Mit (ne) egyen a cukorbeteg?

Mit (ne) egyen a cukorbeteg?

Drégely Anikó Módosítva: 2022.08.23 15:11

A cukorbetegek számára javasolt étrend valójában egy kiegyensúlyozott, tudatosan megválogatott alapanyagokból álló egészséges táplálkozást jelent. Az étrend célja, hogy segítsen a vércukorszintet megfelelő értékeken tartani, ehhez pedig néhány alapelvet célszerű szemelőtt tartani.

Cukorbetegek étrendjének alapjai

Étkezések gyakorisága

A napi kalória és szénhidrát mennyiséget – az egészséges táplálkozásban javasoltak szerint is- érdemes több kisebb étkezésre osztani, a nagyobb vércukor ingadozások kiküszöbölése céljából. Erre szolgálnak a főétkezések közti kisétkezések!

 

Mindennek az alapja a sok zöldség cukorbeteg diéta alapjai - Cukorbetegközpont

Az étrend gerincét a változatos zöldségfogyasztás adja, hiszen a legtöbb zöldség szénhidráttartalma igen alacsony, valamint vércukoremelő hatásuk (glikémiás indexük) is alacsonynak számít. Ezen kívül igen gazdagok értékes élelmi rostokban, amik hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához.

Fogyasszon naponta legalább 4-5 adagot belőlük, és törekedjünk rá, hogy a tányérunk felét ezek tegyék ki.

 

Szénhidrátok

A legtöbb szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek a cukorbeteg étrendben a kenyér, gabonafélék, tészták, és egyéb keményítő tartalmú ételek (pl: rizs, burgonya). Törekedjünk arra, hogy főleg teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek kerüljenek a tányérre, mivel azok a feldolgozás során megtartják a gabonaszem külső héj részét is, így rosttartalmuk hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Köretek közül is válasszuk minél rostosabb alternatívákat, mint például a barnarizs, bulgur, hajdina, vagy quinoa.

 

Kerüljük a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket!

Bővebben a cukorpótlókról itt olvashatsz

 

Glikémiás index

Vegyük figyelembe az élelmiszerek glikémiás indexét (GI) is, és tanuljuk meg hogyan befolyásolható az. Ismerkedjünk meg a lassan és gyorsan felszívódó szénhidrátok közti különbséggel.

A legtöbb ember számára azonban nehézséget okoz az elméleti tanácsokat a gyakorlatban jól hasznosíthatóvá tenni.

 

Gyakorlati segítségként dietetikusunk összeállított egy 160-180 g szénhidrátot tartalmazó napi mintaétrendet, egy hagyományosabb étrenddel összehasonlítva, a legfontosabb különbségekre felhívva a figyelmet.
 

A naponta fogyasztható szénhidrát mennyiségét mindig a szakorvos vagy a dietetikus határozza meg vagy tesz rá javaslatot személyreszabottan, az általunk megadott alábbi értékek csupán irányadóak.

 

Mintanap cukorbetegeknek - javasolt étkezés:

 

 Reggeli - szénhidrát tartalom: 35-40 g

Nem javasolt Javasolt
  • Kakaó (2 dcl 1,5% tej, holland kakaópor, édesítőszer)
  • 8 dkg félbarna kenyér
  • 4 szelet gépsonka
  • 3 db koktélparadicsom 
  • Citromos tea (2 dcl víz, citromlé, eritrit)
  • 6-8 dkg rozskenyér
  • 3-4 szelet csirkemell sonka
  • 10 dkg friss zöldség (paprika, paradicsom, uborka stb. )

 

Tízórai - szénhidrát tartalom: 20 g

Nem javasolt Javasolt
  • 3 dkg cukormentes (diabetikus) keksz/nápolyi

  • 1 kis pohár natúr görög joghurt
  • 15 g (1 púpos evőkanál) egész szem zabpehely/zabkorpa
  • 5 dkg bogyós gyümölcs (pl áfonya)

Ebéd - szénhidrát tartalom: 45-60 g

 Nem javasolt  Javasolt
  • Karfiolleves tésztával (karfiol, tejföl, olaj, finomliszt, só, pirospaprika, fűszerek)
  • 2 szelet natúr csirkemell (1 ek olaj, só, bors, zöldfűszerek fűszerek)
  • 250 g burgonyapüré
  • 1 csésze zöldség vagy húsleves (tészta nélkül)
  • 1 szelet (10 dkg) natúr csirkemell (1 ek olaj, só, bors, zöldfűszerek fűszerek)
  • 60 g párolt bulgur (szárazon mérve)
  • 200 g grill zöldség (brokkoli vagy cukkini, padlizsán, hagyma)

Uzsonna - szénhidrát tartalom: 20 g

Nem javasolt Javasolt
  • 2 dcl Latte jellegű tejeskávé  vagy 100% gyümölcslé
  • 1 db nagyobb alma (15 dkg)
  • 1 kis marék sótlan mandula (kb. 10 szem)
Vacsora szénhidrát tartalom: 35-45 g
Nem javasolt Javasolt
  • 2 db magvas császárzsemle
  • 2 dkg margarin
  • 4 dkg téliszalámi
  • 1 db narancs
  • 6-8 dkg teljes kiőrlésű zsemle vagy kifli vagy kenyér
  • 2 dkg margarin
  • 1 db főtt tojás
  • 3 dkg mozzarella sajt
  • 10 dkg friss zöldség (paprika, uborka, retek)

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK