Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Dr. Markotics Attila Módosítva: 2022.08.09

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

Naponta ellenőrizze lábát

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye az ún. diabeteszes láb szindróma. Ez a perifériás neuropátia - aminek során az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodnak - és diabeteses angiopathia – a verőerek károsodása - talaján alakul ki. Ilyenkor a láb formájának megváltozása mellett azon érzéscsökkenés – beleértve a fájdalomérzetet is - jelentkezhet. Ennek következményeként előfordulhat, hogy úgy keletkeznek sebek, sérülések a lábon, hogy azt az illető nem is veszi észre. Emiatt fontos, hogy a cukorbetegek naponta alaposan vizsgálják meg lábukat és ha sérülést vagy alakváltozást észlelnek, lássák el azt, illetve forduljanak orvoshoz. A sebet, illetve sebeket fertőtlenítsék, kezeljék megfelelően, fordítsanak kellő figyelmet a sebgyógyulásra!

 

Természetesen nem kell minden apró sérülés és seb esetén orvoshoz rohanni. Ugyanakkor vannak olyan állapotok, amikor már érdemes szakembereket felkeresni. Ugyanis a magas vércukorszint miatt könnyen sebgyógyulási zavar léphet fel. Elhanyagolt esetben mindez alsó végtagi amputációhoz vezethet. Ennek oka, hogy a tartósan magas vércukorszint miatt károsodik a keringés, a szervezet védekező rendszere (fehérvérsejtek védekező funkciója romlik), a mikroorganizmusok könnyen és gyorsan szaporodnak. Mindezek miatt egy kis sebből is nagy gond válhat, ha nem elég körültekintő az illető.

Figyelje sebeit

Fontos, hogy a cukorbetegek gondosan figyelemmel kísérjék sebeiket. Bár a sebek lassabban gyógyulhatnak, figyelmeztető jel, ha több hétig-hónapig (akár évekig) nyitottak, nőnek, váladékoznak vagy korábban fájdalmatlan elváltozások fájdalmassá válnak.

cukorbetegség seb - CukorbetegközpontFertőzés és annak következtében gyulladás nem alakul ki minden sebben (fekélyben sem). Ezek elkerülése érdekében fontos a seb tisztítása és tiszta kötéssel való lefedése (ezt naponta szükséges megismételni). Ilyenkor még nagy nyári melegben is viseljenek lábbelit a betegek, mivel a mezítláb járás növeli a fertőzés kockázatát! (Egyébként is a legjobb, ha seb nélkül is kerülik a diabétesszel élők a mezítláb járást).

 

A cukorbetegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha a sebeik súlyosak, nem gyógyulnak vagy ha fertőzés jeleit észlelik! Amennyiben megtörtént a baj, úgy a seb alapos kitisztítása, az elhalt szövetek sebészi eltávolítása, intelligens kötszerek alkalmazása, antibiotikum-kezelés, a sérült végtag tehermentesítése és hatékonyabb glükózkontroll kombinációja jelentheti a megoldást. Legsúlyosabb (elhanyagolt) esetben amputációra kerülhet sor.

 

Lehetséges szövődmények:

- Ha egy kezeletlen seb elfertőződik, akkor a fertőzés átterjedhet a környező és távolabbi szövetekre.

- Ha fertőzés alakul ki a sebben és nem kezelik, akkor üszkösödés léphet fel. Az üszkösödés az amputációk gyakori oka.

- Amennyiben a fertőzés átterjed a véráramba, úgy szepszis lép fel, ami egy életveszélyes állapot.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyulladás, amely túl sokáig tart, vagy visszatér gyors orvosi ellenőrzést igényel. A mérsékelt gyulladás a gyógyulási folyamat természetes része (a szervezetet ért károsodás felszámolását célozza), ám a seb körüli enyhe bőrpírnak és duzzanatnak rövid idő alatt el kell tűnnie. Ha nem, akkor valami akadályozza a gyógyulást, így szakemberhez kell fordulni! Ha azt tapasztalja, hogy átmenetileg gyógyulni tűnő seb esetén később újra fellépnek gyulladásos jelek, az sebfertőzést vagy más problémát jelez.

 

Orvoshoz kell fordulni, ha fertőzés vagy szövetkárosodás jeleit tapasztalja, ha a seb (illetve a környező szövetek):

- fájdalmas vagy forró tapintású

- váladékozik

- szokatlan színű vagy sötét a széleken

- szaga van

 

Ha a sebkezelés mellett nem mutatja a gyógyulás jeleit, (ennek következtében hosszasan – 4-6 héten túl - fennáll) krónikus sebnek kell tekinti - mondja Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológusa, rehabilitációs szakorvosa. Ilyenkor egyrészt tisztázni kell, mi áll a háttérben, másrészt nagy valószínűséggel a korábban alkalmazott terápia módosítást igényel - amit esetleg már nem oldható meg otthon alkalmazható módszerekkel.

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jo estet,
Edesapam Nagykanizsan lakik es cukros, mindket laba sarkan nagyon csunya seb van ami fekete, gennyes az orvos latta es megtisztitotta de meg rondabb lett es mar piros korulotte. Esetleg egy specialis segitseget, konzultaciot, kezelest tudnanak ajanlani? Varom valaszukat! Videken van kozpuntjuk, Zala megyeben esetleg vagy csak Pesten.

Kedves Eszter !

A cukorbetegeknél előfordul ilyen szövődmény ami az Ön édesapjánál áll fent.
Kezelünk ilyen problémával pácienseket.
Minél hamarabb kell elkezdeni ennek a kezelését, mielőtt még romlana az életminősége az Úrnak.
A diabéteszes lábat érheti többféle károsodás például érzékelő és mozgató idegek károsodása vagy érkárosodás is.
A szakorvos személyes konzultáció után tud konkrétat mondani, milyen kezelést kell elkezdeni az Önök esetében. Minden esetben más és személyre szabott kezeléseket alkalmazunk.
Nálunk Arnold Dénes Doktor Úr ( sebész, fájdalomspecialista) foglalkozik diabéteszes lábfájdalommal.
Központunk csak Budapesten található.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/kapcsolat

Üdvözlettel:

Papp Roberta
sebkezelő specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Eredményes

Nagyon elégedett vagyok a doktor úrral, mióta hozzá járok sokkal jobban gyógyul a sebem. Előtte nagyon sok orvosnál jártam, sajnos velük nem értünk el eremdényeket.

További vélemények

Hírek

Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Most már lassan magunk mögött hagyhatjuk a hideg hónapokat, az időjárás melegebbre fordul. Ekkor mindenkinek jól esik valamilyen hűsítő ital vagy hideg nassolnivaló. Ilyenkor a cukorbeteg gyermekek szülei kissé bajban érezhetik magukat, hiszen gyakran nem tudják, mit is adjanak gyereküknek. Ehhez kértünk hasznos tanácsokat Sarnyai Tündétől, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusától.  

További részletek
Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

Vajon Ön is hajlamos a terhességi cukorbetegségre?

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat, mely mind a baba, mind a kismama egészségét komolyan veszélyezteti. Éppen ezért fontos az állapot szűrése, valamint a figyelmeztető tünetek ismerete. Hogy vajon kiknél lép fel nagyobb eséllyel a várandósság alatt a cukorbetegség, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük.  

További részletek
Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok