Sertéshússal töltött padlizsán

Sertéshússal töltött padlizsán

Drégely Anikó Módosítva: 2022.12.10

Egészségesen finomat!

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 darab közepes padlizsán (kb.50 dkg)
  •  20 dkg darált, sovány sertéshús
  •  1 darab póréhagyma
  •  1 darab korpás zsemle
  •  1 darab közepes méretű tojás
  •  2 szál rozmaring (lehetőleg friss)
  •  2 evőkanál olaj
  •  100 g tejföl (12%-os)
  •  100 g Óvári sajt (reszelve)
  •  só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

1. A padlizsánokat félbevágjuk, és egy evőkanál segítségével a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy kb. fél cm hús maradjon a héjon. A kikapart padlizsánt és a póréhagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olajon megfuttatjuk. Ezután a darált sertéshúst hozzátesszük a padlizsánhoz és hagymához, majd pedig addig pirítjuk, amíg kifehéredik, végül pedig zsemleszínűvé válik. Ezt követően ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a szárától megtisztított rozmaringgal.


2. A zsemlét langyos vízbe beáztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a közepes méretű tojást, majd a húsos masszával jól összedolgozzuk.


3. A félbevágott padlizsánokat megtöltjük a masszával, és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Fóliával lefedve kb. 25-30 percig sütjük 180°C-on (alsó-felső sütési módon).


4. A fólia eltávolítása után tejföllel és sajttal díszítjük, majd további 15 percig sütjük, amíg szép aranyszínűre sül.

Jó étvágyat kívánunk!

Tápértékadatok:

  • 1 adag energiatartalma: 582 kcal
  • Fehérje: 38,2 g
  • Zsír: 30,6 g
  • Szénhidrát: 43,1 g

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK