Ez az őszi almás galette recept jól megállja a helyét a cukorbeteg- és az IR diétában is, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalma révén pedig egyenletesebbé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. II. em. 6-os rendelő

Hozzávalók (8 adag)

Tésztához:

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél tk. sütőpor
  • 20 g eritrit (porítva)
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 125 g hideg vaj
  • 5-6 ek. hideg víz
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

Almás részhez:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb db alma
  • 1-2 csipet őrölt fahéj
  • 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
  • pár csepp citromlé
  • fél db enyhén felvert tojás
  • porított eritrit, fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt 170 °C-ra melegítsd elő.
  2. Készítsd el az almapürét: 2 db almát hámozz meg, darabolj fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzd meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vedd le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy nagyon leragadna, adhatsz hozzá még egy kis vizet. 
  3. Állítsd össze a tésztát: A liszteket mérd ki, majd add hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adj a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon. 
  4. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsd kör alakúra.
  5. Tedd a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
  6. Az almákat vágd vékony szeletekre (héjastul).
  7. A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengesd el az almapürét, majd helyezd rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsold meg citromlével, esetleg tegyél rá díszítésképpen diót.
  8. A galette széleit hajtsd az almás töltelékre és a tojással kenegesd le, hogy szép fényes legyen.
  9. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
  10. Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. A mértékletességre ennél a receptnél is fontos figyelni!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban

  • Energia: 225 kcal
  • Zsír: 14,3 g
  • Szénhidrát: 19,5 g
  • Fehérje: 3,6 g
  • Rost: 4,3 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértője

Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak