Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.05.09

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

Étkezés

A cukorbetegség kezelésének egyik kulcsmozzanata a megfelelő étrend követése. Fontos, hogy tisztában legyünk a diéta alapjaival, a lassú és a gyors felszívódású szénhidrátok megkülönböztetésével, az inzulinérzékenység napszaki változásával. Sokszor a kezelés ott bukik el, hogy a beteg olyan ételeket/italokat is fogyaszt, melyek rejtett cukrokat is tartalmaznak (nem cukor vagy glükózként van feltűntetve a csomagoláson, hanem pl. dextróz, fruktóz, szacharóz, maltóz, répacukor, nádcukor, agave szirup). Ezen kívül gyakran csalókák a “light” termékek is. Ha ez a kifejezés az alacsony zsírtartalomra utal, akkor előfordulhat, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz az adott készítmény. A legfélrevezetőbbek a „zéró” vagy „light” üdítők, amik bizonyítottan hizlalnak, elősegítik a máj elzsírosodását és tevékenyen részt vesznek a metabolikus szindróma kialakulásában.

 

Dietetikusok éppen ezért inkább a normál ételeket, italokat ajánlják. Sokan azzal rontják el a diétát, hogy olyan elkészítési módot választanak, melyek gyorsítják a felszívódást (pl. pürésítés). Érdemes étkezési naplót vezetni, amit dietetikussal át tudunk beszélni.

 

Tudatos gyógyszeres/inzulinos terápia

A 2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres kezelésére akkor van szükség, ha az életmód terápia (diéta, testmozgás, stresszkezelés) önmagában nem elegendő a vércukorszint karbantartásához. Azt azonban tudni kell, hogy a hatékonyságuk függ többek között a dózistól, az alkalmazás időpontjától, a testsúlyváltozásoktól, betegségektől, megváltozott életmódtól, a készítmények tárolásától, ha injekcióról van szó a beadási helytől, egyéb gyógyszerek, táplálékkiegészítők használatától.

 

Fontos!

 

  • Tárolja megfelelően az inzulint: előfordulhat, hogy a nem megfelelően tárolt vagy a lejárati dátumon túli inzulin nem hatékony.
  • Legyen óvatos az új gyógyszerekkel: ha vény nélkül kapható gyógyszert fontolgat, vagy kezelőorvosa új gyógyszert ír fel egy másik betegség kezelésére, kérdezze meg diabetológusát hogy a gyógyszer befolyásolhatja-e vércukorszintjét. Közismert például a szteroidok vagy a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok vércukorszintet emelő hatása.
  • Jelentse orvosának, ha az otthoni vércukormérések alkalmával úgy látja, nincsenek rendben értékei – különös tekintettel a túlságosan alacsony, vagy a kiugróan magas értékekre - könnyen lehet, hogy terápia módosításra van szükség.

 

Mérje gyakrabban a vércukorszintjét

cukorbetegség kezeléseAz inzulinnal kezelteknek, vagy azon 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknél a terápiát éppen beállítják vagy módosítják, vagy azoknak, akiknél valamilyen okból kisiklott a szénhidrátanyagcseréjük, javasolt a vércukorértékeket gyakrabban mérni. Ez akár napi 8 mérést is jelenthet- reggel ébredés után, étkezések előtt/után, lefekvés előtt. Ezekben az esetekben nagy segítséget jelenthet egy szöveti glükózmonitorozó rendszer, mely már nem igényel ujjbegyszúrást és folyamatosan öt percenként ad felvilágosítást a sejtközötti állomány glükózszintjéről.

 

Hormonális hatások

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy az inzulin csökkenti a vércukorszintet. Szervezetünkben azonban még számos más hormon van, ami szintén hatással van a szénhidrátanyagcserére - hívja fel a figyelmet Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A stresszhormonok (pl.: kortizol, adrenalin, noradrenalin, stb.) feladata, hogy stresszes szituációkban, mint például egy fertőzés, fájdalom vagy emocionális stressz, megemeljék a vércukorszintet, hiszen ezáltal több energiához juttatják sejtjeinket.

 

A pajzsmirigy hormonok felpörgetik az anyagcserét, ezzel az inzulin gyorsabb kiürülését okozzák. Ezért hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) esetén magasabb vércukorszintekkel számolhatunk. Az 1-es típusú cukorbeteg nők körében közismert az a tény, hogy a ciklus különböző szakaszaiban kicsit módosítani kell az inzulin adagját. A menstruáció környékén sokszor megemelkedik az inzulinigény.

Összegezve tehát Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy rendhagyó vagy változó élethelyzetekben diabéteszes betegeknek javasolt a gyakoribb vércukorszint mérés, mert esetleg a terápia módosítására van szükség!

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
45 éves nő vagyok, panaszaim: gyakran előfordul, hogy a következő étkezés előtt gyengeséget, szédüléshez hasonlót érzek, bár igyekszem napi 5x enni.
Az alábbi eredményeimről szeretném kérni véleményét,
felmerül inzulin rezisztencia gyanúja?

Glükóz éhgyomor: 4,5 mmol/l 3,7 - 6,0
Glükóz 60' (glükóz terhelés után) 4,3 mmol/l
Glükóz 120'(glükóz terhelés után) 4,6 mmol/l - 7,8
Glükóz 180' (glükóz terhelés után) 3,8 mmol/l

Inzulin éhgyomor 3,6 mIU/l 1,9 - 23,0
Inzulin 60'(glükóz terhelés után) 19,8 mIU/l
Inzulin 120'(glükóz terhelés után) 17,3 mIU/l
Inzulin 180'(glükóz terhelés után) 3,1 mIU/l

HOMA-IR 0,7 - 4,4

Köszönöm a segítségét,
Anna

Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Anna!


Terheléses vizsgálatának értékei nem igazolnak inzulin rezisztenciát.
Forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
diabetológus, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek
Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!