Cukorbeteg kismamák távkövetése

Cukorbeteg kismamák távkövetése

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.02.15

A várandósság során fellépő cukorbetegség veszélyeket rejt mind a kismamára, mind a babára nézve. A diabetes kezelése sokaknak első hallásra bonyolultnak tűnhet, és ha az érintett terhes, akkor számára még fontosabb, hogy minél gyorsabban minél jobb eredményeket érjen el. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa a gesztációs diabétesszel küzdő kismamák távkövetésétől beszélt. 

A terhesség során olyan hormonális változások mennek végbe a szervezetben, melyek megnövelik a diabetes kialakulásának rizikóját. Ilyenkor a kismama eleve inzulinrezisztens állapotba kerül. Ráadásul ekkor a placenta olyan hormonokat termel, melyek a vércukorszint emelkedését fokozzák. Általában a hasnyálmirigy képes ehhez elegendő inzulint termelni, ám olykor előfordulhat, hogy erre nem képes, így terhességi cukorbetegség lép fel. Szerencsére az esetek többségében ez az állapot a szülés után megszűnik, ám fontos, hogy onnantól az érinettnél magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, így rendszeres vércukor ellenőrzésen szükséges részt vennie. 

 

Fertőzések, toxémia, nagy születési súly és koraszülés is lehet a vége 

cukorbeteg kismamák távkövetéseA cukorbetegség terhesség nélkül is nagy veszélyeket tartogat, ám ha a beteg várandós is, úgy a kétségbeesés még nagyobb, hiszen ekkor az érintett nem csupán a saját, hanem a gyermeke egészségéért is aggódik. A gesztációs diabétesz -azaz a terhességi cukorbetegség- ugyanis többek között megnöveli a fertőzések esélyét, valamint ekkor nagyobb a rizikó a terhességi toxémia fellépésére is, ráadásul magasabb a koraszülés kockázata, nagyobb lehet a baba születési súlya, így különböző komplikációk léphetnek fel a szülés során. 

 

Mivel az anyára és a babára is komoly veszélyt jelent, ezért a várandósság során minimum egyszer – fokozott rizikócsoportba tartozókat kétszer- szűrik cukorbetegségre. 

 

Életmóddal és/vagy inzulinnal kezelendő 

A cukorbetegség, ha nem súlyos, elég lehet kezelésnek egyedül a személyre szabott életmódterápia. Ekkor az érintettnek több diétás előírást szükséges betartania, valamint időt kell fordítani a testmozgásra is. Amennyiben az értékek megkívánják, akkor ezt inzulinos kezelés egészíti ki. Hogy pontosan milyen dózisban, milyen gyakorisággal kell az inzulint alkalmazni, azt minden esetben a szakorvos irányozza elő- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

 

Sajnos megeshet -főleg eleinte-, hogy nem sikerül kellően beállítani a vércukor szintjét, illetve kilengések vagy kellemetlen tünetek tapasztalhatók. Természetesen a kismamák többsége nem akar naponta orvoshoz járni, ám ma már van lehetőség kapcsolatban maradni a diabetológusával (és/vagy a dietetikusával) két konzultáció között is. Erre remek lehetőség kínál az ún. telediabetológia, melynek segítségével egy központi informatikai rendszer az elküldött adatokból táblázatokat, grafikonokat készít, így jobban követhető az anyagcsere állapota. Ezeket megoszthatja kezelőorvosával/dietetikusával, így nyomon tudják követni vércukorszintje alakulását. Ráadásul észrevételeket, panaszokat is megoszthat, kérdéseket is feltehet, melyre a szakemberek válaszolhatnak, így kétirányú kommunikáció is folytatható személyes konzultáció nélkül is. Ez igen nagy kényelmet és biztonságot ad a kismamáknak, hiszen nem kell folyton orvoshoz járnia, mégis szoros kapcsolatban maradhat a cukorbetegségét felügyelő szakemberekkel.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nem kellett sokat várakozni, az egyeztetett időpontban szólítottak - a személyzet barátságos, segítőkész - a doktornő kedves, odafigyel a betegre, mindenről tájékoztatást adott.

További vélemények

Hírek

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

További részletek
Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!