jó napot Benke Brigitta vagyok. Azért keresem meg önöket mert nem tudom hogy az értékeim amit 27.hetes kismama ként készültek mennyire reálisak. 9,1 lett a 2órás terheléses vércukrom a napokban készítek még egy mérést mivel a diabetológus hölgy akinél voltam azt mondta hogy nem lehet pontos eredménynek tekinteni mivel nem pontosan 2 óra telt el a két vérvétel között illetve vizet is fogyasztottam ami megint csak nem lett volnaszabad az ő elmondása szerint...azóta mérem a cukor szintem otthoni készüléken és még egyszer nem volt kimagasló az értékem. Ilyenkor ez mennyire jó vagy nem mert ugye nem fogyasztok hirtelen nagy adag cukrot mi a normális érték? Illetve van olyan doktor aki kifejezetten kismamák diabéteszével foglalkozik?
Várom válaszukat köszönöm , szép napot.

Kedves Brigitta !

Vércukor értéke a 2 órás magas, mivel 7,8 mmol/l alatt kellene ennek lenni. Nem hiszem, hogy a terhelést most meg kellene ismételni.
Vércukor mérés éhomra és étkezés után 1 órával ajánlott.
Mindenképp a cukorfogyasztás elhagyását javasolom, valamint napi 5-6 x étkezést, meghatározott mennyiségű szénhidráttal.
Mi a Cukorbetegközpontban foglalkozunk kismamák gondozásával.
Ha úgy dönt, hogy eljön hozzánk, szívesen várjuk.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok