Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.11.16

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

Mi az a fruktózamin? 

A fruktózamin egy olyan anyag, amely akkor keletkezik, amikor a vérben a glükóz fehérjékhez kötődik. A fruktózamin teszt az egyik módja annak, hogy megbecsüljük a cukorbetegek vérében lévő glükóz mennyiségét. 

Minél nagyobb a glükóz mennyisége a vérben, annál több kötődik a fehérjékhez. Az albumin a vérben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és a fruktózamin mérés fő része. A fehérjék körülbelül 14-21 napig vannak jelen a vérben, így a fruktózamin teszt az előző 2-3 hét átlagos glükózszintjét tükrözi. 

Éppen ezért különösen hasznos a diabétesz terápia eredményességének és a beteg állapotának rövidtávú monitorozására. Akkor van rá főleg szükség, ha a kezelőorvosa rövidebb időn keresztül szeretné nyomon követni a vércukorszintet, pl. terhességi cukorbetegség esetén.

 

Normál értéke: 2-3 mmol/l 

 

Miért más, mint a HbA1c érték ellenőrzése? 

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miben más, mint a HbA1c mérése?  

fruktózamin mérés“A HbA1c érték meghatározásának segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga, ellenben a fruktózamin mérése ezt 2-3 hétre visszamenőleg mutatja, így gyorsabban lehet változtatásokat eszközölni, ha indokolt. Erre főleg akkor van szükség, ha olyan állapot áll fenn, amikor gyakrabban változik a glükózszint és az inzulin-igény. A HbA1c ellenőrzése hosszabb időtartam vizsgálatára javasolt” - magyarázza dr. Porochnavecz Mariettáta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Hogyan történik a fruktózamin vizsgálat? 

A fruktózamin vizsgálat vérvétellel történik. Ellenben az OGTT vizsgálattal, ekkor nincs szükség előtte koplalásra, nyugodtan ehet/ihat a paciens, ami terhességi cukorbetegség esetén nagy pozitívum. A magas, vagy az előzőhöz képest növekvő fruktózamin szint azt mutatja, hogy a vércukorszint nincs optimális tartományban, így vagy a terápiában, vagy a diétában módosításra van szükség. Ha a szint csökkent a korábbi tesztekhez képest, az az alkalmazott kezelés eredményességét támasztja alá, így nem indokolt változtatás. Előfordulhat olyan eset is, amikor túl alacsony a fruktózamin szintje- ilyenkor túlkezeléssel állunk szemben, és csökkenteni kell az inzulin adagját és némileg növelni a szénhidrát bevitelét. 

Ezek a legfontosabb vizsgálatok terhességi cukorbetegség esetén 

  • OGTT (terheléses vércukorvizsgálat) 

  • Fruktózamin mérése 

  • Otthoni vércukormérés 

  • Vizeletvizsgálat (tesztcsíkkal is, különös tekintettel a keton szintre) 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

2 hónapja szültem, igt-m van. Állapotomat szeretném felmérni. Az ogtt szeretném kikerülni, ha lehetséges, így hba1c értéket nézettem. Sajnos szülés után vért kellett, hogy kapjak. Később olvastam, hogy az eredmény (4,7%) sajnos így nem értékelhető. Így van ez? Illetve lenne valamilyen alternatíva állapotom felmérésére az ogtt kívül? Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Andrea!

A HbA1c érték alapján nem lehet véleményt mondani a szénhidrátanyagcsere zavarról.
Az OGTT ( terheléses vércukor vizsgálat) az egyetlen reális vizsgálat.

Javaslom, hogy otthon mérje a vércukrát éhomra és reggeli,ebéd vagy vacsora után 1,5 órával.
Ha ezek az értékek megfelelőek ( 5-7,5 mol/l között) akkor csak diéta szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász-diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek
Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

A cukorbetegek diétájában igen lényeges szerepet kap a glikémiás index figyelése, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. Azonban a helyzet sokszor nem egyszerű, hiszen bizonyos elkészítési módok, illetve hozzávalók lassíthatják és növelhetik is az teljes fogás szénhidrát tartalmának felszívódását. A témában Vajdovich Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

További részletek
Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!