Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2024.01.15

Nem csak a túlsúllyal rendelkező és 40 feletti kismamák szembesülhetnek a terhességi diabétesszel, de akár azok is, akik korábban 4,5 kilónál nehezebb babának adtak életet. Ezen túl is ismert még néhány rizikófaktor, amelyeket fontos ismerni - ezekre hívta fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi cukorbetegség specialistája.

 

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Mitől alakulhat ki terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) világszerte az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik és előfordulása egyre növekszik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák ismerjék a jelenséget.  Fontos, hogy a terhességi cukorbetegek teljeskörűen fel legyenek világosítva a számukra megfelelő életmódról, amivel a súlyos következmények megelőzhetők. 
A terhességi cukorbetegség kiemelt figyelmet igényel.- A terhességi cukorbetegség általában a második, harmadik trimeszterben diagnosztizálható. Kialakulásáért elsősorban a megváltozott hormonháztartás a felelős, hiszen ilyenkor módosul azoknak a hormonoknak a szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. A terhesség alatt az inzulinszükséglet 3-4-szeresére emelkedhet. Ennek hátterében elsősorban a lepény által termelt hormonok hatásai állnak. Étkezés hatására a normális szénhidrát-anyagcseréjű terheseknél az inzulinválasz nagyobb, mint a terhességi cukorbetegeknél. A szülés után azonban a lepényi hormonok kiürültével az inzulinszükséglet gyorsan csökken. Emellett természetesen az életmód az a faktor, amely döntő részben hozzájárulhat a betegség kialakulásához – hangsúlyozza a szakorvos.

Kik a veszélyeztetettek?

Elsősorban jó tudni, hogy terhességi cukorbetegség bármelyik kismamánál kialakulhat, de a rizikócsoportokban nagyobb figyelemmel kell lenni. Kik tartoznak ide?

 • 40 feletti kismamák,
 • 30 feletti testtömeg-index (BMI), vagyis túlsúllyal, elhízással küzdő kismamák,
 • olyan kismamák, akik korábban 4.5 kilónál nagyobb súlyú babát hoztak világra,
 • akiknek előző terhességük alatt gesztációs diabétesze volt,
 • akiknek a szülője vagy a testvére cukorbeteg,
 • akiknek volt valamilyen testsúlycsökkentést célzó műtétje,
 • akik mesterséges megtermékenyítésben vettek részt.

Ezekre a tünetekre kell felfigyelni

- A terhességi cukorbetegség egyik veszélye, hogy nagyon sokszor nem okoz tünetet – hangsúlyozza Porochnavecz doktornő. – Legtöbbször csak a rendszeres laborvizsgálatokból derül ki, hogy magas a vércukorszint, ami még mindig jobb, mint amikor ennek következtében már súlyosabb állapot alakul ki. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azokkal a tünetekkel, amelyek megléte esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni (bár ezek nem feltétlenül csak terhességi cukorbetegségre utalhatnak):

 • fokozott szomjúság,
 • a szokásosnál gyakoribb vizelési inger,
 • kiszáradt száj,
 • kimerültség,
 • homályos látás, 
 • a genitáliák viszketése.

Hogyan hat a terhességi cukorbetegség a várandósságra?

- A kismamáknak fontos tudniuk, hogy a megfelelően kezelt gesztációs diabétesz mellett egészséges kisbabát szülhetnek. A kezelés azért kiemelt jelentőségű, mert ennek elmaradása esetén több kockázat is felmerül. Az anyai cukorbetegség ugyanis veszélyeztetheti a magzat fejlődését, többek között azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással lehet. Emiatt a magzat nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, súlyos esetben a fejlődése visszamarad. Megnő a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás) rizikója is, ami kezeletlenül szintén súlyos komplikációkat okozhat. Ennél gyakoribb kockázatot jelent a nagyobb magzati testsúly, ami nem csak azért lehet probléma, mert nagy a császármetszés esélye, de azért is, mert megnövekszik a szülési trauma, az újszülöttkori hypoglykaemia, hypocalcaemia, respiratorikus distress szindróma, hyperbilirubinaemia kockázata. Ez azonban csak ritkán, nem kezelt diabetes esetén, fordul elő. 
Azzal is számolni lehet viszont, hogy a terhességi cukorbetegség talaján nagyobb az esélye a az anyukánál későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ezért is fontos a szülést követően vércukor terhelés végzése 6-10 héttel, majd 1 év múlva, azután 2 évente.

Gondos ellenőrzés és kezelés szükséges

A terhességi cukorbetegség diabetológiai és életmód kezelést is igényel.- A kismamák általános diabétesz-szűrése a terhességi protokoll szerint a várandósság 24-28. hetében történik. Ha a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy korábbi terhesség alatt alakult ki gesztációs diabétesz, akkor a vizsgálatok protokollja megváltozik, már a várandósság korai szakaszában, a 12-14. héten történik a vércukorterhelés. Ha diagnosztizáljuk a terhességi cukorbetegséget, annak kezelése komplex feladat, amelyben nagy szerepe van a nőgyógyásznak, a diabetológusnak, a dietetikusnak és adott esetben a mozgásterapeutának is – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi cukorbetegség specialistája. – Elsősorban megfelelő étrenddel és biztonságos mozgásprogrammal próbáljuk normalizálni a vércukor értéket, ha pedig ez nem elég, inzulinkezelésre is szükség lehet. A cél mindenképpen a kismama és a magzat egészségének leghatékonyabb védelme.

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktornő! érdeklődőm,2 tipusú cukor beteg vagyok,500 meforálbol szedek reggel és este másfél szemet.mennyi lehet a makszimum cukor szint ami még nem kárositja a szevezetet.diétázom és sokat mozgok .reggel éh gyomri cukor szint általába 6 és7 között szokott lenni napközbe általába 7 este pedig 6 és 7 között van ez az értékek jók vagy magasak?1000 mg grammot nem birok szedni mert rosszul vagyok tőle.köszönöm a választ előre is. Tisztelettel.

Kedves Bucsek Györgyné!Vércukor értékei amit leirt, jók. Csak azt nem tudom, hogy ezek étkezés előttiek, vagy másfél órával a főétkezést követő mérések. (étkezés után 8,0 mmol/l alatt legyenek ) A diéta és mozgás nagyon fontos minden cukorbetegnek. Javasolt az időszakos laboratóriumi kontroll évi 2-3 alkalommal. Ez magába foglalja a májfunkció, vesefunkció, és vérzsír értékeket. A Hgb A1c értékének 6,5- 7,0 % körül kell lennie.( ez az elmúlt 2-3 hónap vércukor átlagát mutatja ) Amennyiben ezek az értékek megfelelőek ,teendő nincs. Ha magasak és nem tud több Meforalt szedni, akkor van lehetőség más típusú vércukor csökkentő gyógyszerek adására is. Szövődmények irányában szemészeti, neuropathiás vizsgálat javasolt, és évente egy alkalommal vizelet mikroalbumin meghatározás szükséges.

Üdvözlettel. Dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kapcsolódó videók

Hírek

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Amikor egy várandós édesanyáról kiderül, hogy terhességi cukorbetegsége van, aggódva teszi fel a kérdést, vajon nagy nem lesz-e túl nagy a baba súlya. Ilyenkor valóban gyakrabban merül fel a császármetszés és a szülés korai indításának lehetősége a magzat nagyobb súlya miatt. Megfelelő diétával és mozgással egyensúlyban tartott gesztációs diabétesz esetén a kismama és gyermeke egészségére is oda tudunk figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek
Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Nem csak a túlsúllyal rendelkező és 40 feletti kismamák szembesülhetnek a terhességi diabétesszel, de akár azok is, akik korábban 4,5 kilónál nehezebb babának adtak életet. Ezen túl is ismert még néhány rizikófaktor, amelyeket fontos ismerni - ezekre hívta fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi cukorbetegség specialistája.

 

További részletek
10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!