Szoptatás cukorbetegen- ezekre ügyeljen

Szoptatás cukorbetegen- ezekre ügyeljen

dr. Porochnavecz Marietta Létrehozva: 2019.11.25 Módosítva: 2020.01.15

A kizárólagos anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba 6 hónapos ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul. Mivel maga a szoptatás jelentős energiát von el az anyától, így felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha a kismama cukorbetegséggel küzd? Kell változtatni az addigi terápián? A kérést dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa válaszolta meg.

Szoptathat-e a cukorbeteg kismama?

A jelenlegi ajánlások szerint a baba 6 hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb (anyatej hiányában tápszer). A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt). A cukorbetegséggel küzdők így jogosan kérdezhetik, hogy számukra is megengedett-e a szoptatás?

Jó hír, hogy ennek semmi akadálya, viszont be kell tartani néhány fontos szabályt!

Figyelem! Hipoglikémia veszély!

szoptatás cukorbetegenA szoptatás a cukorbetegekre azért rejt némi veszélyt, mivel megnöveli a hipoglikémia esélyét, ráadásul a táplálkozáson is kell némileg változtatni. Szoptatás hatására ugyanis csökken a vércukorszint, mivel a tevékenység igen energiaigényes. Éppen ezért az inzulin adagjának módosítására van ekkor szükség, hogy el lehessen kerülni az alacsony glükózszintet.

A kismama általában a szokásoshoz képest napi 4-500 Kcal-val nagyobb energia felvételt igényel, ez a szénhidrátbevitel tekintetében is 30-50 gramm többle­tet jelent. Természetesen ezt a mennyiséget napi öt-hat alkalomra kell elosztani, azaz étkezésenként 5-10g-al több szénhidrátot érdemes fogyasztani a hipoglikémia elkerüléséhez- mondja a diabetológus.

Hogy kinek mennyivel több szénhidrátot és kalóriát kell fogyasztania, azt dietetikus minden esetben személyre szabottan javasolja, hiszen befolyásolja a beteg aktuális állapota, addigi táplálkozása, hipoglikémiára való hajlama, 1-es vagy 2–es típusú cukorbeteg, milyen intenzíven szoptat, milyen kezelésben részesül stb.

A fokozott fizikai igénybevétel szintén elősegíti a hipoglikémiás állapot fellépését, hiszen a baba körüli teendők gyakran komoly fizikai kihívást is jelentenek, így ez szintén hatással van a vércukor szintre- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Teendők szoptatáskor, cukorbetegeknek

  • cukorbetegséggel való szoptatásEgyeztessen az inzulinadagról diabetológusával
  • Egyeztessen diétájáról dietetikusával
  • Mérjen gyakrabban vércukor szintet
  • Mindig legyen önnél gyorsan felszívódó szénhidrát hipoglikémiai esetére
  • Igazítsa inzulin dózisát és étrendjét is ahhoz, ha már kevesebbet vagy már nem szopat

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Másfél év próbálkozás után végre teherbe estem, jelenleg 7 hetes várandós vagyok. Aggodalmamat egy 1 éves lelet okozza. glükóz 0' (5,1 mmol/L) 60' (10,5mmol/L) 120' (6,3 mmol/L) inzulin 0' (4,9 mIU/L) 60' (55,6 mIU/L) 120' (31,6 mIU/L) Amikor ezek az értékek készültek egyáltalán nem figyeltem az étkezésemre, akár napi 2 tábla csokit befaltam, mondván megengedhetem magamnak mert 52 kg vagyok. Azóta édesítőszert használok és teljes kiörlésű pékárukat fogyasztok, azonban túlzás, hogy nagyon tartanám a diátát (gondolok itt elsősorban a napi 5X étkezésre, illetve nem számolgatok, hétvégén édesanyám nem diétás ebédjét fogyasztom stb.) Amikor a baba fogant pláne elengedtem a diétát, mert egy olyan életszakaszomba kerültem. Kérdésem, hogy ez mennyire számít enyhe IR-nek? Igyekszem odafigyelni, de megmondom őszintén vagy nagyon nagy az étvágyam vagy semmi sem megy le a torkomon. Egy kis édesség, pizza megárthat vagy inkább teljesen mondja le ezekről? Ez a stádiumú IR okozhat vetélést, ha csak a leírtakra figyelek oda? Válaszát előre is köszönöm! Dóra

dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Dóra !

Az elküldött vércukor terhelése normál értékeket mutatott, inzulin szintnél minimálisan emelkedett volt a 60 perces érték. Ez nem okoz komoly problémát. Javasolom, hogy azért diétázzon, napi 5-6 x étkezés indokolt. Cukros üdítők és a nagy cukortartalommal rendelkező ételek kerülését ajánlom. Reggelire vacsorára inkább lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű kenyeret zsemlét húsfélét zöldséget fogyasszon, tízóraira uzsonnára gyümölcsöt, ebédre, húsfélét sok zöldséget , és valamilyen köretet. Emellett rendszeresen mozogjon kb. napi 30 percet. A 24. héten kerül majd sor a vércukor terhelésre és az dönti majd el, hogy fennáll-e terhességi cukorbetegség.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász,diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

A stressz a cukorbetegség rizikóját is növelheti

A stressz a cukorbetegség rizikóját is növelheti

A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. Gyanú esetén pedig a járvány idején első fontos lépés akár a távkonzultáció is lehet. 

További részletek
Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

“Maradjon otthon”- ez az egyik legfontosabb tanács a koronavírus elleni küzdelemben. Igen ám, de mi a helyzet a krónikus betegek ellátásával? Az alapbetegség megfelelő kezelése életmentő lehet. Jól ismert, hogy a krónikus betegek igen veszélyeztetett csoport járványügyi szempontból- így a cukorbetegek is. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica