Sertéshússal töltött padlizsán

Sertéshússal töltött padlizsán

Drégely Anikó Módosítva: 2022.12.10 00:38

Egészségesen finomat!

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 darab közepes padlizsán (kb.50 dkg)
  •  20 dkg darált, sovány sertéshús
  •  1 darab póréhagyma
  •  1 darab korpás zsemle
  •  1 darab közepes méretű tojás
  •  2 szál rozmaring (lehetőleg friss)
  •  2 evőkanál olaj
  •  100 g tejföl (12%-os)
  •  100 g Óvári sajt (reszelve)
  •  só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés

1. A padlizsánokat félbevágjuk, és egy evőkanál segítségével a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy kb. fél cm hús maradjon a héjon. A kikapart padlizsánt és a póréhagymát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olajon megfuttatjuk. Ezután a darált sertéshúst hozzátesszük a padlizsánhoz és hagymához, majd pedig addig pirítjuk, amíg kifehéredik, végül pedig zsemleszínűvé válik. Ezt követően ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a szárától megtisztított rozmaringgal.


2. A zsemlét langyos vízbe beáztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a közepes méretű tojást, majd a húsos masszával jól összedolgozzuk.


3. A félbevágott padlizsánokat megtöltjük a masszával, és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Fóliával lefedve kb. 25-30 percig sütjük 180°C-on (alsó-felső sütési módon).


4. A fólia eltávolítása után tejföllel és sajttal díszítjük, majd további 15 percig sütjük, amíg szép aranyszínűre sül.

Jó étvágyat kívánunk!

Tápértékadatok:

  • 1 adag energiatartalma: 582 kcal
  • Fehérje: 38,2 g
  • Zsír: 30,6 g
  • Szénhidrát: 43,1 g

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek
HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK