Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.05.09

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

Étkezés

A cukorbetegség kezelésének egyik kulcsmozzanata a megfelelő étrend követése. Fontos, hogy tisztában legyünk a diéta alapjaival, a lassú és a gyors felszívódású szénhidrátok megkülönböztetésével, az inzulinérzékenység napszaki változásával. Sokszor a kezelés ott bukik el, hogy a beteg olyan ételeket/italokat is fogyaszt, melyek rejtett cukrokat is tartalmaznak (nem cukor vagy glükózként van feltűntetve a csomagoláson, hanem pl. dextróz, fruktóz, szacharóz, maltóz, répacukor, nádcukor, agave szirup). Ezen kívül gyakran csalókák a “light” termékek is. Ha ez a kifejezés az alacsony zsírtartalomra utal, akkor előfordulhat, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz az adott készítmény. A legfélrevezetőbbek a „zéró” vagy „light” üdítők, amik bizonyítottan hizlalnak, elősegítik a máj elzsírosodását és tevékenyen részt vesznek a metabolikus szindróma kialakulásában.

 

Dietetikusok éppen ezért inkább a normál ételeket, italokat ajánlják. Sokan azzal rontják el a diétát, hogy olyan elkészítési módot választanak, melyek gyorsítják a felszívódást (pl. pürésítés). Érdemes étkezési naplót vezetni, amit dietetikussal át tudunk beszélni.

 

Tudatos gyógyszeres/inzulinos terápia

A 2-es típusú cukorbetegség gyógyszeres kezelésére akkor van szükség, ha az életmód terápia (diéta, testmozgás, stresszkezelés) önmagában nem elegendő a vércukorszint karbantartásához. Azt azonban tudni kell, hogy a hatékonyságuk függ többek között a dózistól, az alkalmazás időpontjától, a testsúlyváltozásoktól, betegségektől, megváltozott életmódtól, a készítmények tárolásától, ha injekcióról van szó a beadási helytől, egyéb gyógyszerek, táplálékkiegészítők használatától.

 

Fontos!

 

  • Tárolja megfelelően az inzulint: előfordulhat, hogy a nem megfelelően tárolt vagy a lejárati dátumon túli inzulin nem hatékony.
  • Legyen óvatos az új gyógyszerekkel: ha vény nélkül kapható gyógyszert fontolgat, vagy kezelőorvosa új gyógyszert ír fel egy másik betegség kezelésére, kérdezze meg diabetológusát hogy a gyógyszer befolyásolhatja-e vércukorszintjét. Közismert például a szteroidok vagy a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok vércukorszintet emelő hatása.
  • Jelentse orvosának, ha az otthoni vércukormérések alkalmával úgy látja, nincsenek rendben értékei – különös tekintettel a túlságosan alacsony, vagy a kiugróan magas értékekre - könnyen lehet, hogy terápia módosításra van szükség.

 

Mérje gyakrabban a vércukorszintjét

cukorbetegség kezeléseAz inzulinnal kezelteknek, vagy azon 2-es típusú cukorbetegeknek, akiknél a terápiát éppen beállítják vagy módosítják, vagy azoknak, akiknél valamilyen okból kisiklott a szénhidrátanyagcseréjük, javasolt a vércukorértékeket gyakrabban mérni. Ez akár napi 8 mérést is jelenthet- reggel ébredés után, étkezések előtt/után, lefekvés előtt. Ezekben az esetekben nagy segítséget jelenthet egy szöveti glükózmonitorozó rendszer, mely már nem igényel ujjbegyszúrást és folyamatosan öt percenként ad felvilágosítást a sejtközötti állomány glükózszintjéről.

 

Hormonális hatások

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy az inzulin csökkenti a vércukorszintet. Szervezetünkben azonban még számos más hormon van, ami szintén hatással van a szénhidrátanyagcserére - hívja fel a figyelmet Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A stresszhormonok (pl.: kortizol, adrenalin, noradrenalin, stb.) feladata, hogy stresszes szituációkban, mint például egy fertőzés, fájdalom vagy emocionális stressz, megemeljék a vércukorszintet, hiszen ezáltal több energiához juttatják sejtjeinket.

 

A pajzsmirigy hormonok felpörgetik az anyagcserét, ezzel az inzulin gyorsabb kiürülését okozzák. Ezért hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) esetén magasabb vércukorszintekkel számolhatunk. Az 1-es típusú cukorbeteg nők körében közismert az a tény, hogy a ciklus különböző szakaszaiban kicsit módosítani kell az inzulin adagját. A menstruáció környékén sokszor megemelkedik az inzulinigény.

Összegezve tehát Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy rendhagyó vagy változó élethelyzetekben diabéteszes betegeknek javasolt a gyakoribb vércukorszint mérés, mert esetleg a terápia módosítására van szükség!

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy az alábbi eredmények tekintetében fennáll-e inzulin rezisztencia, illetve szükséges-e 160-as szénhidrát diéta alkalmazása?
Glükóz :
0 - 5,3 MOL / L
60 - 7,0
120 - 5,3

Inzulin:
0 - 7,2 mIU/L
60 - 55,2
120 - 38,5

HOMA-IR: 1,7

Köszönettel, Mónika

Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Mónika !


Ezek a számok önmagukban nem igazolnak inzulin rezisztenciát. De az egészséges élet,ód megelőzésnek soha se árt.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal

diabetológus, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Nagyon meg voltam elégedve Borus Doktornő magasfokú felkészültéségén túl a pácienssel való közvetlen, kedves, empatikus, segítőkész kapcsolatteremtő képességével.

További vélemények

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!