Szénhidrát Kisokos - 1. rész

Szénhidrát Kisokos - 1. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2023.04.26

Egy cukorbeteg számára a szénhidrát nem ellenség! Hiszen a 3 fő tápanyagunk egyikét alkotja a zsír és a fehérje mellett.

Szervezetünknek ugyanúgy szüksége van a szénhidrátra, mint bármilyen más tápanaygra. Valamint a legkönnyebben és leggyorsabban hasznosítható energiaforrásunk! 

Azonban fontos betartani a meghatározott napi szénhidrát-mennyiséget, és azt a megfelelő elosztásban fogyasztani, ami természetesen mindig egyéni, és kezeléstől függően, szakember által meghatározott. Lényeges továbbá a mennyiségen felül a szénhidrátok minősége egyaránt! A diéta összeállításánál fontos figyelembe venni az egyes szénhidrátok típusát, vagyis milyen mértékű vércukor emelkedést okoznak.

Megkülönböztetünk - kémiai szerkezet alapján (vagyis hogy egy vagy több szénhidrát molekulából áll össze a szénhidrát)- emészthető egyszerű szénhidrátokat, későbbiekben cukroknak fogjuk nevezni, emészthető összetett szénhidrátokat, ezeket keményítőknek hívjuk, illetve nem emészthető élelmi rostokat

Egy táblázat segítségével összegyűjtöttük a cukorbeteg számára lényeges tudnivalókat róluk:

SZÉNHIDRÁT TÍPUSA

ELŐFORDULÁSA

EGYSZERŰ SZÉNHIDRÁTOK- CUKROK

Monoszacharidok

szőlőcukor (glukóz)

gyümölcsök, méz

gyümölcscukor (fruktóz)

gyümölcsök, méz

galaktóz

tejcukor egyik alkotója

Diszacharidok

Répacukor (szacharóz): glukóz + fruktóz egysége

gyümölcsök, asztali cukor

Tejcukor (laktóz): glukóz és galaktóz molekulából áll

tej, tejtermékek

ÖSSZETETT SZÉNHIDRÁTOK - KEMÉNYÍTŐ ÉS ROSTOK

Emészthető

keményítők (amilóz és amilopektin)

burgonya, gabonafélék

glikogén (állati keményítők)

májban, hús izomzatban

Nem emészthető - rostok

cellulóz

növények levelei

hemicellulóz

zöldségek

pektin

gyümölcsök

A monoszacharidok tehát a szénhidrátok építőkövei, nem bonthatóak már kisebb egységekre, ők alkotják a további, bonyolultabb szénhidrátokat is.

Az élelmi rostokra pedig jellemző, hogy azdietetikai kisokos - szénhidrátok - Cukorbetegközpont emberi szervezet által termelt enzimek segítségével nem bonthatóak le, tehát nem is tudnak felszívódni. Fogyasztásuk azonban nélkülözhetetlen az egészségünk fenntartása érdekében, hiszen számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Az emésztőrendszerünk karbantartásáért felelősek, elősegítik a megfelelő bélműködést, csökkentik az éhségérzetet, hiszen vizet képesek megkötni, befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcsere működését, lassítják az emészthető szénhidrátok felszívódását.

Napi ajánlott rostbevitelünket fedezni tudjuk a rendszeres zöldség, gyümölcs illetve hántolatlan gabonafélék, és belőlük készült termékek fogyasztásával.

Ha pedig neked is ismerős a „gyors” és „lassú” szénhidrát fogalma, mindenképpen olvasd el a következő dietetikai rovatunkat is!

Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok