Cukorbeteg kismamák távkövetése

Cukorbeteg kismamák távkövetése

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.04.26

A várandósság során fellépő cukorbetegség veszélyeket rejt mind a kismamára, mind a babára nézve. A diabetes kezelése sokaknak első hallásra bonyolultnak tűnhet, és ha az érintett terhes, akkor számára még fontosabb, hogy minél gyorsabban minél jobb eredményeket érjen el. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa a gesztációs diabétesszel küzdő kismamák távkövetésétől beszélt. 

A terhesség során olyan hormonális változások mennek végbe a szervezetben, melyek megnövelik a diabetes kialakulásának rizikóját. Ilyenkor a kismama eleve inzulinrezisztens állapotba kerül. Ráadásul ekkor a placenta olyan hormonokat termel, melyek a vércukorszint emelkedését fokozzák. Általában a hasnyálmirigy képes ehhez elegendő inzulint termelni, ám olykor előfordulhat, hogy erre nem képes, így terhességi cukorbetegség lép fel. Szerencsére az esetek többségében ez az állapot a szülés után megszűnik, ám fontos, hogy onnantól az érinettnél magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, így rendszeres vércukor ellenőrzésen szükséges részt vennie. 

Fertőzések, toxémia, nagy születési súly és koraszülés is lehet a vége 

A cukorbetegség terhesség nélkül is nagy veszélyeket tartogat, ám ha a beteg várandós is, úgy a kétségbeesés még nagyobb, hiszen ekkor az érintett nem csupán a saját, hanem a gyermeke egészségéért is aggódik. A gesztációs diabétesz -azaz a terhességi cukorbetegség- ugyanis többek között megnöveli a fertőzések esélyét, valamint ekkor nagyobb a rizikó a terhességi toxémia fellépésére is, ráadásul magasabb a koraszülés kockázata, nagyobb lehet a baba születési súlya, így különböző komplikációk léphetnek fel a szülés során. Mivel az anyára és a babára is komoly veszélyt jelent, ezért a várandósság során minimum egyszer – fokozott rizikócsoportba tartozókat kétszer- szűrik cukorbetegségre. 

Életmóddal és/vagy inzulinnal kezelendő 

ATerhességi cukorbetegség a Cukorbetegközpontban cukorbetegség, ha nem súlyos, elég lehet kezelésnek egyedül a személyre szabott életmódterápia. Ekkor az érintettnek több diétás előírást szükséges betartania, valamint időt kell fordítani a testmozgásra is. Amennyiben az értékek megkívánják, akkor ezt inzulinos kezelés egészíti ki. Hogy pontosan milyen dózisban, milyen gyakorisággal kell az inzulint alkalmazni, azt minden esetben a szakorvos irányozza elő- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Sajnos megeshet -főleg eleinte-, hogy nem sikerül kellően beállítani a vércukor szintjét, illetve kilengések vagy kellemetlen tünetek tapasztalhatók. Természetesen a kismamák többsége nem akar naponta orvoshoz járni, ám ma már van lehetőség kapcsolatban maradni a diabetológusával (és/vagy a dietetikusával) két konzultáció között is. Erre remek lehetőség kínál az ún. telediabetológia, melynek segítségével egy központi informatikai rendszer az elküldött adatokból táblázatokat, grafikonokat készít, így jobban követhető az anyagcsere állapota. Ezeket megoszthatja kezelőorvosával/dietetikusával, így nyomon tudják követni vércukorszintje alakulását. Ráadásul észrevételeket, panaszokat is megoszthat, kérdéseket is feltehet, melyre a szakemberek válaszolhatnak, így kétirányú kommunikáció is folytatható személyes konzultáció nélkül is. Ez igen nagy kényelmet és biztonságot ad a kismamáknak, hiszen nem kell folyton orvoshoz járnia, mégis szoros kapcsolatban maradhat a cukorbetegségét felügyelő szakemberekkel.

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

"Nagyon körültekintő, barátságos és figyelmes a Doktornő. Az egész embert kezeli, nem csak egy konkrét betegséget. Szakmailag nagyon felkészült."

További vélemények

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok