Zserbó recept cukorbetegeknek

Zserbó recept cukorbetegeknek

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.12.23 15:35

A karácsonyi sütemények egyik oszlopos tagja a diós-baracklekváros zserbó, ami a megfelelő alapanyagok segítségével akár a cukorbeteg étrendben is megállhatja a helyét.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez (kb. 60 szelet zserbó)

Tésztához:

  • 250 g zabpehelyliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g vaj/ margarin
  • 1 ek. 4:1 édesítő
  • 2 db tojás
  • 1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1 csipet só
  • 15 g friss élesztő
  • 120 ml tej vagy mandulaital

Töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 80 g 4:1 édesítő
  • 500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár

Csokimázhoz:

  • 150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 80 g vaj

Elkészítés

  1. A liszthez add hozzá a sót és hozzámorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően add hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozd össze.
  2. A tölteléknél a dióhoz keverd az édesítőt, majd a lekvárral együtt oszd 3 részre, majd tedd félre.
  3. A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy 30x40 cm-es tepsit vajazz és lisztezz ki.
  4. A tésztát oszd 4 részre és nyújts ki a lapokat téglalap alakúra.
  5. Az egyik lapot tekerd fel a nyújtófára és óvatosan tekerd le róla és illeszd a tepsibe.
  6. Kend rá a lekvár ⅓-át és szórd meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezd rá a következő lapot és végezd el ugyanezt még 2x.
  7. Amikor az utolsó lappal befedted, szurkáld meg villával és tedd az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
  8. Közben készítsd el a csokoládé mázt: ehhez az étcsokoládét olvaszd fel a vajjal, majd add hozzá a forró tejszínt és alaposan keverd össze.
  9. Amikor megsült a zserbó, vedd ki és hűtsd langyosra, majd egyengesd el a tetején a csokimázt.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (2 szelet zserbó):

  • energia: 251 kcal
  • fehérje: 4,9 g
  • zsír: 19,6 g
  • szénhidrát: 14,1 g

Jó étvágyat!

Téma szakértői

Beretvás Eszter

Beretvás Eszter

dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Szögi Mónika

Szögi Mónika

dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK