A 2 fő diabétesz típuson túl

A 2 fő diabétesz típuson túl

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2022.07.11

A cukorbetegség 2 fő típusa az 1-es és a 2-es típus. Ez terjedt el a legszélesebb körben, ám sokan nem tudják, hogy ezeken kívül léteznek még más diabétesz fajták. Hogy melyek ezek, és hogy mik jellemzik azokat, Dr. Borus Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

Terhességi cukorbetegség 

A terhességi cukorbetegégnek - gestacios diabetes- azt az állapotot nevezzük, amikor a magas vércukorszintre a várandósság során derül fény. Erre vannak hajlamosító tényezők, mint például a terhességet megelőző IR, prediabetes, túlsúly, 35 évnél idősebb életkor, előző terhességnél fellépő cukorbetegség, családi halmozódás. A várandósság során eleve egy inzulinrezisztens állapot áll fenn, így nagyobb az esély a bekövetkező hormonális változások miatt arra, hogy a kismamánál cukorbetegség lépjen fel. Mivel a probléma legtöbbször nem jár semmilyen tünettel, ezért a terhesség során minimum egyszer kötelező a szénhidrátanyagcsere ellenőrzése terheléses vércukorméréssel (OGTT) Amennyiben a kórelőzmény miatt nagyobb az esély a terhességi cukorbetegségre, úgy kétszer is indokolt lehet a vizsgálat. A rizikócsoport szűrését már a 16-18. terhességi héten elvégzik, ha ez negatív eredményt ad a 24–28. héten megismétlik a vizsgálatot. A terhesség ez utóbbi időszakában végzendő el a terheléses vércukorvizsgálat a szénhidrátanyagcsere szempontjából nem veszélyeztetett csoportba tartozó kismamák körében is. Az állapot nagy veszélyeket rejt kezeletlen esetben a babára és az anyukára nézve is (fertőzésveszély, nagy születési súly, vetélés, szülési komplikációk, magasvérnyomás stb.), ezért fontos, hogy mielőbb felismerésre kerüljön a probléma és megfelelő terápiában részesüljön a kismama. Az esetek nagy részében a szülést követően a vércukorszint rendeződik, további terápiára nem szorul az érintett, mivel azonban a későbbiekben megnő a cukorbetegség rizikója, ezért szorosabb utánkövetést igényel! 

MODY 

cukorbetegség típusokA MODY - maturity onset diabetes of the young, vagyis fiatalon, általában 25 éves kor alatt, manifesztálódó diabetes- a cukorbetegség egy ritka formája, mely erős családi halmozódást mutat. Az állapotot egyetlen gén mutációja okozza (monogénes diabétesz). Eddig már 13-at sikerült azonosítani, melyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. A legismertebbek: HNF1-alfa, HNF1-béta, HNF4-alfa vagy a glucokinase-gén. Ezen diabetes fajta jó oldala, hogy legtöbb mutáció esetén nincs szükség inzulinra a kezeléséhez, elegendő az életmódterápia és/vagy a gyógyszeres terápia (attól függően, hogy melyik gén mutációja áll a háttérben). A leggyakoribb MODY, a HNF1A- MODY esetében azonban sajnos a vércukorszintek gyorsan emelkednek. Szerencsére ez a MODY típus nagyon jól reagál szulfanilurea kezelésre. Ezen betegek körében sajnos előfordulhat, hogy egy idő után már nem elég ez a terápia kezelés és inzulinra szorulnak. Diagnosztizálása nehéz, sokan 2-es típusként kezdik kezelni, ám ha valakiben felmerül a gyanú, úgy antitestek vizsgálata, C-peptid mérés, valamint genetikai vizsgálat indokolt, hogy bebizonyosodjon a MODY jelenléte. Hazánkban 2009-től van lehetőség a leggyakoribb monogénes diabéteszek genetikai diagnosztizálására. 

LADA 

A LADA - (latent autoimmune diabetes in adults) - lassú kialakulású autoimmun diabetes a felnőttkorban- a LADA nem önálló kórkép, hanem az 1-es típusú diabetes mellitus lassú progressziójú formája és ezért már a diagnosztizáláskor indokolt az inzulinkezelés. Klinikailag a 2-es típustól az elkülönítése nehéz lehet, bár általában jellemző, hogy a beteg nem túlsúlyos, és kezelésére hosszabb távon nem elegendő az életmód terápia plusz gyógyszeres terápia. Diagnózisában az autoantitest (GADA, ICA) kimutatása a döntő. A jelenlévő antitestek károsítják a bétasejteket és így abszolút inzulinhiány jön létre, ezért az autoantitestek kimutatása mellett az alacsony inzulin termelést mutató C-peptid érték is segít eldönteni, milyen diabétesszel is állunk szemben- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

További lehetőségek 

A cukorbetegség kialakulásának hátterében számos ok húzódhat, így megkülönböztetünk további altípusokat. Diabétesz alakulhat ki hasnyálmirigyet károsító betegségek (pl. hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy gyulladás, stb.) következményeképp (pancreatogén diabétesz). Találkozhatunk gyógyszerek indukálta diabétesszel (iatrogen diabétesz). Itt talán a legismertebb a szteroid indukálta diabétesz, de a bétablokkolók, tiazid diuretikumok vagy a súlygyarapodást előidéző antipszichotikumok is rendelkeznek ilyen hatással. Egyes ritka genetikai betegségek (pl.: cisztás fibrózis, hemokromatózis, Alström szindróma, Wolfram szindróma) esetén is kialakulhat. A betegségnek azonban számos egyéb oka is lehet, ugyanis vírusfertőzések, hormonális vagy immunológiai okok is lehetnek a háttérben. 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 48 éves hölgy vagyok,segítségét szeretném kérni! Két hete voltam laborban,mert kiütések jöttek ki rajtam,mint később kiderült,a cukor miatt.Nagyon magas cukorszintet mutattak ki,(15)de az igazság az,hogy nagyon sok édességet ettem az elmúlt két hónapban!Napi szinten!Akkor megijedtem,és az orvos tanácsára diétába kezdtem,teljesen elhagytam a cukros dolgokat,két hét alatt önerőből letornáztam a cukorszintem 6.2-ig(éhgyomri) A Doktornő azt mondta,hogy ez már cukorbetegség,és az Adimet-et írta fel nekem.Nem merem szedni,mert meggyőződésem,hogy nem vagyok cukorbeteg,csak a sok édesség emelte fel az értéket!Javasoltam,hogy küldjön mégegyszer laborba,de megtagadta,azt mondta,nem,mert ez már cukorbetegség!Kérdésem:Sürgősen kezdjem el a gyógyszert szedni,vagy kérjek még egy megerősítő vizsgálatot(hasi ultrahang még hátravan,mert a májeredményem is magasabb lett a megengedettnél..alkoholt soha nem iszom!!)Köszönettel várom válaszát!

Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Kis Sándorné !

Egy tetszőleges időben mért 15mm/l--es vércukorszint esetén sajnos már cukorbetegségről beszélünk, aminek kezelésében nagy szerepe van többek között a megfelelő diétának is.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Nagyon meg voltam elégedve Borus Doktornő magasfokú felkészültéségén túl a pácienssel való közvetlen, kedves, empatikus, segítőkész kapcsolatteremtő képességével.

További vélemények

Hírek

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek
Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

A terhességi cukorbetegség a babára és a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, így mindenképp kezelést igényel. Szerencsére a betegség legtöbbször jól kezelhető, ezért is szükséges annak mielőbbi felismerése. A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.
 

További részletek
Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

A vércukorszint optimális tartományban való tartása olykor nehézségekbe ütközhet, hát még a nagy kánikulában! Ilyenkor gyakrabban fordulnak elő hipo-és hiperglikémiás időszakok is, így érdemes tisztában lenni a vércukorszintet befolyásoló tényezőkkel. Hogy melyek ezek, azt Dr. Borus Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!