Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.08.09

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

A terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül a placenta kialakulását segítő hormonok miatt. Ezt általában a szervezet tudja ellensúlyozni, de előfordulhat (főleg, ha eleve inzulinrezisztens volt az illető még a terhesség előtt), hogy a változások megemelik a vércukorszintet és fellép a diabetes.  Súlyos szövődményei is lehetnek ennek az állapotnak mind a baba, mind az anya részéről, de szerencsére megfelelő terápiával a terhességi cukorbetegség igen jól kezelhető. Függetlenül attól, hogy a terhesség előtt is fennállt már a magasabb vércukorszint, vagy a várandósság alatt lett diagnosztizálva, az állapot kezelésének kulcsa mindkét esetben ugyanaz: a vércukorszint normál keretek közé szorítása. Ez a beteg részéről komoly odafigyelést, életmódváltást igényel. Fontos tudni, hogy a kismama nem marad magára, hiszen diabetológus és dietetikus is a segítségére van, akik monitorozzák az állapotát, megfelelő terápiában részesítik, összeállítják az étrendjét és megválaszolják az összes felmerülő kérdését, hasznos tanácsokkal látják el.

 

Ezekre figyeljen, hogy csökkentse a vércukorszintjét

Ügyeljen az étrendjére

A cukorbetegeknek való diéta alapja, hogy olyan ételeket kell többségében fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezért kerülni kell a finomított színhidrátokat, fehér lisztet, cukrot és az ezekből készült ételeket. Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, gyors felszívódású szénhidrátok lévén inkább tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyassza őket, hiszen ezekben az időpontokban jobb a szervezet inzulinérzékenysége.

A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.

 

Maradjon aktív

Várandósság során sem szabad lemondani a testmozgásról, főleg akkor nem, ha terhességi cukorbetegséggel küzd, hiszen a fizikai aktivitás nagyban hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Fontos, hogy megbeszélje szülész orvosával is!  Próbáljon ki kismama jógát, sétáljon, fusson, tornázzon- ez nem csak az egészségének, de testsúlyának és a hangulatának is jót tesz!

 

Mérje meg gyakran vércukorszintjét

terhességi cukorbetegség teendők - CukorbetegközpontAhhoz, hogy nyomon tudja követni az állapotát és így kordában tarthassa vércukorszintjét, fontos, hogy rendszeresen mérje meg a glükóz szintjét! Ébredés után éhgyomorra mindenképp, valamint minden reggeli ebéd és vacsora után 1 órával. Gyakoribb mérést igényelnek, akik inzulin kezelésre szorulnak. Ebben az esetben reggeli, ebéd, vacsora előtt és után 1 órával mérje, mert a szükséges inzulin mennyiség ezeknek az értékeknek a függvénye.

 

Inzulin is kellhet

Az inzulin nem jut át a placentán, ami azt jelenti, hogy nem jut el a magzathoz, így biztonságosan használható az előírt módon. Az inzulint injekciós tollal (inzulin pen) kell beadni a bőr alá (a has bőre alá vagy a combok külső részére), a beadás helyét változtatva. Terhesség alatt általában human inzulint használunk-mondta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A gyorsan ható inzulin alkalmazása étkezésekhez kötődik, ezt étkezés előtt kell alkalmazni általában 10-15 perccel étkezés megkezdése elött. Előfordul, hogy csak 1-1 étkezés előtt szükséges, de van olyan, hogy minden étkezés előtt és éjszakára bázis inzulin adása is szükséges.

 

Szülés után rendszerint elmúlik

A szülés után általában elmúlik a diabetes, így a továbbiakban nem lesz szüksége inzulin adására csak a diéta betartására.

Azonban fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegséget követően lényegesen megnő annak az esélye, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul majd ki, így rendszeres cukorbeteg szűrés végzése indokolt. Először a szülés után 6-10 héttel, majd 1 év múlva. Hogy elkerülhesse a problémát, a szülést követően is figyeljen oda a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre, a rendszeres testmozgásra, valamint a testsúlyára!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

30 éves nő vagyok!
Étkezésekhez köthető rosszullétek miatt végeztettem terheléses vizsgálatot.(szapora pulzus, szédülés, stb...)
Egyébként rendszeresen sportolok, de hozzá kell tennem hogy évek óta max 150-160 gramm(edzésnapokon, egyébként valamennyivel kevesebb) CH-bevitelen vagyok.
Eredményeim:
Glükóz:
éhgyomri:4,8
30perces:3,8
60 perces:4,3
120 perces:4,6

Inzulin:
éhgyomri:4,3
30 perces:9,0
60 perces:23,7
120 perces:20,0

Érdemes még valamerre mennem ezekkel az eredményekkel vagy utalhat IR-re?(eddig nem igazán foglalkoztak velem, szerintük valami felszívódási zavarom lehet, laktóz és gluténérzékenységet néztek(kifújásos, vér és tükrözés)Mindkettő negatív lett, pedig tejtermékeket nem tudok fogyasztani egyébként az első terhességem óta.
Előre is köszönöm.

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Nikolett !

Eredményei nem utalnak sem diabetesre sem inzulin rezisztenciára. Javasolom a napi 5 x étkezést kb három óránként. Figyelje meg hogy milyen ételek fogyasztása okoz panaszt, és mikor jelentkeznek a rosszullétei.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Kiknek és mikor ajánlott a mézes sebkezelés cukorbetegség okozta fekély esetén?

Kiknek és mikor ajánlott a mézes sebkezelés cukorbetegség okozta fekély esetén?

A cukorbetegség okozta lábszárfekély egy igen nehezen gyógyítható szövődménye a diabetes-nek, így a legjobb az állapotot elkerülni. Ha mégis kialakult, akkor olyan terápiákra van szükség, melyek segítik a sebgyógyulást, a regenerációt, megakadályozzák a seb elfertőződését, valamint megszűntetik a kellemetlen szagokat és a fájdalmat. Ebben segít a mézes sebkezelés. A témáról bővebben dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze beszélt.

További részletek
Cukorbeteg gyerekek az iskolában- dietetikus szemével

Cukorbeteg gyerekek az iskolában- dietetikus szemével

A krónikus betegséggel élő gyermekek iskolai élete olykor nem könnyű, pláne akkor, ha az állapot kezelése nem merül ki a napi egyszeri gyógyszer szedésben. A cukorbetegséggel küzdő gyermekekre, szüleikre és tanáraikra plusz terhet ró a vércukorszint optimális szinten való tartása az iskolában, a hipoglikémiára utaló tünetek észlelése, szükség esetén az inzulin beadása. Külön fejtörést okoz gyakran az iskolában való étkezés, ezért megkérdeztük Sarnyai Tündét, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusát, vajon mik a leggyakoribb problémák, melyekkel szembesülnek az érintettek, illetve, mit javasol az iskolában töltött órák alatt.

További részletek
PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!