Cukorbeteg kismamák távkövetése

Cukorbeteg kismamák távkövetése

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.02.15

A várandósság során fellépő cukorbetegség veszélyeket rejt mind a kismamára, mind a babára nézve. A diabetes kezelése sokaknak első hallásra bonyolultnak tűnhet, és ha az érintett terhes, akkor számára még fontosabb, hogy minél gyorsabban minél jobb eredményeket érjen el. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa a gesztációs diabétesszel küzdő kismamák távkövetésétől beszélt. 

A terhesség során olyan hormonális változások mennek végbe a szervezetben, melyek megnövelik a diabetes kialakulásának rizikóját. Ilyenkor a kismama eleve inzulinrezisztens állapotba kerül. Ráadásul ekkor a placenta olyan hormonokat termel, melyek a vércukorszint emelkedését fokozzák. Általában a hasnyálmirigy képes ehhez elegendő inzulint termelni, ám olykor előfordulhat, hogy erre nem képes, így terhességi cukorbetegség lép fel. Szerencsére az esetek többségében ez az állapot a szülés után megszűnik, ám fontos, hogy onnantól az érinettnél magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, így rendszeres vércukor ellenőrzésen szükséges részt vennie. 

 

Fertőzések, toxémia, nagy születési súly és koraszülés is lehet a vége 

cukorbeteg kismamák távkövetéseA cukorbetegség terhesség nélkül is nagy veszélyeket tartogat, ám ha a beteg várandós is, úgy a kétségbeesés még nagyobb, hiszen ekkor az érintett nem csupán a saját, hanem a gyermeke egészségéért is aggódik. A gesztációs diabétesz -azaz a terhességi cukorbetegség- ugyanis többek között megnöveli a fertőzések esélyét, valamint ekkor nagyobb a rizikó a terhességi toxémia fellépésére is, ráadásul magasabb a koraszülés kockázata, nagyobb lehet a baba születési súlya, így különböző komplikációk léphetnek fel a szülés során. 

 

Mivel az anyára és a babára is komoly veszélyt jelent, ezért a várandósság során minimum egyszer – fokozott rizikócsoportba tartozókat kétszer- szűrik cukorbetegségre. 

 

Életmóddal és/vagy inzulinnal kezelendő 

A cukorbetegség, ha nem súlyos, elég lehet kezelésnek egyedül a személyre szabott életmódterápia. Ekkor az érintettnek több diétás előírást szükséges betartania, valamint időt kell fordítani a testmozgásra is. Amennyiben az értékek megkívánják, akkor ezt inzulinos kezelés egészíti ki. Hogy pontosan milyen dózisban, milyen gyakorisággal kell az inzulint alkalmazni, azt minden esetben a szakorvos irányozza elő- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

 

Sajnos megeshet -főleg eleinte-, hogy nem sikerül kellően beállítani a vércukor szintjét, illetve kilengések vagy kellemetlen tünetek tapasztalhatók. Természetesen a kismamák többsége nem akar naponta orvoshoz járni, ám ma már van lehetőség kapcsolatban maradni a diabetológusával (és/vagy a dietetikusával) két konzultáció között is. Erre remek lehetőség kínál az ún. telediabetológia, melynek segítségével egy központi informatikai rendszer az elküldött adatokból táblázatokat, grafikonokat készít, így jobban követhető az anyagcsere állapota. Ezeket megoszthatja kezelőorvosával/dietetikusával, így nyomon tudják követni vércukorszintje alakulását. Ráadásul észrevételeket, panaszokat is megoszthat, kérdéseket is feltehet, melyre a szakemberek válaszolhatnak, így kétirányú kommunikáció is folytatható személyes konzultáció nélkül is. Ez igen nagy kényelmet és biztonságot ad a kismamáknak, hiszen nem kell folyton orvoshoz járnia, mégis szoros kapcsolatban maradhat a cukorbetegségét felügyelő szakemberekkel.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Kedves, szimpatikus volt Polyák Doktornő.Azonnal bizalmat ébresztett. Első vizit után nehéz eredményről beszámolni, de úgy tűnik szakértő. Örülök,hogy Őt választottam.

További vélemények

Hírek

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek
Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

A cukorbetegek diétájában igen lényeges szerepet kap a glikémiás index figyelése, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. Azonban a helyzet sokszor nem egyszerű, hiszen bizonyos elkészítési módok, illetve hozzávalók lassíthatják és növelhetik is az teljes fogás szénhidrát tartalmának felszívódását. A témában Vajdovich Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

További részletek
Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!