LADA – autoimmun diabétesz felnőtt korban

LADA – autoimmun diabétesz felnőtt korban

Szerző: Cukorbetegközpont | Létrehozva: 2019.12.14 11:14 | Módosítva: 2019.12.14 12:11

A LADA az 1-es és 2-es diabétesz tüneteit is megtalálhatóak. A háttérben autoimmun folyamat áll, mint az 1-es diabétesznél, de mivel a kialakulása nagyon lassan történik, így 30-45-évesek betegsége, ezért sokszor 2-es diabétesznek gondolják. A felnőtt lakosság 12%-át érinti ez a típusú megbetegedés.

A LADA mozaikszó, a Latens Autoimmune Diabetes with Adult rövidítése. Autoimmun folyamat következtében az immunsejtek idegennek ismerik fel a saját sejtek egy részét és a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei elpusztulnak. Az 1-es típusú diabétesz drámai tünetei nem jelentkeznek, a kórkép igen lassan alakul ki, ezért felnőtt korban, 30-45 éve, jelentkeznek a tünetek. Ezért sokszor 2-es típusú cukorbetegségnek gondolják, és ennek megfelelően kezelik.

A LADA cukorbetegségnél is fontos a rendszeres vércukormérésA betegségre sokszor más kivizsgálás alkalmával derül fény.  Ilyenkor emelkedett vércukorérték, vizeletben cukor és aceton jelenlét mutatható ki a laborvizsgálat során. A biztos diagnózis az antitest (GADA) vizsgálattal mutatható ki.

A LADA diabétesznél, amíg a hasnyálmirigy termel inzulint, csak szigorú diéta betartása szükséges, de fokozatosan át kell térni inzulin terápiára.

Szövődmények:

Ha diagnosztizálásra került a betegség, akkor a pontos diéta és inzulinkezelés betartása szükséges, mert további, komoly kórképek jelentkezhetnek.

Téma szakértői

dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
dr. Bibok György dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász
Prof. Dr. Barkai László

Prof. Dr. Barkai László

diabetológus, gyermekgyógyász, gyermek tüdőgyógyász

Hírek

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

A cukorbetegség számtalan szövődményt indukálhat, melyek egy része komoly hatást gyakorol a mindennapi életre. A tartósan magas vércukorszint vonzata sajnos a perifériás idegeket is érintheti, melynek következtében neuropátia jön létre. Hogy ez pontosan mit takar, mik a tünetei, és hogy milyen vizsgálatok szükségesek a szűréséhez, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

További részletek
Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be. Innen már csak egy kis ugrás a diabetes, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica