Mediterrán diéta szerepe diabéteszben

Mediterrán diéta szerepe diabéteszben

Módosítva: 2020.01.30

A mediterrán térségben élők étkezési mintáját alapul véve született meg a mediterrán diéta, amely a magas élelmi rost-fogyasztása, alacsony telített zsiradékbevitele miatt igencsak előnyös táplálkozási mintának bizonyul nemcsak kardiovaszkuláris betegek, hanem diabétesszel élők számára is.

Mi a mediterrán diéta?

A világon az egyik legismertebb étrend, népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyszerű betartani, nem jár semmiféle szigorú kizárással, illetve olyan táplálkozási ajánlásokat foglal magában, amely a szív- és érrendszeri betegségek mellett egészséges emberek számára is javasolt, megelőzés céljából. A legújabb kutatások, szakmai irányelvek szerint pedig a 2-es típusú diabéteszes páciensek számára is követendő diéta, mivel segíti a vércukorszint optimalizálását.

A mediterrán diéta elemei

Az étrend főleg növényi alapú, tehát a gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztását javasolja. Ezek mellett a sovány szárnyashúsok, tejtermékek és az omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztását preferálja, mint fehérjeforrás. A mediterrán térségben elterjedt olívaolaj használata is alapvető eleme az étrendnek.

A tradícionális mediterrán étrend a következőket tartalmazza:

 • zöldségek
 • gyümölcsök
 • bab- és lencsefélék
 • szárnyashúsok
 • tengeri halak
 • jó minőségű kenyér és tésztafélék
 • olívaolaj

Miért lehet előnyös a mediterrán diéta diabéteszben?

A mediterrán étrend követése a cukoranyagcsere-zavarral rendelkezők számára is sok jótékony hatással bír. Mivel a mennyiségi, napi több adag zöldség- és gyümölcsfogyasztást preferálja, így vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozást kapunk. Emellett a zöldségekből (kiváltképpen a keményítőszegény zöldségekből) és magas rosttartalmú gabonafélékből bevitt élelmi rosttartalom is hozzájárul a vércukorszint menedzseléséhez.

A mediterrán étrend követésével a HbA1C érték, a vércukorszint és a vér inzulinszintje is normalizálható, nem is beszélve a cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek elkerüléséről.

Napi több adag zöldséggel, gyümölccsel a normál vércukorszintért

A keményítőszegény zöldségekben, magas rosttartalmú gabonafélékben, hüvelyesekben, olajos magvakban található élelmi rost jelentős szerepet játszik a diabétesz diétájában. Az élelmi rostok vércukorszint optimalizáló hatása már köztudott, mivel lassítják az élelmiszer szénhidráttartalmának felszívódását, így egy egyenletes vércukorgörbe kapható.  A mediterrán diéta követésével a WHO által ajánlott napi 30g rostbevitel is elérhető. Nemcsak 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben alkalmazható a diéta, hanem akár a prevenció szintjén, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapja lehet.

Cukorbetegség kardiovaszkuláris szövődményeinek elkerülése

A diabéteszes betegek igencsak nagy hányadánál fordul elő kardiovaszkuláris megbetegedés, mint szövődmény. Érelmeszesedés, súlyosabb esetben szívinfarktus, stroke is kialakulhat.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség legújabb ajánlásai szerint a telített zsírsavak 7% alá való csökkentése javasolt, és a transzzsírsavak bevitelének minimalizálását is propagálja. Ennek hátterében az áll, hogy diabéteszesek körében magas a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása is, ez az egyik szövődménye a diabétesznek és a helytelenül kezelt cukorbetegek előbb-utóbb érelmeszesedéshez vezethet.

A mediterrán étrend is a telítetlen zsírsavak preferálását hirdeti a telített zsírokkal, transzzsírokkal szemben. Ezért szerepel az étrendben a hal, az olívaolaj és olajos magvak, mivel ezek rendszeres bevitelével csökkenthető a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata.

A mediterrán diéta konkrét hatásai diabéteszben

Mediterrán diéta hatásai 2-es típusú diabéteszben

A  mediterrán diéta követésével csökkenthető a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, illetve a már meglévő diabétesz menedzselésében is segít. Csökkenthető vele a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának rizikója is.

Egy összefoglaló vizsgálat taglalja az eddig elvégzett kutatások eredményeit a témában. 17 kutatás mutatott rá, hogy a mediterrán diétával optimalizálható az éhomi vércukorszint, a HbA1C szintje is 2-es típusú diabéteszben.

Ennek hátterében az állhat, hogy az inzulinérzékenységet javíthatja a telített és transzzsírsavak leredukálása, a telítetlen zsírok fogyasztása. Egyes kutatások szerint az alacsony szénhidráttartalmú (35% szénhidrát, 45% zsír, amelynek fele telítetlen zsírsav, 20% fehérje)mediterrán diéta bizonyult igazán jótékony hatással a többi diétával vagy akár a hagyományos mediterrán étrenddel szemben.

Az olívaolaj és a zöldségek fogyasztása további egészségügyi előnyökkel is jár.  A telítetlen zsírsavak, amelyek az olívaolajban találhatóak és a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek a különféle olajos magvakban találhatóak, csökkenthetik a diabétesz kialakulásának kockázatát. Ezek mellett pedig a szisztolés, diasztolés vérnyomás csökkentésében is szerepet játszanak. A zöldségek pedig az élelmi rosttartalmuk, vitamin- és ásványi anyag-tartalmuk miatt jelentősek. Az élelmi rostok a vércukorszint optimalizálásán kívül a bélflóra egészséges állapotát is segítenek fenntartani, ezek mellett segítik a fogyást, amely sok 2-es típusú diabéteszest érint.

Egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akik szigorúan tartották a diétát alacsonyabb BMI-vel, kisebb derék-csípő hányadossal és alacsonyabb HbA1C-vel rendelkeztek. A diéta következetes betartása (napi több adag friss zöldség és gyümölcs, magas rosttartalmú gabonafélék, zsírszegény fehérjeforrások fogyasztása) a kardiometabolikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentette.

További előnye a mediterrán étrendnek, hogy a benne foglalt omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, így a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentéséhez járul hozzá és a mortalitás kockázatát is csökkenti.

Mediterrán diéta és gesztációs diabétesz

Egyes kutatások kimutatták, hogy a gesztációs diabétesz kialakulásának rizikója is csökkenthető a mediterrán diéta követésével. Azoknál a babát tervező nőknél, akik a mediterrán diétát követték már a terhesség tervezésekor, kisebb számban alakult ki gesztációs diabétesz a várandósság során- mutatott rá egy kutatás.

Vércukorértékek és inzulinrezisztencia optimalizálása mediterrán étrenddel

Egy kutatás során inzulinrezisztens nőket és férfiakat vizsgáltak, 6 éven keresztül folytatták a mediterrán diétát. Tulajdonképpen magas rosttartalmú gabonaféléket, napi több adag gyümölcsöt, zöldséget, kevés vörös húst, sok halat, olajos magvakat és hüvelyeseket, több telítetlen zsiradékokat fogyasztottak. A kutatás alatt folyamatosan javultak az inzulin és vércukorértékek azokkal szemben, akik nem változtattak az étkezési szokásaikon.

Egy postmenopauzás nők körében végzett 6 hónapig tartó vizsgálat is azt találta, hogy a mediterrán étrend követésével alacsonyabb HbA1C érhető el. A résztvevő nők 6 hónapig több teljes kiőrlésű kenyeret, halat, hüvelyest és zöldséget fogyasztottak, minden nap került gyümölcs is a tányérukra, ezzel szemben csökkentették a vörös hús és a zsíros tejtermékek fogyasztását. A kutatásban nemcsak az étrendet reformálták meg, hanem teljes életmódváltásra kérték a nőket. Bevezették a heti többszöri mozgást, a különféle stresszkezelő technikákat is. A 6 hónapos időszak alatt szinte 1 egységgel csökkent a HbA1C, a BMI is szignifikánsan csökkent, nem is beszélve a testzsírszázalékról.

Májfunkciók optimalizálása mediterrán étrenddel

A 2-es típusú diabéteszesek nagy hányada rendelkezik nem alkoholos eredetű zsírmájjal, ami igencsak komoly egészségügyi problémát jelent. Ez olyan kóros állapot, ami során a májsejtek túlzott triglicerid felhalmozódása jellemez, amelynek hátterében főként az inzulinrezisztencia állhat.

A mediterrán diéta követésével szignifikánsan javulhatnak a májfunkciók, így akár megelőzés, akár már meglévő betegség esetén a terápia részeként is javasolt lehet.

Szexuális funkciók javulása mediterrán étrend követésével

A szexuális diszfunkciót egy, a diabétesz szövődményeként ismerik el . A mediterrán diéta betartása és a szexuális funkció közötti összefüggést a 2-es típusú diabéteszes betegekben csak a közelmúltban fedezték fel. Egyes kutatások szerint a mediterrán diéta mind a nők mind a férfiak szexuális funkcióit képes optimalizálni, bár egyértelmű következtetések kijelentéséhez további vizsgálatokra van szükség.

Gyakorlati tanácsok a mediterrán diéta elemeinek beillesztéséhez

Fontos, hogy az étrend követése előtt konzultáljanak dietetikus szakemberrel, hiszen, ha eddig más étkezési mintát követtek, nehéz lehet az átállás. Annak ellenére is, hogy a mediterrán diéta számos eleme egyezik a cukorbetegség étrendi kezelésének elemeivel.

Amire fontos ügyelni:

 • csökkenteni érdemes a heti vörös húsok fogyasztásának mennyiségét, gyakoriságát
 • bevezetni a heti halfogyasztást
 • heti rendszerességgel készíteni babfélékből, lencsefélékből ételeket
 • növelni a zöldség és gyümölcsfogyasztást (utóbbinál természetesen a gyümölcscukor-tartalomra ügyeljen)
 • mérsékelni az alkoholfogyasztást, inkább a száraz vörösbort részesíteni előnyben
 • csökkenteni az állati eredetű, telített zsiradékok fogyasztását, helyette a növényi, telítetlen olajakat részesítse előnyben

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22932232/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4011042/

https://care.diabetesjournals.org/content/26/8/2288.long

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok