A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.04

A cukorbetegség még nem jelenti azt, hogy az ünnepek alatt lekell mondani a legfinomabb fogásokról! Néhány tippet hoztunk most, amivel diéta kompatibilissé tudjuk tenni az ünnep alatti falatozást is.

 1. Próbáljuk meg a korábbi étkezési ritmust tartani húsvét alatt is! Ha egyébként napi 5x étkeztünk, továbbra is igyekezzünk, ehhez tartsuk magunkat.

 2. Figyeljünk az élelmiszerek szénhidrát tartalmára, ahogy azt évközben is tesszük!

 3. Fontos, hogy odafigyeljünk a túlzott zsiradékbevitelre is a bennük lévő extra kalóriák miatt, Tipikus zsírban gazdag húsvéti ételek például a majonézzel készült fogások.

 4. Étkezzünk lassan, és rágjuk meg alaposan az ételt. Hiszen a jóllakottság érzet csak körülbelül 20 perc után jelentkezik, így megelőzhetjük a túlevést.

 5. Válasszunk tudatosan alapanyagokat! A húsvéti menüben is élvezzenek előnyt a reform köretek, készítsünk zöldséges gabonákat. Törekedjünk a sovány húsvéti sonka választására, és a tojást fogyasszuk mérsékletesen napi 1-2 db mennyiségben.IR és diebetes barát húsvéti menü

 6. Ha valamilyen rántott ételt készítenénk, használjunk teljes kiőrlésű panírmorzsát és lehetőleg zöldség, vagy saláta körettel fogyasszuk.

 7. Az édességekről sem kell lemondani! A süteményeket készítsük édesítőszerrel, illetve valamilyen magas rosttartalmú, például teljes kiőrlésű, vagy zablisztből.

 8. A napi ritmusunkba illesztve fogyasszuk el a süteményeket. Lehetőleg tízóraira vagy az uzsonnára időzítsük őket, így ezek lesznek a kisétkezéseink.

 9. Mértékkel koccintsunk! Alkoholos italok fogyasztását mindig kössük étkezésekhez. Ha tehetjük, kerüljük az édes pezsgőket, desszert borokat, likőröket, és röviditalokat, válasszunk valamilyen száraz vörösbort vagy száraz pezsgőt, természetes azt is legfeljebb 1-2 pohár erejéig.

 10. Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. Egy kiadós családi séta vagy kirándulás jótékony hatású.

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

 • Szakterületek:
  • sportdietetikus
 • Specialitások:
  • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

  • inzulinrezisztencia

  • elhízás diétás kezelése

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
   • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
   • péntek - Bosnyák tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok