Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.07.10

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

A terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül a placenta kialakulását segítő hormonok miatt. Ezt általában a szervezet tudja ellensúlyozni, de előfordulhat (főleg, ha eleve inzulinrezisztens volt az illető még a terhesség előtt), hogy a változások megemelik a vércukorszintet és fellép a diabetes.  Súlyos szövődményei is lehetnek ennek az állapotnak mind a baba, mind az anya részéről, de szerencsére megfelelő terápiával a terhességi cukorbetegség igen jól kezelhető. Függetlenül attól, hogy a terhesség előtt is fennállt már a magasabb vércukorszint, vagy a várandósság alatt lett diagnosztizálva, az állapot kezelésének kulcsa mindkét esetben ugyanaz: a vércukorszint normál keretek közé szorítása. Ez a beteg részéről komoly odafigyelést, életmódváltást igényel. Fontos tudni, hogy a kismama nem marad magára, hiszen diabetológus és dietetikus is a segítségére van, akik monitorozzák az állapotát, megfelelő terápiában részesítik, összeállítják az étrendjét és megválaszolják az összes felmerülő kérdését, hasznos tanácsokkal látják el.

Ezekre figyeljen, hogy csökkentse a vércukorszintjét

Ügyeljen az étrendjére

A cukorbetegeknek való diéta alapja, hogy olyan ételeket kell többségében fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezért kerülni kell a finomított színhidrátokat, fehér lisztet, cukrot és az ezekből készült ételeket. Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, gyors felszívódású szénhidrátok lévén inkább tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyassza őket, hiszen ezekben az időpontokban jobb a szervezet inzulinérzékenysége.

A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.

Maradjon aktív

Várandósság során sem szabad lemondani a testmozgásról, főleg akkor nem, ha terhességi cukorbetegséggel küzd, hiszen a fizikai aktivitás nagyban hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Fontos, hogy megbeszélje szülész orvosával is!  Próbáljon ki kismama jógát, sétáljon, fusson, tornázzon- ez nem csak az egészségének, de testsúlyának és a hangulatának is jót tesz!

Mérje meg gyakran vércukorszintjét

terhességi cukorbetegség teendők - CukorbetegközpontAhhoz, hogy nyomon tudja követni az állapotát és így kordában tarthassa vércukorszintjét, fontos, hogy rendszeresen mérje meg a glükóz szintjét! Ébredés után éhgyomorra mindenképp, valamint minden reggeli ebéd és vacsora után 1 órával. Gyakoribb mérést igényelnek, akik inzulin kezelésre szorulnak. Ebben az esetben reggeli, ebéd, vacsora előtt és után 1 órával mérje, mert a szükséges inzulin mennyiség ezeknek az értékeknek a függvénye.

Inzulin is kellhet

Az inzulin nem jut át a placentán, ami azt jelenti, hogy nem jut el a magzathoz, így biztonságosan használható az előírt módon. Az inzulint injekciós tollal (inzulin pen) kell beadni a bőr alá (a has bőre alá vagy a combok külső részére), a beadás helyét változtatva. Terhesség alatt általában human inzulint használunk-mondta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A gyorsan ható inzulin alkalmazása étkezésekhez kötődik, ezt étkezés előtt kell alkalmazni általában 10-15 perccel étkezés megkezdése elött. Előfordul, hogy csak 1-1 étkezés előtt szükséges, de van olyan, hogy minden étkezés előtt és éjszakára bázis inzulin adása is szükséges.

Szülés után rendszerint elmúlik

A szülés után általában elmúlik a diabetes, így a továbbiakban nem lesz szüksége inzulin adására csak a diéta betartására.

Azonban fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegséget követően lényegesen megnő annak az esélye, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul majd ki, így rendszeres cukorbeteg szűrés végzése indokolt. Először a szülés után 6-10 héttel, majd 1 év múlva. Hogy elkerülhesse a problémát, a szülést követően is figyeljen oda a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre, a rendszeres testmozgásra, valamint a testsúlyára!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Barkai László!

Jelenleg 14.hetes terhes vagyok, közepesen enyhe IR-rel léptem be ebbe a szép állapotba.Sok mindenre megváltozott az érzékenységem.Pl.a reggeli kenyér és paradicsom felvitte nagyon a 60 perceset.Még nem kaptam utasítást, h menjek el ek 2pontos terhelésre.Vércukurnaplót vezetek.Néha( heti 1x)5.5, 5.6 az éhgyomri, a reggeli átkombinálásával a 60 perces rendeződött.Idönként vannak kiugrások a 60 percesben, általában írom az ételeket is, amit eszek.
Ön szerint mi a teendő?

Üdvözlettel: Edit

Kedves Edit !

Fontos lenne a vércukor terhelés elvégzése a 14 hét körül tekintettel a mért magasabb éhomi értékekre. Diétát fontos elkezdenie a terhelést követően. Fontos hogy legyen diabetológus orvosa, aki végig a terhesség alatt figyelemmel kíséri állapotát, részletes diétás tanácsokat ad, a vércukor értékeitől függően javasol kezelést.

Üsvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok