Mit ehet és mit nem a cukorbeteg? Megkérdeztük a dietetikust!

Mit ehet és mit nem a cukorbeteg? Megkérdeztük a dietetikust!

Varga Dóra Módosítva: 2019.12.30

Egyénre szabott étrend kialakításával segítik a dietetikusok a cukorbetegeket, ebben mindenre kiterjedő tanácsokat is talál a páciens. Nem minden tilos! Varga Dórát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

 

Megbetegíthet a nem megfelelő étrend. A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzd, ez pedig nagy szerepet játszik a betegség és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos a személyre szabott étrend, a diéta kialakítása. Létezik tudatos étrend, amely nyáron is tartható? Varga Dórával beszélgettünk.

Mire figyel a táplálkozási szakember az egyénre szabott étrend kialakításánál?

Figyelembe veszem az étrend megtervezésekor egyebek mellett a hozzám forduló páciens nemét, életkorát, magasságát, testsúlyát. Fontos információ az elmúlt fél-két évben tapasztalt testsúly-változást is.
Fontos szempont, hogy mi a foglalkozása, ugyanis más-más étrend dukál az ülőmunkát végzőknek és a fizikai dolgozóknak, az időbeosztás vagy a műszak is befolyásolhatja az étkezések rendjét.

A korábbi betegségekre, a családban előforduló betegségekre is rákérdezek, és szóba kerülnek a jelenleg szedett gyógyszerek, valamint étrend-kiegészítők.

Fontos, hogy közösen tervezzük meg a diétát, ezért tudnom kell, melyek a kedvenc vagy éppen kevésbé kedvelt ételek, van-e táplálékallergiája, ételintoleranciája.

Kikérdezem a pácienst a vásárlási szokásairól, az ételkészítési ismereteiről, azaz tud-e főzni, és a jelenlegi életmódjáról is megtudok információkat.

Mennyi időt hagy a szakember az átállásra?

Fontos, hogy nem szabad mindenen egyszerre változtatni – például ha eddig kolbászt szalonnát, fehér kenyeret és kalácsot evett, nem tud egyik napról a másikra mindenről lemondani (és nem is szabad, mert elmegy az egésztől a kedve).

Milyen étkezésekből áll a diéta? Naponta hányszor egyen a páciens? Mi a helyzet a beiktatott nassolással?

Az ideális a gyakori, 2,5-3 óránkénti étkezés, a meghatározott szénhidrát-tartalmú ötszöri vagy hatszori étkezés. Mindez 3 főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora) és 2-3 kisebb étkezést (tízórai, uzsonna, pótvacsora) jelent. Nem muszáj tízórainak vagy uzsonnának hívni, sokak számára szimpatikusabb a „nasi” kifejezés. Azonban az ezeken kívüli nassolás nem megengedett! Ezek az alapelvek, amelyektől az egyéni igényeknek, életmódnak megfelelően eltérhet a páciens. A változtatásokat azonban mindig szakemberrel érdemes megbeszélni!

Néhány hasznos praktika: miben süssük a húst, és egyáltalán milyen legyen a hús?

Ha lehet, fogyasszunk sovány húst (bőr nélküli baromfihús, sertéskaraj, szűzpecsenye, vadhúsok), és az elkészítés során is törekedjünk a zsírszegénységre! Használjuk vegyesen a zsiradékokat: jó minőségű napraforgóolaj, repceolaj, kókuszolaj az ajánlott. Finomítatlan olívaolajat csak salátákhoz használjunk (bár fogyókúra esetén nem javasolt az olajos öntet), az állati eredetű zsírokat (pl. sertészsír) minimalizáljuk. A vaj és a margarin helyett válasszunk csökkentett zsírtartalmú vaj- vagy sajtkrémet, de a házilag fűszerezett túrókrém is alternatíva (a házi, például a zöld fűszeres).

Mi a helyzet a felvágottakkal? Megengedett?

Felvágottból lehetőleg zsírszegényet együnk; a zsírtartalom 100 grammnyi termékben ne haladja meg az 5 százalékot. Ha tehetjük, válasszunk a baromfisonkák közül. Szalámi- és kolbászfélék, valamint májkrémek csak néhanapján jöhetnek szóba.

Örökre lemondhat a cukorbeteg a pékáruról?

Sokan úgy gondolják, a cukorbetegséggel küzdők örökre lemondhatnak a finom szénhidrátokról, hiszen a cukor mellett a másik fő ellenségnek számítanak. Pedig az állítás döntően a finomított, magas glikémiás index-szel rendelkező szénhidrátokra igaz. Az orvos és dietetikus által meghatározott mennyiségben és megfelelő napszaki elosztásban a lassú felszívódású szénhidrát tartalmú ételek is fogyaszthatóak (pl. teljes kiőrlésű gabonából készült cukrozatlan pékáruk).

A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával készítik el, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, amelyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen például a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is. Panírozáskor használjunk teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet, esetleg alternatív liszteket (pl. zsírtalanított lenmagliszt, szezámliszt).

Változatos köret. Egyes családokban ez csak álom...

Sok családnál a köretet a krumpli, illetve a rizs alkotja, pedig ennél jóval szélesebb a kínálat, hiszen a cukorbetegség esetén bátran fogyasztható a bulgur, a kuszkusz, a köles, valamint a barna, illetve basmati rizst is. Ezek nem csak egészségesek, de egy kis változatosságot is biztosítanak.

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)

    • 2-es típusú cukorbetegség

    • terhességi cukorbetegség

    • komplex endokrin és allergiás kórképek

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon): kedd
    • kizárólag felnőtt ellátás

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor!
Érdeklődni szeretnék, hogy normális-e ha az éhgyomri VC értékem magasabb mint az étkezés utáni? (otthoni mérés)(Éhgyomri:7.7 , étk utáni:6.2). A héten derült ki, hogy valószínűleg cukorbeteg vagyok (szemfenék vizsgálaton még nem voltam, csak vérvételen, ott igen magas értékeket mértek, azóta mérem magamnak itthon).
Köszönöm előre is!
Tisztelettel:
Viktória

Kedves Viktória !

2-es típusú cukorbetegeknél előfordul, hogy az étkezés utáni érték alacsonyabb, mint a reggeli érték.
Ilyenkor a betegnek van saját inzulinja és ez besegít a vércukor-szint csökkentésébe.
Javasolom, hogy forduljon diabetológushoz az életmód váltás ( diéta és mozgás terápia) megbeszélése céljából.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rendkívül felkészült

Varga Dóra dietetikus szakmailag rendkívül felkészült, minden kérdésemre azonnal és teljes körűen válaszolt. Profi!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek
Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Amikor egy várandós édesanyáról kiderül, hogy terhességi cukorbetegsége van, aggódva teszi fel a kérdést, vajon nagy nem lesz-e túl nagy a baba súlya. Ilyenkor valóban gyakrabban merül fel a császármetszés és a szülés korai indításának lehetősége a magzat nagyobb súlya miatt. Megfelelő diétával és mozgással egyensúlyban tartott gesztációs diabétesz esetén a kismama és gyermeke egészségére is oda tudunk figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok