Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.02.21

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

Hipoglikémia vizsgálata, Dr.Polyák AnnamáriaMi is az a hipoglikémia? 

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. A vércukorszint gyakran változik a nap folyamán, ám ha 3,6 mmol/l alá csökken, azt már alacsony vércukorszintnek nevezik. A glükózt a szervezet az elfogyasztott ételekből és a májból állítja elő (a glükóz glikogén nevű formáját tárolja). A glükóz egyfajta üzemanyag, melyre szüksége van a szervezetnek - így a létfontosságú szerveknek is- a megfelelő működéshez.  Éppen ezért, ha túl alacsony a vércukorszint, fontos, hogy mielőbb feltornázza a mennyiségét! 

Hipoglikémia tüneteihipoglikémia kezelése a cukorbetegközpontban

  • Szapora pulzus 

  • Remegés 

  • Izzadás 

  • Idegesség vagy szorongás 

  • Ingerlékenység vagy zavartság 

  • Szédülés 

Amennyiben súlyos hipoglikémia lép fel, úgy eszméletvesztés, görcsrohamok jelentkezhetnek. A súlyos hipoglikémia életveszélyes is lehet, így azonnal kezelni kell! 

Hipoglikémia és cukorbetegség 

Hipoglikémia előfordulhat cukorbetegség nélkül is (pl. bizonyos gyógyszerek, koplalás vagy betegségek miatt), ám a leggyakrabban a diabétesszel küzdőknél lép fel, azon belül is azoknál, akik inzulint használnak, illetve azoknál, akik olyan gyógyszert szednek, melyek fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin ugyanis segíti a glükóz véráramból való beépülését a sejtekbe. Azonban, ha túl nagy a dózis, vagyis túl sok lesz az inzulin, a vércukorszint túl alacsonyra csökkenhet. Hipoglikémia felléphet akkor is, ha nem visz be elegendő szénhidrátot, ha túl sok alkoholt iszik, ha a szokásosnál többet mozog, de akár kánikula is kiválthatja (ekkor gyorsabban hat az inzulin). 

Hogy lehet elkerülni a hipoglikémiát? 

Látható tehát, hogy hipoglikémia akkor lép fel, ha túl sok az inzulin, illetve, ha a vércukorszint megfelelő dózis ellenére valami miatt lecsökken. Ilyen esetekben fontos, hogy tájékoztassa diabetológusát a problémáról, hogy ki lehessen deríteni, hogy mi okozza a vércukor esését. Érdemes vércukor naplót vezetnie, hiszen így jól látható, ha vétett valami hibát a kezelésben, életmódjában. Amennyiben nincs diétahiba, nem mozgott többet, nincs betegsége, akkor nagy valószínűséggel az inzulin/gyógyszer típusán/dózisán szükséges változtatni. Az ún. analóg típusú inzulin használata esetén például kevesebbszer fordul elő súlyos hipoglikémia- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa 

Ezeket tegye, hogy elkerülje az alacsony vércukorszintet 

  • Kövesse a dietetikus által összeállított étrendet (gondosan ügyelve az előírt CH mennyiségre 

  • Ne hagyjon ki étkezést 

  • Mellőzze az alkoholfogyasztás (sok alkohol hipoglikémiát okoz, ami ráadásul az  alkohol fogyasztása után órákkal is kezdődhet) 

  • Közel azonos mennyiségben mozogjon naponta és ne eddzen üres gyomorra 

Érdemes tudni, hogy a hányással, hasmenéssel, erős étvágytalansággal járó betegségek esetén igen könnyen leeshet a vércukorszint. Éppen ezért ilyenkor konzultáljon kezelőorvosával, hiszen nagy valószínűséggel az inzulin dózisán változtatni szükséges a gyógyulásig. 

Tipp: amennyiben túl gyakran fordul elő hipoglikémia, illetve, ha egyből nem lehet rájönni, mi okozza a problémát, úgy érdemes szöveti glükózmonitorozó eszközt (CGM) viselni egy darabig, hiszen így folyamatosan képet kaphatunk a vércukorszintünkről.

Mit tegyen hipoglikémia esetén? 

- egyen egy kis kekszet, igyon gyümölcslevet (a lényeg, hogy gyorsan felszívódó CH legyen) 

-15 perc múlva mérje meg vércukor szintjét 

-ha továbbra is alacsony, ismét egyen/igyon 

-ha nem hoz javulást, adjon be magának glukagon injekciót 

-súlyos hipoglikémia esetén hívjon mentőt

Téma szakértője

Orvos válaszol

Ma voltam terheléses vércukor és inzulin vizsgálaton, a következő eredményeim lettek:
Vércukor szint: 0: 4.3; '60: 3.5; 120': 3.7;
Inzulin: 0': 3.8; 60': 14.4; 120': 3.0
Ez normális, hogy terhelés után ennyire visszesik a vércukorszint? Sajnos vannak panaszaim; erős szivdobogás, magas pulzus ( 90 felett), alacsony vérnyomás 85/70) fáradékonyság, aluszékonyság leginkább ebéd után, voltam EEG vizsgálaton ott enyhe epilepszia jele látszódott. Milyen orvost kellene felkeresnem ez ügyben, mármint ha szükséges? Köszönettel: Eszter

Tisztelt Fischer Eszter!

A cukorterheléses vizsgálat eredménye un. lapos görbét adott, melyben valóban van két olyan alacsony vércukorérték (4.0mmol/l alatti), mely miatt érdemes felkeresnie endokrinológus szakorvost. A tünetei is utalhatnak hypoglykaemiára (kórosan alacsony vércukorszintre). Az inzulin szintje nem magas, de lehet más olyan hormon is amely okozhat alacsony vércukorszintet. Ezt kellene megbeszélnie a szakorvossal.

Üdvözlettel

Dr. Bibok György
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nem kellett sokat várakozni, az egyeztetett időpontban szólítottak - a személyzet barátságos, segítőkész - a doktornő kedves, odafigyel a betegre, mindenről tájékoztatást adott.

További vélemények

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok