Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

dr. Porochnavecz Marietta Létrehozva: 2020.02.20 Módosítva: 2020.03.10

A cukorbetegség számtalan szövődményt indukálhat, melyek egy része komoly hatást gyakorol a mindennapi életre. A tartósan magas vércukorszint vonzata sajnos a perifériás idegeket is érintheti, melynek következtében neuropátia jön létre. Hogy ez pontosan mit takar, mik a tünetei, és hogy milyen vizsgálatok szükségesek a szűréséhez, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegek felénél fellép

Cukorbetegség okozta neuropátia a perifériás idegeket érinti (vagyis az agyon és a gerincvelőn kívüli idegeket). Statisztikák szerint a cukorbetegek több mint felénél kialakul valamilyen szintű neuropátia- elsősorban azokat veszélyezteti, akik több mint 20 éve cukorbetegek, 40 év felettiek, illetve akiknek nehezen sikerül kordában tartani a vércukor értékeiket. 

Az állapot nem csak zavaró és kellemetlen, hanem veszélyes is, ugyanis ekkor az érzékcsökkenés/kiesés miatt a beteg nem veszi észre, ha megsérült. Pedig a gyors fertőtlenítés és sebgyógyítás igen fontos a diabetes-ben szenvedőknél, mivel egy kis sebből is súlyos fekély alakulhat ki.

neurpátiás vizsgálatokMik a tünetei?

  • Zsibbadás
  • Hangyamászás érzés
  • Érzékelés gyengülése/érzéketlenség
  • Indokolatlan fájdalom
  • Égő érzés
  • Extrém érzékenység tapintások iránt
  • Koordinációs zavarok

Komoly gondokat okozhat

A neuropátia igen súlyos gondokat okozhat, ezért fontos komolyan venni, és már a legapróbb jeleknél orvoshoz fordulni! Attól függően, hogy pontosan mely idegeket érint a probléma, olyan gondokat generálhat, mint a diabéteszes láb, fekély, emésztési gondok, vizelettartási zavar, szexuális problémák.

Tüneteket tapasztal? Irány a neuropátia szűrés!

Mivel nagyon gyakori szövődményről van szó, így tünetek esetén azonnal, azok hiányában pedig 1-1,5 évente kell neuropátia szűrésen részt venni, melynek során ellenőrzik a beteg érzékelését. Ehhez az alábbi tesztek vannak az orvosok segítségére:

Kalibrált hangvilla

Ekkor a páciens vibrációérzetét vizsgálják mind a négy végtagon. A hangvillát a szakember rezgésbe hozza, felhelyezi, és megállapítja azt az értéket, amikor az illető már nem érzi. A 8 fokú skálából, ha az eredmény 5 vagy annál kevesebb, úgy neuropátia áll fenn, de a gyanú már 6-nál megjelenik.

Tip Term próba

Ez esetben a páciens hőérzetét vizsgálják, méghozzá egy olyan eszköz segítségével, melynek egyik fele műanyag, másik fele meg fém. Normál esetben a két rész hőérzetében különbség van, ám neuropátia esetén a páciens ugyanolyannak érzékeli.

Neuropad

Neuropátia során a talp verejtékezése lényegesen csökken. Ennek vizsgálatára egy olyan kép színű tapasz szolgál, mely normál verejtékezés hatására rózsaszínűvé változik. Amennyiben ez nem történik meg, nem elégséges a verejtékezés.

Neurotip

cukorbetegség okozta neuropátiaA neuropátiás betegek nem, vagy csak kevéssé érzékelik a fájdalmat, így könnyen sérüléseket szerezhetnek. Hogy a fájdalomérzet mértéke kiderüljön, a szakember egy steril, tompa tűt a páciens bőrére helyez és enyhe szúrást gyakorol rá. Ha az érintett ezt nem érzékeli, az problémát jelez- mondja dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Mi a teendő, ha fennáll a neuropátia?

Sajnos, ha már egyszer kialakult a neuropátia, azt visszafordítani nem lehet, ám az állapot romlása lassítható, valamint fokozott odafigyeléssel elkerülhető az olyan szövődmény kialakulása, mint pl.a fekély. Nagyon fontos ekkor (is) a vércukorszint kordában tartása, a rendszeres kontroll, valamint a megfelelő lábápolás.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dr.nő/úr!
2. típusú cukorbeteg vagyok,napi 1000 mg-os Merckformint szedek,6.8-7.2 között van HbgA1c értékem gyakorlatilag tünetmentes vagyok. A kérdésem hogy lehet az,hogy ugyanazon tipusú és mennyiségű étel elfogyasztása után 1.5 órával egyszer 7.8 máskor pedig 9.4 lett a cukrom?
Köszönettel: Péter

dr. Porochnavecz Marietta
dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Péter !

Az étkezés utáni vércukor értéket befolyásolja a mérés előtti időszak - mozgás mennyisége is és, hogy a nap folyamán milyenek voltak a vércukor értékei.
Az ételben levő lassú és gyors felszívódású szénhidrátok is befolyásolhatják az értékeket.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom mindenkinek

A Doktornő szakmai felkészültsége maximális, az emberi hozzáállása kiváló, az adminisztráció kiváló, szívből ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

Telediabetológia- segítség az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek koronavírus idején

“Maradjon otthon”- ez az egyik legfontosabb tanács a koronavírus elleni küzdelemben. Igen ám, de mi a helyzet a krónikus betegek ellátásával? Az alapbetegség megfelelő kezelése életmentő lehet. Jól ismert, hogy a krónikus betegek igen veszélyeztetett csoport járványügyi szempontból- így a cukorbetegek is. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

További részletek
Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

Életmódtanácsok IR-rel és prediabetes-szel küzdőknek

Az életmódunk az egész szervezet működésére komoly befolyást gyakorol. Mint ahogy megbetegíthet, ugyanúgy gyógyíthat is, illetve ahhoz nagyban hozzájárulhat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgál az IR-rel, illetve a prediabétesszel küzdőknek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica