Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2022.08.24

A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

Mi is az a glikémiás index?

A glikémiás indexű diéta egy étkezési terv, amely azon alapul, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják a vércukorszintet.

 

“A glikémiás index egy olyan rendszer, amely a szénhidráttartalmú élelmiszerekhez hozzárendel egy számot aszerint, hogy azok mennyivel növelik a vércukorszintet. Maga a glikémiás index nem egy diéta, hanem egyfajta eszköz – mint például a kalóriaszámlálás vagy a szénhidrátszámlálás – a megfelelő élelmiszerek megválasztásához”.

 

Az egyszerű szénhidrátok – például desszertekben található cukrok, illetve a finomított pékáruk – gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint megugrik, majd gyorsan csökken. Ezek az állandó hullámok szerepet játszanak abban, hogy az emberek inzulinrezisztenssé válnak.

 

Egy szénhidrát glikémiás indexe 0-tól 100-ig terjedő skálán lehet. Minél kisebb ez a szám, annál kisebb hatással van az étel a vércukorszintre.

  • 55 vagy kevesebb = alacsony (jó)
  • 56-69 = közepes
  • 70 vagy magasabb = magas (rossz)

 

A glikémiás index változhat

A glikémiás index csupán egy kiindulópont, ugyanis több minden is befolyásolja, milyen felszívódású is lesz valójában egy étel.

  • Glikémiás index - mit kell tudni róla, miben segít? - CukorbetegközpontA zsírok, rostok és savak (például citromlé vagy ecet) csökkentik a glikémiás indexet.
  • Minél tovább főzi a tésztát, annál magasabb lesz a glikémiás index.
  • A gyümölcsök, például a banán glikémiás indexe az érés során emelkedik (a banán alapból magasabb glikémiás indexű).
  • Csökkentheti az egész étel általános glikémiás indexét azáltal, hogy magas glikémiás indexű szénhidrátokkal olyan ételekkel kombinál, amelyek alacsonyabb glikémiás indexűek.

 

Az alacsony glikémiás indexű ételek fontos részét képezik a cukorbeteg diétának, ugyanis segítségükkel elkerülhetőek a vércukor kiugrások, optimalizálja a testsúlyt, jó hatással vannak a koleszterinszintre, valamint segítenek hosszan teltségérzetet biztosítani. Cukorbetegeknél fontos odafigyelni arra is, melyik napszakban milyen felszívódású ételeket fogyaszt (vagyis milyen a GI-jük), mivel az inzulinérzékenység a nap folyamán változik.

 

Van, hogy nem elég a diéta

A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges terápiája az életmódterápia (diéta, mozgás). Azonban, ha az orvos úgy látja indokoltnak, akkor ezt kiegészítheti gyógyszeres/inzulinos kezelés (vagy a kettő kombinációja)- mondja Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Hogy meg lehessen tudni, hogy kire milyen hatással vannak egyes ételek/kezelések, azt legkönnyebben és leggyorsabban vércukor méréssel lehet kideríteni- éppen ezért új diéta, vagy más terápia esetén gyakoribb mérés szükség, hiszen a glükózszinthez szükséges igazítani a kezelést, hogy az a legoptimálisabb legyen.

 

Előfordulhat, hogy az értékek ingadoznak, esetleg a HbA1c szintje nincs a kívánt tartományban- ilyenkor érdemes lehet a szöveti glükózmonitorozó eszköz viselése, mellyel könnyebb beállítani a megfelelő kezelést az automatikus gyakori mérésekkel.

 

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Kedves, szimpatikus volt Polyák Doktornő.Azonnal bizalmat ébresztett. Első vizit után nehéz eredményről beszámolni, de úgy tűnik szakértő. Örülök,hogy Őt választottam.

További vélemények

Hírek

Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Most már lassan magunk mögött hagyhatjuk a hideg hónapokat, az időjárás melegebbre fordul. Ekkor mindenkinek jól esik valamilyen hűsítő ital vagy hideg nassolnivaló. Ilyenkor a cukorbeteg gyermekek szülei kissé bajban érezhetik magukat, hiszen gyakran nem tudják, mit is adjanak gyereküknek. Ehhez kértünk hasznos tanácsokat Sarnyai Tündétől, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusától.  

További részletek
Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat, mely mind a baba, mind a kismama egészségét komolyan veszélyezteti. Éppen ezért fontos az állapot szűrése, valamint a figyelmeztető tünetek ismerete. Hogy vajon kiknél lép fel nagyobb eséllyel a várandósság alatt a cukorbetegség, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.  

További részletek
Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok