Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2022.05.09

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

Naponta ellenőrizze lábát

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye az ún. diabeteszes láb szindróma. Ez a perifériás neuropátia - aminek során az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodnak - és diabeteses angiopathia – a verőerek károsodása - talaján alakul ki. Ilyenkor a láb formájának megváltozása mellett azon érzéscsökkenés – beleértve a fájdalomérzetet is - jelentkezhet. Ennek következményeként előfordulhat, hogy úgy keletkeznek sebek, sérülések a lábon, hogy azt az illető nem is veszi észre. Emiatt fontos, hogy a cukorbetegek naponta alaposan vizsgálják meg lábukat és ha sérülést vagy alakváltozást észlelnek, lássák el azt, illetve forduljanak orvoshoz. A sebet, illetve sebeket fertőtlenítsék, kezeljék megfelelően, fordítsanak kellő figyelmet a sebgyógyulásra!

 

Természetesen nem kell minden apró sérülés és seb esetén orvoshoz rohanni. Ugyanakkor vannak olyan állapotok, amikor már érdemes szakembereket felkeresni. Ugyanis a magas vércukorszint miatt könnyen sebgyógyulási zavar léphet fel. Elhanyagolt esetben mindez alsó végtagi amputációhoz vezethet. Ennek oka, hogy a tartósan magas vércukorszint miatt károsodik a keringés, a szervezet védekező rendszere (fehérvérsejtek védekező funkciója romlik), a mikroorganizmusok könnyen és gyorsan szaporodnak. Mindezek miatt egy kis sebből is nagy gond válhat, ha nem elég körültekintő az illető.

Figyelje sebeit

Fontos, hogy a cukorbetegek gondosan figyelemmel kísérjék sebeiket. Bár a sebek lassabban gyógyulhatnak, figyelmeztető jel, ha több hétig-hónapig (akár évekig) nyitottak, nőnek, váladékoznak vagy korábban fájdalmatlan elváltozások fájdalmassá válnak.

cukorbetegség sebFertőzés és annak következtében gyulladás nem alakul ki minden sebben (fekélyben sem). Ezek elkerülése érdekében fontos a seb tisztítása és tiszta kötéssel való lefedése (ezt naponta szükséges megismételni). Ilyenkor még nagy nyári melegben is viseljenek lábbelit a betegek, mivel a mezítláb járás növeli a fertőzés kockázatát! (Egyébként is a legjobb, ha seb nélkül is kerülik a diabétesszel élők a mezítláb járást).

 

A cukorbetegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha a sebeik súlyosak, nem gyógyulnak vagy ha fertőzés jeleit észlelik! Amennyiben megtörtént a baj, úgy a seb alapos kitisztítása, az elhalt szövetek sebészi eltávolítása, intelligens kötszerek alkalmazása, antibiotikum-kezelés, a sérült végtag tehermentesítése és hatékonyabb glükózkontroll kombinációja jelentheti a megoldást. Legsúlyosabb (elhanyagolt) esetben amputációra kerülhet sor.

 

Lehetséges szövődmények:

- Ha egy kezeletlen seb elfertőződik, akkor a fertőzés átterjedhet a környező és távolabbi szövetekre.

- Ha fertőzés alakul ki a sebben és nem kezelik, akkor üszkösödés léphet fel. Az üszkösödés az amputációk gyakori oka.

- Amennyiben a fertőzés átterjed a véráramba, úgy szepszis lép fel, ami egy életveszélyes állapot.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyulladás, amely túl sokáig tart, vagy visszatér gyors orvosi ellenőrzést igényel. A mérsékelt gyulladás a gyógyulási folyamat természetes része (a szervezetet ért károsodás felszámolását célozza), ám a seb körüli enyhe bőrpírnak és duzzanatnak rövid idő alatt el kell tűnnie. Ha nem, akkor valami akadályozza a gyógyulást, így szakemberhez kell fordulni! Ha azt tapasztalja, hogy átmenetileg gyógyulni tűnő seb esetén később újra fellépnek gyulladásos jelek, az sebfertőzést vagy más problémát jelez.

 

Orvoshoz kell fordulni, ha fertőzés vagy szövetkárosodás jeleit tapasztalja, ha a seb (illetve a környező szövetek):

- fájdalmas vagy forró tapintású

- váladékozik

- szokatlan színű vagy sötét a széleken

- szaga van

 

Ha a sebkezelés mellett nem mutatja a gyógyulás jeleit, (ennek következtében hosszasan – 4-6 héten túl - fennáll) krónikus sebnek kell tekinti - mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa. Ilyenkor egyrészt tisztázni kell, mi áll a háttérben, másrészt nagy valószínűséggel a korábban alkalmazott terápia módosítást igényel - amit esetleg már nem oldható meg otthon alkalmazható módszerekkel.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jo estet,
Edesapam Nagykanizsan lakik es cukros, mindket laba sarkan nagyon csunya seb van ami fekete, gennyes az orvos latta es megtisztitotta de meg rondabb lett es mar piros korulotte. Esetleg egy specialis segitseget, konzultaciot, kezelest tudnanak ajanlani? Varom valaszukat! Videken van kozpuntjuk, Zala megyeben esetleg vagy csak Pesten. Tisztelettel, Hercsik Eszter

Kedves Eszter !

A cukorbetegeknél előfordul ilyen szövődmény ami az Ön édesapjánál áll fent.
Kezelünk ilyen problémával pácienseket.
Minél hamarabb kell elkezdeni ennek a kezelését, mielőtt még romlana az életminősége az Úrnak.
A diabéteszes lábat érheti többféle károsodás például érzékelő és mozgató idegek károsodása vagy érkárosodás is.
A szakorvos személyes konzultáció után tud konkrétat mondani, milyen kezelést kell elkezdeni az Önök esetében. Minden esetben más és személyre szabott kezeléseket alkalmazunk.
Nálunk Arnold Dénes Doktor Úr ( sebész, fájdalomspecialista) foglalkozik diabéteszes lábfájdalommal.
Központunk csak Budapesten található.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/kapcsolat

Üdvözlettel:

Papp Roberta
sebkezelő specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

A doktor úr az egész vizsgálat alatt nagyon figyelmes volt, és szakmailag korrekt. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek
Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!