Szénhidrát Kisokos - 2. rész

Szénhidrát Kisokos - 2. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2023.05.31 11:35

Neked is ismerős a „gyors” és „lassú” szénhidrát fogalma?

Az ételek okozta vércukorszint-emelkedés mértékét az elfogyasztott ételek emészthető szénhidrát tartalma befolyásolja, valamint, hogy azok milyen gyorsan bonthatóak egyszerű cukrokká a szervezetünkben.

 

Tudtad? A rostokat kivéve minden típusú szénhidrátot az emésztés során szőlőcukorrá (glükózzá) bontunk. A különbség, a lebontásuk és ezáltal a és felszívódásuk idejében van! Ha egy szénhidrát gyorsan emésztődik, és túl gyorsan jut a véráramba, hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Ez jellemző az egyszerű cukrokra.

 

szénhidrátokAz összetett típusúak lassabban, akár órákon keresztül emésztődve bomlanak le végül egyszerű cukorrá, így stabil vércukorszintet eredményezve.

 

Ebből következik a gyakorlatiasabb oldalról történő csoportosítás: megkülönböztetünk gyors és lassú felszívódású szénhidrátokról. Ez esetben már élelmiszereket, ételek említünk, nem pedig kémiai vegyületeket.

 

Gyors felszívódású (és egyben egyszerűbb kémiai szerkezettel rendelkező) szénhidrátok: szőlőcukor, asztali cukor, méz, növényi szirupok, gyümölcsök, tej és a tejtermékek.

 

Lassabb, lassú szívódású (összetett kémiai szerkezetű) szénhidrátok, vagyis keményítők: gabonák és ezek termékei, burgonya, hüvelyesek, zöldségek
 

Miért részesítsük előnyben cukorbetegként a lassúan felszívódó szénhidrátok?

  • A lassabb vércukorszint-emelkedésnek köszönhetően hosszabb ideig maradunk jóllakottak, ami nagyban segíti a diéta betartását.
  • Ha lassabban emelkedik a vércukorszint, egyúttal lassabban is fog csökkenni, megelőzve ezzel a szélsőséges vércukor ingadozást, melynek súlyos következményei is lehetnek, de elkerüljük a hirtelen ránk törő farkas éhséget is ezáltal.

 

Lassan felszívódó szénhidrátként válasszunk teljes kiőrlésű liszteket, és abból készült pékárut vagy tésztát, hántolatlan gabonaszemeket, mint a barna rizs, de cukorbetegként építsük be a kevésbé ismert gabonaféléket is, mint a bulgur, hajdina, quinoa, köles. Legyen szerves része a cukorbeteg étrendednek a zab, és zabpehely, abból készült liszt is. Együnk gyakrabban hüvelyeseket, akár főzelékként, krémlevesként, különböző szendvicskrémként. Étrendünk gerincét pedig képezzék a zöldségek, zöldség-és főzelékfélék.
 

Fontos tudni viszont azt is, hogy ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a gyors felszívódású szénhidrátok- tehát 1 gramm szénhidrát minden esetben 4,3 kalória energiát biztosít, azonban a szervezetre, majd annak működésére és raktározási folyamatokra gyakorolt hatása eltérő.

Tehát egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg. Azonban a szénhidráttartalmú élelmiszerek okozta vércukorszint-emelkedés számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel halmazállapota, a többi vele egyidejűleg fogyasztott makro tápanyag aránya, illetve a glikémiás index.
 

Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Téma szakértői

Szögi Mónika

Szögi Mónika

dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek
Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK