Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2024.05.15 08:06

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

A metformin jelentősége a cukorbetegek kezelésében

-Amennyiben az életmódterápia (diéta és testmozgás) önmagában nem csökkenti kellő mértékben a vércukorszintet, elsőként általában egy szájon át szedhető készítményt, metformint javaslunk cukorbeteg pácienseinknek – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta. A metformin csökkenti a máj által a vérbe bocsátott cukor mennyiségét, valamint növeli az inzulinra való érzékenységet (azaz csökkenti az inzulinrezisztenciát). A metformin a glülóz felhasználást is fokozza az izmokban, és a szénhidrátok felszívódását lassítva megakadályozza a hirtelen vércukorszint emelkedést is. További előnye, hogy segíthet a testsúly optimalizálásában, és más antidiabetikumokkal kombinálva is használható. Ez utóbbi esetében azonban fokozott figyelemmel kell szedni, mert fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye – hangsúlyozza a szakember.

A metformin gyakori mellékhatásai

Mint Porochnavecz doktornő mondja, bár a legtöbb beteg biztonságosan alkalmazhatja a metformint,Ha az életmódterápia nem elegendő, metformint kap a beteg. enyhébb mellékhatásokkal azért itt is számolni kell. A gyógyszer elsősorban emésztési panaszokat okozhat, főként a terápia kezdetén. A diabéteszes páciensek körülbelül 25 százalékánál jelentkezhet puffadás, émelygés, gázképződés, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, illetve étvágycsökkenés. Ezek a panaszok szerencsére többnyire csak átmenetiek, és rövid időn belül elmúlnak. Ha a betegek étkezés közben vagy közvetlenül érkezés után veszik be a tablettát, továbbá ha alacsony dózissal indítjuk a terápiát, majd fokozatosan emelve szoktatjuk hozzá a szervezetet a gyógyszerhez, jól enyhíthetőek ezek a tünetek is. A nyújtott hatóanyag-tartalmú készítményekkel szintén mérsékelhetőek a gasztrointesztinális tünetek. Klinikai vizsgálatok szerint a nyújtott hatóanyag-leadású formát szedők mindössze 10 százalékának volt hasmenése, és csak 7 százalékuk számolt be hányingerről. Ezzel szemben a normál formulát szedők 53 százalékának lett hasmenése, és 26 százalékának okozott émelygést a készítmény. A retard metformint szedők kevesebb mint 1 százalékának kellett abbahagynia a készítmény szedését a mellékhatások miatt. A metformin gyakori mellékhatásai közé tartozik a húgyúti fertőzések fokozott kockázata. Ha a gyógyszerszedés közben a vizelet zavarossá válik, kismedencei vagy deréktáji fájdalmat tapasztal a beteg, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához!

Laktátacidózis – a metformin súlyos mellékhatása

-A laktátacidózis egy nagyon ritka, de rendkívül súlyos állapot, ami a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásával jár, és kórházi kezelést igényel – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta. Krónikus vese- vagy májbetegség, súlyos pangásos szívelégtelenség esetén, illetve lázzal, hasmenéssel-hányással járó állapotokban, nagy alkoholfogyasztás mellett vagy dehidratált állapotban a laktátacidózis kialakulásának esélye fokozódik.

A laktátacidózis tünetei:

  • hányás,
  • hasi fájdalom,
  • izomgörcsök
  • zsibbadás
  • a végtagokban jelentkező hideg érzés
  • súlyos fáradtságérzés
  • légzési nehézség
  • a szívritmus változás

Ha CT-vizsgálatra kell mennie

Amennyiben metformin tartalmú gyógyszert szed, és kontrasztanyagos CT-vizsgálatra kell mennie, a gyógyszert a vizsgálat előtt általában 72 órával, illetve a vizsgálatot követően 48 órával el kell hagynia. Ez esetben kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt miként tartja egyensúlyban szénhidrát anyagcseréjét! 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Szeretném megkérdezni hogy a véreredményem utalhat-e inzulinrezisztenciára? (Tüneteim izzadékonyság evés közben vagy után magasabb rossz ès összkoleszterin normál vérzsirszint mellett.) 0 perc glukóz: 4,6; 60 perc: 7,5; 120 perc: 6,0 mmol/L. Inzulin: 0 perc: 3,4 ; 60 perc: 30,4; 120 perc: 29,8 mIU/L; HOMA: 0,70. Köszönettel: B. Anna

Kedves Anna !

Leletei nem utalnak sem cukorbetegségre, sem inzulin rezisztenciára. Panaszai miatt javasolom a rendszeres , napi 5 x étkezést, és a rendszeres mozgást. Amennyiben panaszai nem változnak, további vizsgálatok elvégzését javasolom .

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK