Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.02.21

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

Hipoglikémia vizsgálata, Dr.Polyák AnnamáriaMi is az a hipoglikémia? 

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. A vércukorszint gyakran változik a nap folyamán, ám ha 3,6 mmol/l alá csökken, azt már alacsony vércukorszintnek nevezik. A glükózt a szervezet az elfogyasztott ételekből és a májból állítja elő (a glükóz glikogén nevű formáját tárolja). A glükóz egyfajta üzemanyag, melyre szüksége van a szervezetnek - így a létfontosságú szerveknek is- a megfelelő működéshez.  Éppen ezért, ha túl alacsony a vércukorszint, fontos, hogy mielőbb feltornázza a mennyiségét! 

Hipoglikémia tüneteihipoglikémia kezelése a cukorbetegközpontban

  • Szapora pulzus 

  • Remegés 

  • Izzadás 

  • Idegesség vagy szorongás 

  • Ingerlékenység vagy zavartság 

  • Szédülés 

Amennyiben súlyos hipoglikémia lép fel, úgy eszméletvesztés, görcsrohamok jelentkezhetnek. A súlyos hipoglikémia életveszélyes is lehet, így azonnal kezelni kell! 

Hipoglikémia és cukorbetegség 

Hipoglikémia előfordulhat cukorbetegség nélkül is (pl. bizonyos gyógyszerek, koplalás vagy betegségek miatt), ám a leggyakrabban a diabétesszel küzdőknél lép fel, azon belül is azoknál, akik inzulint használnak, illetve azoknál, akik olyan gyógyszert szednek, melyek fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin ugyanis segíti a glükóz véráramból való beépülését a sejtekbe. Azonban, ha túl nagy a dózis, vagyis túl sok lesz az inzulin, a vércukorszint túl alacsonyra csökkenhet. Hipoglikémia felléphet akkor is, ha nem visz be elegendő szénhidrátot, ha túl sok alkoholt iszik, ha a szokásosnál többet mozog, de akár kánikula is kiválthatja (ekkor gyorsabban hat az inzulin). 

Hogy lehet elkerülni a hipoglikémiát? 

Látható tehát, hogy hipoglikémia akkor lép fel, ha túl sok az inzulin, illetve, ha a vércukorszint megfelelő dózis ellenére valami miatt lecsökken. Ilyen esetekben fontos, hogy tájékoztassa diabetológusát a problémáról, hogy ki lehessen deríteni, hogy mi okozza a vércukor esését. Érdemes vércukor naplót vezetnie, hiszen így jól látható, ha vétett valami hibát a kezelésben, életmódjában. Amennyiben nincs diétahiba, nem mozgott többet, nincs betegsége, akkor nagy valószínűséggel az inzulin/gyógyszer típusán/dózisán szükséges változtatni. Az ún. analóg típusú inzulin használata esetén például kevesebbszer fordul elő súlyos hipoglikémia- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa 

Ezeket tegye, hogy elkerülje az alacsony vércukorszintet 

  • Kövesse a dietetikus által összeállított étrendet (gondosan ügyelve az előírt CH mennyiségre 

  • Ne hagyjon ki étkezést 

  • Mellőzze az alkoholfogyasztás (sok alkohol hipoglikémiát okoz, ami ráadásul az  alkohol fogyasztása után órákkal is kezdődhet) 

  • Közel azonos mennyiségben mozogjon naponta és ne eddzen üres gyomorra 

Érdemes tudni, hogy a hányással, hasmenéssel, erős étvágytalansággal járó betegségek esetén igen könnyen leeshet a vércukorszint. Éppen ezért ilyenkor konzultáljon kezelőorvosával, hiszen nagy valószínűséggel az inzulin dózisán változtatni szükséges a gyógyulásig. 

Tipp: amennyiben túl gyakran fordul elő hipoglikémia, illetve, ha egyből nem lehet rájönni, mi okozza a problémát, úgy érdemes szöveti glükózmonitorozó eszközt (CGM) viselni egy darabig, hiszen így folyamatosan képet kaphatunk a vércukorszintünkről.

Mit tegyen hipoglikémia esetén? 

- egyen egy kis kekszet, igyon gyümölcslevet (a lényeg, hogy gyorsan felszívódó CH legyen) 

-15 perc múlva mérje meg vércukor szintjét 

-ha továbbra is alacsony, ismét egyen/igyon 

-ha nem hoz javulást, adjon be magának glukagon injekciót 

-súlyos hipoglikémia esetén hívjon mentőt

Téma szakértője

Orvos válaszol

Ma voltam terheléses vércukor és inzulin vizsgálaton, a következő eredményeim lettek:
Vércukor szint: 0: 4.3; '60: 3.5; 120': 3.7;
Inzulin: 0': 3.8; 60': 14.4; 120': 3.0
Ez normális, hogy terhelés után ennyire visszesik a vércukorszint? Sajnos vannak panaszaim; erős szivdobogás, magas pulzus ( 90 felett), alacsony vérnyomás 85/70) fáradékonyság, aluszékonyság leginkább ebéd után, voltam EEG vizsgálaton ott enyhe epilepszia jele látszódott. Milyen orvost kellene felkeresnem ez ügyben, mármint ha szükséges? Köszönettel: Eszter

Dr. Bibok György
Dr. Bibok György diabetológus
Tisztelt Fischer Eszter!

A cukorterheléses vizsgálat eredménye un. lapos görbét adott, melyben valóban van két olyan alacsony vércukorérték (4.0mmol/l alatti), mely miatt érdemes felkeresnie endokrinológus szakorvost. A tünetei is utalhatnak hypoglykaemiára (kórosan alacsony vércukorszintre). Az inzulin szintje nem magas, de lehet más olyan hormon is amely okozhat alacsony vércukorszintet. Ezt kellene megbeszélnie a szakorvossal.

Üdvözlettel

Dr. Bibok György
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész, kedves

Dr. Polyák Annamária nagyon kedves, mosolygós és segítőkész volt. Rég voltam ilyen orvosnál. Mindenkinek ajánlani fogom őt, mert odafigyelve meghallgatja a beteget és még ha a rendelési ideje is túlcsúszik, akkor sem küldi el. A beteg előnyét nézni és nem mást. Sokat segített abban is hogy visszanyerjen orvosokba vetett bizalmamat.

További vélemények

Hírek

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek
Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

A cukorbetegek diétájában igen lényeges szerepet kap a glikémiás index figyelése, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. Azonban a helyzet sokszor nem egyszerű, hiszen bizonyos elkészítési módok, illetve hozzávalók lassíthatják és növelhetik is az teljes fogás szénhidrát tartalmának felszívódását. A témában Vajdovich Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

További részletek
Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!