A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, ám cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára nem ajánlott a hagyományos cukros-mézes, fehér liszttel készült változat elfogyasztása. Szkladányi-Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa egy egészséges, cukorbetegbarát mézeskalács receptet osztott meg.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hozzávalók (kb. 48 darabhoz)

  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g finomliszt
  • 70 g vaj
  • 70 g eritrit
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • fahéj és csipet só
  • 2 kisebb tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1-2 ek hideg víz, ha szükséges

Elkészítés

A liszteket ki kell mérni egy tálba, majd hozzáadni a szódabikarbónát és egy csipet sót. Egy másik tálban a puha vajat keverd össze az eritrittel, fűszerekkel, majd üsd bele a tojásokat és keverd csomómentesre. A lisztes adag közepébe formálj egy kis krátert, majd abba öntsd bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrj belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetsz hozzá. A tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra kell kinyújtani, majd tetszőleges formákkal kiszúrni. A felvert tojással kend le a kiszúrt tésztaformákat, majd 180-200°C-on kb.5 perc alatt megsülnek a figurák.

Tápanyagtartalom (1 db mézeskalácsra vonatkozóan 48 db esetén):

  • energia: 31 kcal
  • fehérje: 1 g
  • zsír: 1 g
  • szénhidrát: 3 g

Jó étvágyat!

Téma szakértői

Szögi Mónika

Szögi Mónika

dietetikus

Bejelentkezés
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus

Bejelentkezés
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Bejelentkezés

Kapcsolódó oldalak