Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.08.15

A cukorbetegség számtalan szövődményt indukálhat, melyek egy része komoly hatást gyakorol a mindennapi életre. A tartósan magas vércukorszint vonzata sajnos a perifériás idegeket is érintheti, melynek következtében neuropátia jön létre. Hogy ez pontosan mit takar, mik a tünetei, és hogy milyen vizsgálatok szükségesek a szűréséhez, arról Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegek felénél fellép

Cukorbetegség okozta neuropátia a perifériás idegeket érinti (vagyis az agyon és a gerincvelőn kívüli idegeket). Statisztikák szerint a cukorbetegek több mint felénél kialakul valamilyen szintű neuropátia- elsősorban azokat veszélyezteti, akik több mint 20 éve cukorbetegek, 40 év felettiek, illetve akiknek nehezen sikerül kordában tartani a vércukor értékeiket. 

Az állapot nem csak zavaró és kellemetlen, hanem veszélyes is, ugyanis ekkor az érzékcsökkenés/kiesés miatt a beteg nem veszi észre, ha megsérült. Pedig a gyors fertőtlenítés és sebgyógyítás igen fontos a diabetes-ben szenvedőknél, mivel egy kis sebből is súlyos fekély alakulhat ki.

neurpátiás vizsgálatokMik a tünetei?

 • Zsibbadás
 • Hangyamászás érzés
 • Érzékelés gyengülése/érzéketlenség
 • Indokolatlan fájdalom
 • Égő érzés
 • Extrém érzékenység tapintások iránt
 • Koordinációs zavarok

Komoly gondokat okozhat

A neuropátia igen súlyos gondokat okozhat, ezért fontos komolyan venni, és már a legapróbb jeleknél orvoshoz fordulni! Attól függően, hogy pontosan mely idegeket érint a probléma, olyan gondokat generálhat, mint a diabéteszes láb, fekély, emésztési gondok, vizelettartási zavar, szexuális problémák.

Tüneteket tapasztal? Irány a neuropátia szűrés!

Mivel nagyon gyakori szövődményről van szó, így tünetek esetén azonnal, azok hiányában pedig 1-1,5 évente kell neuropátia szűrésen részt venni, melynek során ellenőrzik a beteg érzékelését. Ehhez az alábbi tesztek vannak az orvosok segítségére:

Kalibrált hangvilla

Ekkor a páciens vibrációérzetét vizsgálják mind a négy végtagon. A hangvillát a szakember rezgésbe hozza, felhelyezi, és megállapítja azt az értéket, amikor az illető már nem érzi. A 8 fokú skálából, ha az eredmény 5 vagy annál kevesebb, úgy neuropátia áll fenn, de a gyanú már 6-nál megjelenik.

Tip Term próba

Ez esetben a páciens hőérzetét vizsgálják, méghozzá egy olyan eszköz segítségével, melynek egyik fele műanyag, másik fele meg fém. Normál esetben a két rész hőérzetében különbség van, ám neuropátia esetén a páciens ugyanolyannak érzékeli.

Neuropad

Neuropátia során a talp verejtékezése lényegesen csökken. Ennek vizsgálatára egy olyan kép színű tapasz szolgál, mely normál verejtékezés hatására rózsaszínűvé változik. Amennyiben ez nem történik meg, nem elégséges a verejtékezés.

Neurotip

cukorbetegség okozta neuropátiaA neuropátiás betegek nem, vagy csak kevéssé érzékelik a fájdalmat, így könnyen sérüléseket szerezhetnek. Hogy a fájdalomérzet mértéke kiderüljön, a szakember egy steril, tompa tűt a páciens bőrére helyez és enyhe szúrást gyakorol rá. Ha az érintett ezt nem érzékeli, az problémát jelez- mondja dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Mi a teendő, ha fennáll a neuropátia?

Sajnos, ha már egyszer kialakult a neuropátia, azt visszafordítani nem lehet, ám az állapot romlása lassítható, valamint fokozott odafigyeléssel elkerülhető az olyan szövődmény kialakulása, mint pl.a fekély. Nagyon fontos ekkor (is) a vércukorszint kordában tartása, a rendszeres kontroll, valamint a megfelelő lábápolás.

Téma szakértője

 • Neuropátiás vizsgálat - Posta Máté

 • Szakterületek:
  • cukorbeteg neuropátia kivizsgálás
 • Specialitások:
  • zsibbadás kivizsgálása
  • hideg, fagyos végtag okának vizsgálata
  • égető, tűszúrásokra emlékeztető érzés kivizsgálása
  • nehezen gyógyuló sebek hátterének kivizsgálása

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit

Orvos válaszol

Több évvel ezelőtt vettem észre, hogy a láb nagyújjam belső szélén enyhe érzéketlenséget észleltem. Idegorvosom nem talált különöset. Két évre rá erősödött az érzéketlenség jobban a jobb lábon. Most halad felfelé a boka fölé ért.
Vétrnyomásra szerdek bétablokkoló szert, Depresszióm van.
MI a teendő ?

Kedves Szendi István!

A lábzsibbadásnak, érzéketlenségnek sok oka lehet. Okozhatja gerinc elváltozás és cukorbetegség is. Javasolom ezek kizárását, és neuropathiás vizsgálat elvégzését.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom mindenkinek

A Doktornő szakmai felkészültsége maximális, az emberi hozzáállása kiváló, az adminisztráció kiváló, szívből ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Amikor egy várandós édesanyáról kiderül, hogy terhességi cukorbetegsége van, aggódva teszi fel a kérdést, vajon nagy nem lesz-e túl nagy a baba súlya. Ilyenkor valóban gyakrabban merül fel a császármetszés és a szülés korai indításának lehetősége a magzat nagyobb súlya miatt. Megfelelő diétával és mozgással egyensúlyban tartott gesztációs diabétesz esetén a kismama és gyermeke egészségére is oda tudunk figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek
Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Száraz száj és szomjúság? Ismerje fel a terhességi cukorbetegség jeleit!

Nem csak a túlsúllyal rendelkező és 40 feletti kismamák szembesülhetnek a terhességi diabétesszel, de akár azok is, akik korábban 4,5 kilónál nehezebb babának adtak életet. Ezen túl is ismert még néhány rizikófaktor, amelyeket fontos ismerni - ezekre hívta fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, a terhességi cukorbetegség specialistája.

 

További részletek
10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!