Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.06.21

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

A terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül a placenta kialakulását segítő hormonok miatt. Ezt általában a szervezet tudja ellensúlyozni, de előfordulhat (főleg, ha eleve inzulinrezisztens volt az illető még a terhesség előtt), hogy a változások megemelik a vércukorszintet és fellép a diabetes.  Súlyos szövődményei is lehetnek ennek az állapotnak mind a baba, mind az anya részéről, de szerencsére megfelelő terápiával a terhességi cukorbetegség igen jól kezelhető. Függetlenül attól, hogy a terhesség előtt is fennállt már a magasabb vércukorszint, vagy a várandósság alatt lett diagnosztizálva, az állapot kezelésének kulcsa mindkét esetben ugyanaz: a vércukorszint normál keretek közé szorítása. Ez a beteg részéről komoly odafigyelést, életmódváltást igényel. Fontos tudni, hogy a kismama nem marad magára, hiszen diabetológus és dietetikus is a segítségére van, akik monitorozzák az állapotát, megfelelő terápiában részesítik, összeállítják az étrendjét és megválaszolják az összes felmerülő kérdését, hasznos tanácsokkal látják el.

 

Ezekre figyeljen, hogy csökkentse a vércukorszintjét

Ügyeljen az étrendjére

A cukorbetegeknek való diéta alapja, hogy olyan ételeket kell többségében fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezért kerülni kell a finomított színhidrátokat, fehér lisztet, cukrot és az ezekből készült ételeket. Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, gyors felszívódású szénhidrátok lévén inkább tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyassza őket, hiszen ezekben az időpontokban jobb a szervezet inzulinérzékenysége.

A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.

 

Maradjon aktív

Várandósság során sem szabad lemondani a testmozgásról, főleg akkor nem, ha terhességi cukorbetegséggel küzd, hiszen a fizikai aktivitás nagyban hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Fontos, hogy megbeszélje szülész orvosával is!  Próbáljon ki kismama jógát, sétáljon, fusson, tornázzon- ez nem csak az egészségének, de testsúlyának és a hangulatának is jót tesz!

 

Mérje meg gyakran vércukorszintjét

terhességi cukorbetegség teendőkAhhoz, hogy nyomon tudja követni az állapotát és így kordában tarthassa vércukorszintjét, fontos, hogy rendszeresen mérje meg a glükóz szintjét! Ébredés után éhgyomorra mindenképp, valamint minden reggeli ebéd és vacsora után 1 órával. Gyakoribb mérést igényelnek, akik inzulin kezelésre szorulnak. Ebben az esetben reggeli, ebéd, vacsora előtt és után 1 órával mérje, mert a szükséges inzulin mennyiség ezeknek az értékeknek a függvénye.

 

Inzulin is kellhet

Az inzulin nem jut át a placentán, ami azt jelenti, hogy nem jut el a magzathoz, így biztonságosan használható az előírt módon. Az inzulint injekciós tollal (inzulin pen) kell beadni a bőr alá (a has bőre alá vagy a combok külső részére), a beadás helyét változtatva. Terhesség alatt általában human inzulint használunk-mondta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A gyorsan ható inzulin alkalmazása étkezésekhez kötődik, ezt étkezés előtt kell alkalmazni általában 10-15 perccel étkezés megkezdése elött. Előfordul, hogy csak 1-1 étkezés előtt szükséges, de van olyan, hogy minden étkezés előtt és éjszakára bázis inzulin adása is szükséges.

 

Szülés után rendszerint elmúlik

A szülés után általában elmúlik a diabetes, így a továbbiakban nem lesz szüksége inzulin adására csak a diéta betartására.

Azonban fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegséget követően lényegesen megnő annak az esélye, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul majd ki, így rendszeres cukorbeteg szűrés végzése indokolt. Először a szülés után 6-10 héttel, majd 1 év múlva. Hogy elkerülhesse a problémát, a szülést követően is figyeljen oda a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre, a rendszeres testmozgásra, valamint a testsúlyára!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő,

Cukor terhelés eredményét szeretném tudni.
0perces: glükóz 4,9,
inzulin 11
120perces: glükóz 2,1
inzulin 21,2
Sokszor van panaszom, néha remegés, gyengeség,szédülés van rajtam.Nem tudok fogyni, sokat mozgok heti 2-3 futás, egészséges táplálkozás.
Köszönöm szépen ha válaszol.

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Bettina !

Panaszait vércukorterhelése nem magyarázza.
Készséggel várjuk rendelésünkön !

Üdvözlettel :

Dr. Porochnavecz Marietta
belgógyász - diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas fokú szakmai tudás

A doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

További részletek
Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!