Almás galette

Almás galette

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.11.09 08:03

Ez az őszi almás galette recept jól megállja a helyét a cukorbeteg- és az IR diétában is, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalma révén pedig egyenletesebbé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók (8 adag)

Tésztához:

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél tk. sütőpor
  • 20 g eritrit (porítva)
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 125 g hideg vaj
  • 5-6 ek. hideg víz
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

Almás részhez:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb db alma
  • 1-2 csipet őrölt fahéj
  • 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
  • pár csepp citromlé
  • fél db enyhén felvert tojás
  • porított eritrit, fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt 170 °C-ra melegítsd elő.
  2. Készítsd el az almapürét: 2 db almát hámozz meg, darabolj fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzd meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vedd le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy nagyon leragadna, adhatsz hozzá még egy kis vizet. 
  3. Állítsd össze a tésztát: A liszteket mérd ki, majd add hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adj a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon. 
  4. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsd kör alakúra.
  5. Tedd a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
  6. Az almákat vágd vékony szeletekre (héjastul).
  7. A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengesd el az almapürét, majd helyezd rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsold meg citromlével, esetleg tegyél rá díszítésképpen diót.
  8. A galette széleit hajtsd az almás töltelékre és a tojással kenegesd le, hogy szép fényes legyen.
  9. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
  10. Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. A mértékletességre ennél a receptnél is fontos figyelni!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban

  • Energia: 225 kcal
  • Zsír: 14,3 g
  • Szénhidrát: 19,5 g
  • Fehérje: 3,6 g
  • Rost: 4,3 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • prediabétesz
    • 2-es típusú cukorbetegség
    • terhességi cukorbetegség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK