Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2024.05.07 08:34

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

Online Bejelentkezés

Dr. Markotics Attila

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Naponta ellenőrizze lábát

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye az ún. diabeteszes láb szindróma. Ez a perifériás neuropátia - aminek során az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodnak - és diabeteses angiopathia – a verőerek károsodása - talaján alakul ki. Ilyenkor a láb formájának megváltozása mellett azon érzéscsökkenés – beleértve a fájdalomérzetet is - jelentkezhet. Ennek következményeként előfordulhat, hogy úgy keletkeznek sebek, sérülések a lábon, hogy azt az illető nem is veszi észre. Emiatt fontos, hogy a cukorbetegek naponta alaposan vizsgálják meg lábukat és ha sérülést vagy alakváltozást észlelnek, lássák el azt, illetve forduljanak orvoshoz. A sebet, illetve sebeket fertőtlenítsék, kezeljék megfelelően, fordítsanak kellő figyelmet a sebgyógyulásra!

Természetesen nem kell minden apró sérülés és seb esetén orvoshoz rohanni. Ugyanakkor vannak olyan állapotok, amikor már érdemes szakembereket felkeresni. Ugyanis a magas vércukorszint miatt könnyen sebgyógyulási zavar léphet fel. Elhanyagolt esetben mindez alsó végtagi amputációhoz vezethet. Ennek oka, hogy a tartósan magas vércukorszint miatt károsodik a keringés, a szervezet védekező rendszere (fehérvérsejtek védekező funkciója romlik), a mikroorganizmusok könnyen és gyorsan szaporodnak. Mindezek miatt egy kis sebből is nagy gond válhat, ha nem elég körültekintő az illető.

Figyelje sebeit

Ezért fontos a cukorbeteg láb kezelése!Fontos, hogy a cukorbetegek gondosan figyelemmel kísérjék sebeiket. Bár a sebek lassabban gyógyulhatnak, figyelmeztető jel, ha több hétig-hónapig (akár évekig) nyitottak, nőnek, váladékoznak vagy korábban fájdalmatlan elváltozások fájdalmassá válnak.

Fertőzés és annak következtében gyulladás nem alakul ki minden sebben (fekélyben sem). Ezek elkerülése érdekében fontos a seb tisztítása és tiszta kötéssel való lefedése (ezt naponta szükséges megismételni). Ilyenkor még nagy nyári melegben is viseljenek lábbelit a betegek, mivel a mezítláb járás növeli a fertőzés kockázatát! (Egyébként is a legjobb, ha seb nélkül is kerülik a diabétesszel élők a mezítláb járást).

A cukorbetegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha a sebeik súlyosak, nem gyógyulnak vagy ha fertőzés jeleit észlelik! Amennyiben megtörtént a baj, úgy a seb alapos kitisztítása, az elhalt szövetek sebészi eltávolítása, intelligens kötszerek alkalmazása, antibiotikum-kezelés, a sérült végtag tehermentesítése és hatékonyabb glükózkontroll kombinációja jelentheti a megoldást. Legsúlyosabb (elhanyagolt) esetben amputációra kerülhet sor.

Lehetséges szövődmények

  • Ha egy kezeletlen seb elfertőződik, akkor a fertőzés átterjedhet a környező és távolabbi szövetekre.
  • Ha fertőzés alakul ki a sebben és nem kezelik, akkor üszkösödés léphet fel. Az üszkösödés az amputációk gyakori oka.
  • Amennyiben a fertőzés átterjed a véráramba, úgy szepszis lép fel, ami egy életveszélyes állapot.

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyulladás, amely túl sokáig tart, vagy visszatér gyors orvosi ellenőrzést igényel. A mérsékelt gyulladás a gyógyulási folyamat természetes része (a szervezetet ért károsodás felszámolását célozza), ám a seb körüli enyhe bőrpírnak és duzzanatnak rövid idő alatt el kell tűnnie. Ha nem, akkor valami akadályozza a gyógyulást, így szakemberhez kell fordulni! Ha azt tapasztalja, hogy átmenetileg gyógyulni tűnő seb esetén később újra fellépnek gyulladásos jelek, az sebfertőzést vagy más problémát jelez.

Orvoshoz kell fordulni, ha fertőzés vagy szövetkárosodás jeleit tapasztalja, ha a seb (illetve a környező szövetek):

  • fájdalmas vagy forró tapintású
  • váladékozik
  • szokatlan színű vagy sötét a széleken
  • szaga van

Ha a sebkezelés mellett nem mutatja a gyógyulás jeleit, (ennek következtében hosszasan – 4-6 héten túl - fennáll) krónikus sebnek kell tekinti - mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa. Ilyenkor egyrészt tisztázni kell, mi áll a háttérben, másrészt nagy valószínűséggel a korábban alkalmazott terápia módosítást igényel - amit esetleg már nem oldható meg otthon alkalmazható módszerekkel.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Medgyesi doktor úr!
Édesanyám miatt írok, aki majdnem 4 hétig volt kórházban. Mélyvénás trombózissal került be a kórházba, de közben lábszárán fekélyes sebek voltak, amelyet szakápolóval kezeltettünk. Antibiotikumos infúziós kezelést és vérhigítót kapott , amit azóta is szúrunk a hasába. Sajnos azt közölték a kórházban hogy amputálni kellene a jobb lábát , melybe édesanyám nem egyezett bele. A kórházba úgy került be hogy már szépen gyógyultak a fekélyes sebek. Sajnos nem tudjuk mi történt a kórházban, de teljes döbbenettel hallgattam amit a kezelő orvosa közölt. (Zárójelentésen ez áll: jobb alsó végtagon körkörös fekély, lábháton nekrózis, lábujjak nedves gangrénája ) Amit még megemlítenék, hogy édesanyám nem cukorbeteg, hanem régóta fennálló vénás keringési rendellenessége van. Nagyon szeretnénk segíteni édesanyámnak, hátha mégis van remény a lába megmentésére. Amennyiben úgy látja a doktor úr hogy érdemes elvinni Őt egy vizsgálatra Önökhöz,akkor mi ezt szívesen megtennénk. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Várhelyi Éva

Kedves Éva!

Azt javasolnám, hogy a teljes korábbi dokumentációval mihamarabb jöjjön el egy konzultációra, hogy mielőbb orvosoljuk a problémát.

Üdvözlettel:
Dr. Marktoics Attila
Dr. Markotics Attila
Dr. Markotics Attila traumatológus, rehabilitációs szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Eredményes

Nagyon elégedett vagyok a doktor úrral, mióta hozzá járok sokkal jobban gyógyul a sebem. Előtte nagyon sok orvosnál jártam, sajnos velük nem értünk el eremdényeket.

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK