Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.11.16

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

Mi az a fruktózamin? 

A fruktózamin egy olyan anyag, amely akkor keletkezik, amikor a vérben a glükóz fehérjékhez kötődik. A fruktózamin teszt az egyik módja annak, hogy megbecsüljük a cukorbetegek vérében lévő glükóz mennyiségét. 

Minél nagyobb a glükóz mennyisége a vérben, annál több kötődik a fehérjékhez. Az albumin a vérben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és a fruktózamin mérés fő része. A fehérjék körülbelül 14-21 napig vannak jelen a vérben, így a fruktózamin teszt az előző 2-3 hét átlagos glükózszintjét tükrözi. 

Éppen ezért különösen hasznos a diabétesz terápia eredményességének és a beteg állapotának rövidtávú monitorozására. Akkor van rá főleg szükség, ha a kezelőorvosa rövidebb időn keresztül szeretné nyomon követni a vércukorszintet, pl. terhességi cukorbetegség esetén.

 

Normál értéke: 2-3 mmol/l 

 

Miért más, mint a HbA1c érték ellenőrzése? 

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miben más, mint a HbA1c mérése?  

fruktózamin mérés“A HbA1c érték meghatározásának segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga, ellenben a fruktózamin mérése ezt 2-3 hétre visszamenőleg mutatja, így gyorsabban lehet változtatásokat eszközölni, ha indokolt. Erre főleg akkor van szükség, ha olyan állapot áll fenn, amikor gyakrabban változik a glükózszint és az inzulin-igény. A HbA1c ellenőrzése hosszabb időtartam vizsgálatára javasolt” - magyarázza dr. Porochnavecz Mariettáta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Hogyan történik a fruktózamin vizsgálat? 

A fruktózamin vizsgálat vérvétellel történik. Ellenben az OGTT vizsgálattal, ekkor nincs szükség előtte koplalásra, nyugodtan ehet/ihat a paciens, ami terhességi cukorbetegség esetén nagy pozitívum. A magas, vagy az előzőhöz képest növekvő fruktózamin szint azt mutatja, hogy a vércukorszint nincs optimális tartományban, így vagy a terápiában, vagy a diétában módosításra van szükség. Ha a szint csökkent a korábbi tesztekhez képest, az az alkalmazott kezelés eredményességét támasztja alá, így nem indokolt változtatás. Előfordulhat olyan eset is, amikor túl alacsony a fruktózamin szintje- ilyenkor túlkezeléssel állunk szemben, és csökkenteni kell az inzulin adagját és némileg növelni a szénhidrát bevitelét. 

Ezek a legfontosabb vizsgálatok terhességi cukorbetegség esetén 

  • OGTT (terheléses vércukorvizsgálat) 

  • Fruktózamin mérése 

  • Otthoni vércukormérés 

  • Vizeletvizsgálat (tesztcsíkkal is, különös tekintettel a keton szintre) 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Évek óta emelekedett az éhomi vércukorértékem,6,5-7,1-ig.Félévente endokrinológushoz járok kontrollra a strumám miatt,eddig nem kellett gyógyszer szednem.Aggódom,hogy a káros következmények miatt súlyos betegségem lesz.Próbálok mozogni és egészségesen enni,ez az állapot kb.5 éve így van.Megköszönöm válaszát,üdvözlettel:Bácskai Györgyné

Kedves Bácskai Györgyné !

Az évek óta fennálló magas éhomi vércukor értékei alapján nem lehet eldönteni, hogy prediabetese vagy már 2-és típusú diabetese van. Ennek eldöntésére vércukor terhelés elvégzését javasolom. Ennek eredménye alapján lehet további tanácsokat adni. Amennyiben az értékei kórosak, kérem jelentkezzen diabetológus orvosnál, hogy a diétát ás a kezelést megbeszéljék.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok