Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?
A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás indexű diéta egy étkezési terv, amely azon alapul, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.
“A glikémiás index egy olyan rendszer, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez hozzárendel egy számot aszerint, hogy azok mennyivel növelik a vércukorszintet. Maga a glikémiás index nem egy diéta, hanem egyfajta eszköz – mint például a kalóriaszámlálás vagy a szénhidrátszámlálás – a megfelelő élelmiszerek megválasztásához”.
Az egyszerű szénhidrátok – például desszertekben található cukrok, illetve a finomított pékáruk – gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint megugrik, majd gyorsan csökken. Ezek az állandó hullámok szerepet játszanak abban, hogy az emberek inzulinrezisztenssé válnak.
Egy szénhidrát glikémiás indexe 0-tól 100-ig terjedő skálán lehet. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hatással van az étel a vércukorszintre.
- 55 vagy kevesebb = alacsony (jó)
- 56-69 = közepes
- 70 vagy magasabb = magas (rossz)
A glikémiás index változhat
A glikémiás index csupán egy kiindulópont, ugyanis több minden is befolyásolja, milyen felszívódású is lesz valójában egy étel.
- A zsírok, rostok és savak (például citromlé vagy ecet) csökkentik a glikémiás indexet.
- Minél tovább főzi a tésztát, annál magasabb lesz a glikémiás index.
- A gyümölcsök, például a banán glikémiás indexe az érés során emelkedik (a banán alapból magasabb glikémiás indexű).
- Csökkentheti az egész étel általános glikémiás indexét azáltal, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátokkal olyan ételekkel kombinál, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek.
Az alacsony glikémiás indexű ételek fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, ugyanis segítségükkel elkerülhetőek a vércukor kiugrások, optimalizálja a testsúlyt, jó hatással vannak a koleszterinszintre, valamint segítenek hosszan teltségérzetet biztosítani. Cukorbetegeknél fontos odafigyelni arra is, melyik napszakban milyen felszívódású ételeket fogyaszt (vagyis milyen a GI-jük), mivel az inzulinérzékenység a nap folyamán változik.
Van, hogy nem elég a diéta
A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges terápiája az életmódterápia (diéta, mozgás). Azonban, ha az orvos úgy látja indokoltnak, akkor ezt kiegészítheti gyógyszeres/inzulinos kezelés (vagy a kettő kombinációja)- mondja Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Hogy meg lehessen tudni, hogy kire milyen hatással vannak egyes ételek/kezelések, azt legkönnyebben és leggyorsabban vércukor méréssel lehet kideríteni- éppen ezért új diéta, vagy más terápia esetén gyakoribb mérés szükség, hiszen a glükózszinthez szükséges igazítani a kezelést, hogy az a legoptimálisabb legyen.
Előfordulhat, hogy az értékek ingadoznak, esetleg a HbA1c szintje nincs a kívánt tartományban- ilyenkor érdemes lehet a szöveti glükózmonitorozó eszköz viselése, mellyel könnyebb beállítani a megfelelő kezelést az automatikus gyakori mérésekkel.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Polyák Annamária
-
Szakterületek:
- diabetológus, endokrinológus
-
Specialitások:
- cukorbetegség esetleges szövődményeinek feltárása és kezelése
- terhességi cukorbetegség diagnosztizálás és kezelés
- összetett pajzsmirigy és mellékvese problémák kezelése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Készséges
További véleményekPolyák Annamária doktornő mindig nagyon kedves, kellően "szigorú" (:)). Érthető tájékoztatást ad a jelenlegi állapotról, minden kérdést készségesen megválaszol, nagyon türelmes.