A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

A dietetikus 10 tanácsa az ünnepek alatti diéta betartásához

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.04 15:55

A cukorbetegség még nem jelenti azt, hogy az ünnepek alatt lekell mondani a legfinomabb fogásokról! Néhány tippet hoztunk most, amivel diéta kompatibilissé tudjuk tenni az ünnep alatti falatozást is.

 1. Próbáljuk meg a korábbi étkezési ritmust tartani húsvét alatt is! Ha egyébként napi 5x étkeztünk, továbbra is igyekezzünk, ehhez tartsuk magunkat.

 2. Figyeljünk az élelmiszerek szénhidrát tartalmára, ahogy azt évközben is tesszük!

 3. Fontos, hogy odafigyeljünk a túlzott zsiradékbevitelre is a bennük lévő extra kalóriák miatt, Tipikus zsírban gazdag húsvéti ételek például a majonézzel készült fogások.

 4. Étkezzünk lassan, és rágjuk meg alaposan az ételt. Hiszen a jóllakottság érzet csak körülbelül 20 perc után jelentkezik, így megelőzhetjük a túlevést.

 5. Válasszunk tudatosan alapanyagokat! A húsvéti menüben is élvezzenek előnyt a reform köretek, készítsünk zöldséges gabonákat. Törekedjünk a sovány húsvéti sonka választására, és a tojást fogyasszuk mérsékletesen napi 1-2 db mennyiségben.IR és diebetes barát húsvéti menü

 6. Ha valamilyen rántott ételt készítenénk, használjunk teljes kiőrlésű panírmorzsát és lehetőleg zöldség, vagy saláta körettel fogyasszuk.

 7. Az édességekről sem kell lemondani! A süteményeket készítsük édesítőszerrel, illetve valamilyen magas rosttartalmú, például teljes kiőrlésű, vagy zablisztből.

 8. A napi ritmusunkba illesztve fogyasszuk el a süteményeket. Lehetőleg tízóraira vagy az uzsonnára időzítsük őket, így ezek lesznek a kisétkezéseink.

 9. Mértékkel koccintsunk! Alkoholos italok fogyasztását mindig kössük étkezésekhez. Ha tehetjük, kerüljük az édes pezsgőket, desszert borokat, likőröket, és röviditalokat, válasszunk valamilyen száraz vörösbort vagy száraz pezsgőt, természetes azt is legfeljebb 1-2 pohár erejéig.

 10. Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. Egy kiadós családi séta vagy kirándulás jótékony hatású.

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

 • Szakterületek:
  • sportdietetikus
 • Specialitások:
  • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

  • inzulinrezisztencia

  • elhízás diétás kezelése

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
   • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
   • péntek - Bosnyák tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK