Szénhidrát Kisokos - 2. rész

Szénhidrát Kisokos - 2. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2023.05.31 11:35

Neked is ismerős a „gyors” és „lassú” szénhidrát fogalma?

Az ételek okozta vércukorszint-emelkedés mértékét az elfogyasztott ételek emészthető szénhidrát tartalma befolyásolja, valamint, hogy azok milyen gyorsan bonthatóak egyszerű cukrokká a szervezetünkben.

 

Tudtad? A rostokat kivéve minden típusú szénhidrátot az emésztés során szőlőcukorrá (glükózzá) bontunk. A különbség, a lebontásuk és ezáltal a és felszívódásuk idejében van! Ha egy szénhidrát gyorsan emésztődik, és túl gyorsan jut a véráramba, hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Ez jellemző az egyszerű cukrokra.

 

szénhidrátokAz összetett típusúak lassabban, akár órákon keresztül emésztődve bomlanak le végül egyszerű cukorrá, így stabil vércukorszintet eredményezve.

 

Ebből következik a gyakorlatiasabb oldalról történő csoportosítás: megkülönböztetünk gyors és lassú felszívódású szénhidrátokról. Ez esetben már élelmiszereket, ételek említünk, nem pedig kémiai vegyületeket.

 

Gyors felszívódású (és egyben egyszerűbb kémiai szerkezettel rendelkező) szénhidrátok: szőlőcukor, asztali cukor, méz, növényi szirupok, gyümölcsök, tej és a tejtermékek.

 

Lassabb, lassú szívódású (összetett kémiai szerkezetű) szénhidrátok, vagyis keményítők: gabonák és ezek termékei, burgonya, hüvelyesek, zöldségek
 

Miért részesítsük előnyben cukorbetegként a lassúan felszívódó szénhidrátok?

  • A lassabb vércukorszint-emelkedésnek köszönhetően hosszabb ideig maradunk jóllakottak, ami nagyban segíti a diéta betartását.
  • Ha lassabban emelkedik a vércukorszint, egyúttal lassabban is fog csökkenni, megelőzve ezzel a szélsőséges vércukor ingadozást, melynek súlyos következményei is lehetnek, de elkerüljük a hirtelen ránk törő farkas éhséget is ezáltal.

 

Lassan felszívódó szénhidrátként válasszunk teljes kiőrlésű liszteket, és abból készült pékárut vagy tésztát, hántolatlan gabonaszemeket, mint a barna rizs, de cukorbetegként építsük be a kevésbé ismert gabonaféléket is, mint a bulgur, hajdina, quinoa, köles. Legyen szerves része a cukorbeteg étrendednek a zab, és zabpehely, abból készült liszt is. Együnk gyakrabban hüvelyeseket, akár főzelékként, krémlevesként, különböző szendvicskrémként. Étrendünk gerincét pedig képezzék a zöldségek, zöldség-és főzelékfélék.
 

Fontos tudni viszont azt is, hogy ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a gyors felszívódású szénhidrátok- tehát 1 gramm szénhidrát minden esetben 4,3 kalória energiát biztosít, azonban a szervezetre, majd annak működésére és raktározási folyamatokra gyakorolt hatása eltérő.

Tehát egy élelmiszer, étel okozta vércukorszint emelkedést alapvetően a benne lévő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg. Azonban a szénhidráttartalmú élelmiszerek okozta vércukorszint-emelkedés számos más, egyéb tényező is befolyásolni tudja, mint az adott étel halmazállapota, a többi vele egyidejűleg fogyasztott makro tápanyag aránya, illetve a glikémiás index.
 

Cukorbetegség fennállása esetén elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása dietetikussal a vércukorszint stabilizálása érdekében, mind az 1-es típusú, 2-es típusú és a terhességi cukorbetegség esetében is. Személyre szabott étkezési terv összeállítása érdekében javasolt témában jártas dietetikus segítségét kérni. A Cukorbetegközpontban elérhetőek a cukorbeteg diétában több éves szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikusok! A helyes alapok elsajátításában mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Téma szakértői

Szögi Mónika

Szögi Mónika

dietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Szarka Dorottya

Szarka Dorottya

dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK