Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.12.12

A terhességi cukorbetegség a babára és a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, így mindenképp kezelést igényel. Szerencsére a betegség legtöbbször jól kezelhető, ezért is szükséges annak mielőbbi felismerése. A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.
 

A terhességi diabétesz sajnos nem ritka jelenség, melyért genetikai tényezők, hormonális változások és a nem megfelelő életmód okolható. Nagyon fontos az állapot felismerése és megfelelő terápiája, mert kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a nagy születési súly, méhlepény elégtelenség, koraszülés, toxémia, illetve a nagyobb fertőzés-veszély.

 

A terhességi cukorbetegségnek sok esetben nincsenek tünetei, ezért kötelező a terhesek szűrése a terhesgondozás során (általában 1-szer, fokozott rizikó esetén 2-szer). Természetesen, ha panaszokat tapasztal, mielőbb vércukor ellenőrzés szükséges!

 

Fáradtság

A terhesség egyik tünete - főleg az első trimeszterben- a nagyfokú fáradtság. Ám, ha ez nem múlik, akkor érdemes terhességi diabetesre is gyanakodni, hiszen a szervezet energiáját a glükóz biztosítja. Azonban ha a bet6egség miatt nem tud beépülni a sejtekbe, akkor nincs üzemanyag.

 

Gyakoribb vizelési inger

terhességi cukorbetegség jelei - CukorbetegközpontEz is egy csalóka tünet, hiszen ezt is okozhatja maga a terhesség (a hormonális változások és a növekvő magzat húgyhólyagra gyakorolt nyomása miatt), valamint terhességi cukorbetegség is. A magas vércukorszint miatt fokozott szomjúság jelentkezik, és a sok folyadék ivás hatására gyakoribb vizelési inger lép fel.

 

Szájszárazság

A cukorbetegre jellemző a dehidratált állapot, ami a bőrükön, ajkukon is meglátszik. Bőrük száraz, húzódik, viszket, valamint gyakran száraz, cserepes az ajkuk. A megoldás csakis a több folyadékfogyasztás.

 

Keton a vizeletben

Ez bár nem egy konkrét panasz, ám ha otthoni vagy védőnői vizeletvizsgálat során megállapítja, hogy túl nagy mennyiségben vannak jelen ketonok a vizeletében (aceton is egy keton!), az terhességi cukorbetegséget jelezhet. A ketononok olyan anyagok, melyek energiát tudnak szolgáltatni a zsírok lebontásával, így egyfajta alternatív üzemanyagként működnek, ha a sejtek nem képesek inzulin hiányában hasznosítani a glükózt- ezért gyakran cukorbetegségre utalhat megemelkedett szintje.

 

Életmódváltás vagy inzulin

Amennyiben valakinél igazolódik a terhességi cukorbetegség, úgy meg kell kezdeni mielőbb a személyre szabott terápiát. Enyhébb esetben elegendő lehet a megfelelő életmód követése: ekkor érdemes dietetikust felkeresni, aki meghatározza a beteg számára legoptimálisabb étrendet, elmagyarázza a cukorbeteg diéta lényegét, mikre kell odafigyelni. Emellett fontos, hogy a kismama rendszeresen mozogjon, mivel az is komoly vércukorszint csökkentő hatással bír. Amennyivel nem érhető el, a kívánt vércukorszint, az orvos  inzulinterápiát ír elő- mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

A terhességi diabétesz az esetek többségében a szüléssel elmúlik, ám fontos tudnia az érintettnek, hogy az élete folyamán már fokozott kockázatúnak számít a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából. Ezért fontos a szülés után 6-10 héttel vércukor terhelés elvégzése, hogy megszűnt-e a szénhidrát anyagcserezavar.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi lelettel kapcsolatosan. Ugyan gyomortáji fájdalommal járok orvoshoz, de készült egy cukorterheléses vizsgálatom is.

Glükóz:
Éhgyomri - 4,6
60 perc - 9,9
120 perc - 8,2

Inzulin
Éhgyomri - 4,7
60 perc - 52,8
120 perc - 64,7

Köszönettel,
Böbe

Kedves Böbe !

A küldött laboratóriumi eredményei alapján inzulin rezisztencia és csökkent cukortolerancia áll fenn.

Nagyon fontos most az életmód váltás , a rendszeres mozgás és diéta . Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a teendők megbeszélése céljából.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok