Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.07.10

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

A terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül a placenta kialakulását segítő hormonok miatt. Ezt általában a szervezet tudja ellensúlyozni, de előfordulhat (főleg, ha eleve inzulinrezisztens volt az illető még a terhesség előtt), hogy a változások megemelik a vércukorszintet és fellép a diabetes.  Súlyos szövődményei is lehetnek ennek az állapotnak mind a baba, mind az anya részéről, de szerencsére megfelelő terápiával a terhességi cukorbetegség igen jól kezelhető. Függetlenül attól, hogy a terhesség előtt is fennállt már a magasabb vércukorszint, vagy a várandósság alatt lett diagnosztizálva, az állapot kezelésének kulcsa mindkét esetben ugyanaz: a vércukorszint normál keretek közé szorítása. Ez a beteg részéről komoly odafigyelést, életmódváltást igényel. Fontos tudni, hogy a kismama nem marad magára, hiszen diabetológus és dietetikus is a segítségére van, akik monitorozzák az állapotát, megfelelő terápiában részesítik, összeállítják az étrendjét és megválaszolják az összes felmerülő kérdését, hasznos tanácsokkal látják el.

Ezekre figyeljen, hogy csökkentse a vércukorszintjét

Ügyeljen az étrendjére

A cukorbetegeknek való diéta alapja, hogy olyan ételeket kell többségében fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezért kerülni kell a finomított színhidrátokat, fehér lisztet, cukrot és az ezekből készült ételeket. Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, gyors felszívódású szénhidrátok lévén inkább tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyassza őket, hiszen ezekben az időpontokban jobb a szervezet inzulinérzékenysége.

A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.

Maradjon aktív

Várandósság során sem szabad lemondani a testmozgásról, főleg akkor nem, ha terhességi cukorbetegséggel küzd, hiszen a fizikai aktivitás nagyban hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Fontos, hogy megbeszélje szülész orvosával is!  Próbáljon ki kismama jógát, sétáljon, fusson, tornázzon- ez nem csak az egészségének, de testsúlyának és a hangulatának is jót tesz!

Mérje meg gyakran vércukorszintjét

terhességi cukorbetegség teendők - CukorbetegközpontAhhoz, hogy nyomon tudja követni az állapotát és így kordában tarthassa vércukorszintjét, fontos, hogy rendszeresen mérje meg a glükóz szintjét! Ébredés után éhgyomorra mindenképp, valamint minden reggeli ebéd és vacsora után 1 órával. Gyakoribb mérést igényelnek, akik inzulin kezelésre szorulnak. Ebben az esetben reggeli, ebéd, vacsora előtt és után 1 órával mérje, mert a szükséges inzulin mennyiség ezeknek az értékeknek a függvénye.

Inzulin is kellhet

Az inzulin nem jut át a placentán, ami azt jelenti, hogy nem jut el a magzathoz, így biztonságosan használható az előírt módon. Az inzulint injekciós tollal (inzulin pen) kell beadni a bőr alá (a has bőre alá vagy a combok külső részére), a beadás helyét változtatva. Terhesség alatt általában human inzulint használunk-mondta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A gyorsan ható inzulin alkalmazása étkezésekhez kötődik, ezt étkezés előtt kell alkalmazni általában 10-15 perccel étkezés megkezdése elött. Előfordul, hogy csak 1-1 étkezés előtt szükséges, de van olyan, hogy minden étkezés előtt és éjszakára bázis inzulin adása is szükséges.

Szülés után rendszerint elmúlik

A szülés után általában elmúlik a diabetes, így a továbbiakban nem lesz szüksége inzulin adására csak a diéta betartására.

Azonban fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegséget követően lényegesen megnő annak az esélye, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul majd ki, így rendszeres cukorbeteg szűrés végzése indokolt. Először a szülés után 6-10 héttel, majd 1 év múlva. Hogy elkerülhesse a problémát, a szülést követően is figyeljen oda a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre, a rendszeres testmozgásra, valamint a testsúlyára!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!
terheléses vércukormérés során kapott eredményeim a következők:
0 perec glükóz 4,7
60 perces : 6,3
120 perces. 4,9

0 perces inzulin: 10
60: 76,6
120: 49,9
HOMA: 2,09

Ezek az értékek utalhatnak valamilyen problémára,

Köszönöm

Kedves Ágnes !

Elküldött értékei nem utalnak cukorbetegségre, viszont enyhe inzulin rezisztencia fennáll. Emiatt életmód váltást javasolok, rendszeres mozgást és diétát.

Üdvözlettel: Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas fokú szakmai tudás

A doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok