Cukorbeteg kismamák távkövetése

Cukorbeteg kismamák távkövetése

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.04.26

A várandósság során fellépő cukorbetegség veszélyeket rejt mind a kismamára, mind a babára nézve. A diabetes kezelése sokaknak első hallásra bonyolultnak tűnhet, és ha az érintett terhes, akkor számára még fontosabb, hogy minél gyorsabban minél jobb eredményeket érjen el. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa a gesztációs diabétesszel küzdő kismamák távkövetésétől beszélt. 

A terhesség során olyan hormonális változások mennek végbe a szervezetben, melyek megnövelik a diabetes kialakulásának rizikóját. Ilyenkor a kismama eleve inzulinrezisztens állapotba kerül. Ráadásul ekkor a placenta olyan hormonokat termel, melyek a vércukorszint emelkedését fokozzák. Általában a hasnyálmirigy képes ehhez elegendő inzulint termelni, ám olykor előfordulhat, hogy erre nem képes, így terhességi cukorbetegség lép fel. Szerencsére az esetek többségében ez az állapot a szülés után megszűnik, ám fontos, hogy onnantól az érinettnél magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, így rendszeres vércukor ellenőrzésen szükséges részt vennie. 

Fertőzések, toxémia, nagy születési súly és koraszülés is lehet a vége 

A cukorbetegség terhesség nélkül is nagy veszélyeket tartogat, ám ha a beteg várandós is, úgy a kétségbeesés még nagyobb, hiszen ekkor az érintett nem csupán a saját, hanem a gyermeke egészségéért is aggódik. A gesztációs diabétesz -azaz a terhességi cukorbetegség- ugyanis többek között megnöveli a fertőzések esélyét, valamint ekkor nagyobb a rizikó a terhességi toxémia fellépésére is, ráadásul magasabb a koraszülés kockázata, nagyobb lehet a baba születési súlya, így különböző komplikációk léphetnek fel a szülés során. Mivel az anyára és a babára is komoly veszélyt jelent, ezért a várandósság során minimum egyszer – fokozott rizikócsoportba tartozókat kétszer- szűrik cukorbetegségre. 

Életmóddal és/vagy inzulinnal kezelendő 

ATerhességi cukorbetegség a Cukorbetegközpontban cukorbetegség, ha nem súlyos, elég lehet kezelésnek egyedül a személyre szabott életmódterápia. Ekkor az érintettnek több diétás előírást szükséges betartania, valamint időt kell fordítani a testmozgásra is. Amennyiben az értékek megkívánják, akkor ezt inzulinos kezelés egészíti ki. Hogy pontosan milyen dózisban, milyen gyakorisággal kell az inzulint alkalmazni, azt minden esetben a szakorvos irányozza elő- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Sajnos megeshet -főleg eleinte-, hogy nem sikerül kellően beállítani a vércukor szintjét, illetve kilengések vagy kellemetlen tünetek tapasztalhatók. Természetesen a kismamák többsége nem akar naponta orvoshoz járni, ám ma már van lehetőség kapcsolatban maradni a diabetológusával (és/vagy a dietetikusával) két konzultáció között is. Erre remek lehetőség kínál az ún. telediabetológia, melynek segítségével egy központi informatikai rendszer az elküldött adatokból táblázatokat, grafikonokat készít, így jobban követhető az anyagcsere állapota. Ezeket megoszthatja kezelőorvosával/dietetikusával, így nyomon tudják követni vércukorszintje alakulását. Ráadásul észrevételeket, panaszokat is megoszthat, kérdéseket is feltehet, melyre a szakemberek válaszolhatnak, így kétirányú kommunikáció is folytatható személyes konzultáció nélkül is. Ez igen nagy kényelmet és biztonságot ad a kismamáknak, hiszen nem kell folyton orvoshoz járnia, mégis szoros kapcsolatban maradhat a cukorbetegségét felügyelő szakemberekkel.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nem kellett sokat várakozni, az egyeztetett időpontban szólítottak - a személyzet barátságos, segítőkész - a doktornő kedves, odafigyel a betegre, mindenről tájékoztatást adott.

További vélemények

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok