
Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?
A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás indexű diéta egy étkezési terv, amely azon alapul, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.
“A glikémiás index egy olyan rendszer, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez hozzárendel egy számot aszerint, hogy azok mennyivel növelik a vércukorszintet. Maga a glikémiás index nem egy diéta, hanem egyfajta eszköz – mint például a kalóriaszámlálás vagy a szénhidrátszámlálás – a megfelelő élelmiszerek megválasztásához”.
Az egyszerű szénhidrátok – például desszertekben található cukrok, illetve a finomított pékáruk – gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint megugrik, majd gyorsan csökken. Ezek az állandó hullámok szerepet játszanak abban, hogy az emberek inzulinrezisztenssé válnak.
Egy szénhidrát glikémiás indexe 0-tól 100-ig terjedő skálán lehet. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hatással van az étel a vércukorszintre.
- 55 vagy kevesebb = alacsony (jó)
- 56-69 = közepes
- 70 vagy magasabb = magas (rossz)
A glikémiás index változhat
A glikémiás index csupán egy kiindulópont, ugyanis több minden is befolyásolja, milyen felszívódású is lesz valójában egy étel.
A zsírok, rostok és savak (például citromlé vagy ecet) csökkentik a glikémiás indexet.
- Minél tovább főzi a tésztát, annál magasabb lesz a glikémiás index.
- A gyümölcsök, például a banán glikémiás indexe az érés során emelkedik (a banán alapból magasabb glikémiás indexű).
- Csökkentheti az egész étel általános glikémiás indexét azáltal, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátokkal olyan ételekkel kombinál, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek.
Az alacsony glikémiás indexű ételek fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, ugyanis segítségükkel elkerülhetőek a vércukor kiugrások, optimalizálja a testsúlyt, jó hatással vannak a koleszterinszintre, valamint segítenek hosszan teltségérzetet biztosítani. Cukorbetegeknél fontos odafigyelni arra is, melyik napszakban milyen felszívódású ételeket fogyaszt (vagyis milyen a GI-jük), mivel az inzulinérzékenység a nap folyamán változik.
Van, hogy nem elég a diéta
A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges terápiája az életmódterápia (diéta, mozgás). Azonban, ha az orvos úgy látja indokoltnak, akkor ezt kiegészítheti gyógyszeres/inzulinos kezelés (vagy a kettő kombinációja)- mondja Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Hogy meg lehessen tudni, hogy kire milyen hatással vannak egyes ételek/kezelések, azt legkönnyebben és leggyorsabban vércukor méréssel lehet kideríteni- éppen ezért új diéta, vagy más terápia esetén gyakoribb mérés szükség, hiszen a glükózszinthez szükséges igazítani a kezelést, hogy az a legoptimálisabb legyen.
Előfordulhat, hogy az értékek ingadoznak, esetleg a HbA1c szintje nincs a kívánt tartományban- ilyenkor érdemes lehet a szöveti glükózmonitorozó eszköz viselése, mellyel könnyebb beállítani a megfelelő kezelést az automatikus gyakori mérésekkel.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Polyák Annamária
-
Szakterületek:
- diabetológus, endokrinológus
-
Specialitások:
- cukorbetegség esetleges szövődményeinek feltárása és kezelése
- terhességi cukorbetegség diagnosztizálás és kezelés
- összetett pajzsmirigy és mellékvese problémák kezelése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Szakértő
További véleményekKedves, szimpatikus volt Polyák Doktornő.Azonnal bizalmat ébresztett. Első vizit után nehéz eredményről beszámolni, de úgy tűnik szakértő. Örülök,hogy Őt választottam.