A karácsonyi sütemények egyik oszlopos tagja a diós-baracklekváros zserbó, ami a megfelelő alapanyagok segítségével akár a cukorbeteg étrendben is megállhatja a helyét.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. II. em. 6-os rendelő

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez (kb. 60 szelet zserbó)

Tésztához:

  • 250 g zabpehelyliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g vaj/ margarin
  • 1 ek. 4:1 édesítő
  • 2 db tojás
  • 1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1 csipet só
  • 15 g friss élesztő
  • 120 ml tej vagy mandulaital

Töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 80 g 4:1 édesítő
  • 500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár

Csokimázhoz:

  • 150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 80 g vaj

Elkészítés

  1. A liszthez add hozzá a sót és hozzámorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően add hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozd össze.
  2. A tölteléknél a dióhoz keverd az édesítőt, majd a lekvárral együtt oszd 3 részre, majd tedd félre.
  3. A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy 30x40 cm-es tepsit vajazz és lisztezz ki.
  4. A tésztát oszd 4 részre és nyújts ki a lapokat téglalap alakúra.
  5. Az egyik lapot tekerd fel a nyújtófára és óvatosan tekerd le róla és illeszd a tepsibe.
  6. Kend rá a lekvár ⅓-át és szórd meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezd rá a következő lapot és végezd el ugyanezt még 2x.
  7. Amikor az utolsó lappal befedted, szurkáld meg villával és tedd az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
  8. Közben készítsd el a csokoládé mázt: ehhez az étcsokoládét olvaszd fel a vajjal, majd add hozzá a forró tejszínt és alaposan keverd össze.
  9. Amikor megsült a zserbó, vedd ki és hűtsd langyosra, majd egyengesd el a tetején a csokimázt.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (2 szelet zserbó):

  • energia: 251 kcal
  • fehérje: 4,9 g
  • zsír: 19,6 g
  • szénhidrát: 14,1 g

Jó étvágyat!

Téma szakértője

Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak