A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.04

A cukorbetegség még nem jelenti azt, hogy az ünnepek alatt lekell mondani a legfinomabb fogásokról! Néhány tippet hoztunk most, amivel diéta kompatibilissé tudjuk tenni az ünnep alatti falatozást is.

 1. Próbáljuk meg a korábbi étkezési ritmust tartani húsvét alatt is! Ha egyébként napi 5x étkeztünk, továbbra is igyekezzünk, ehhez tartsuk magunkat.

 2. Figyeljünk az élelmiszerek szénhidrát tartalmára, ahogy azt évközben is tesszük!

 3. Fontos, hogy odafigyeljünk a túlzott zsiradékbevitelre is a bennük lévő extra kalóriák miatt, Tipikus zsírban gazdag húsvéti ételek például a majonézzel készült fogások.

 4. Étkezzünk lassan, és rágjuk meg alaposan az ételt. Hiszen a jóllakottság érzet csak körülbelül 20 perc után jelentkezik, így megelőzhetjük a túlevést.

 5. Válasszunk tudatosan alapanyagokat! A húsvéti menüben is élvezzenek előnyt a reform köretek, készítsünk zöldséges gabonákat. Törekedjünk a sovány húsvéti sonka választására, és a tojást fogyasszuk mérsékletesen napi 1-2 db mennyiségben.IR és diebetes barát húsvéti menü

 6. Ha valamilyen rántott ételt készítenénk, használjunk teljes kiőrlésű panírmorzsát és lehetőleg zöldség, vagy saláta körettel fogyasszuk.

 7. Az édességekről sem kell lemondani! A süteményeket készítsük édesítőszerrel, illetve valamilyen magas rosttartalmú, például teljes kiőrlésű, vagy zablisztből.

 8. A napi ritmusunkba illesztve fogyasszuk el a süteményeket. Lehetőleg tízóraira vagy az uzsonnára időzítsük őket, így ezek lesznek a kisétkezéseink.

 9. Mértékkel koccintsunk! Alkoholos italok fogyasztását mindig kössük étkezésekhez. Ha tehetjük, kerüljük az édes pezsgőket, desszert borokat, likőröket, és röviditalokat, válasszunk valamilyen száraz vörösbort vagy száraz pezsgőt, természetes azt is legfeljebb 1-2 pohár erejéig.

 10. Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. Egy kiadós családi séta vagy kirándulás jótékony hatású.

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

 • Szakterületek:
  • dietetikus
 • Specialitások:
  • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése
  • inzulinrezisztencia (IR) diétás kezelése
  • elhízás diétás kezelése
  • életmódváltás
  • kardioprotektív étrend
  • epekímélő étrend

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

További részletek
Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!