Zserbó recept cukorbetegeknek

Zserbó recept cukorbetegeknek

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.12.23 15:35

A karácsonyi sütemények egyik oszlopos tagja a diós-baracklekváros zserbó, ami a megfelelő alapanyagok segítségével akár a cukorbeteg étrendben is megállhatja a helyét.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez (kb. 60 szelet zserbó)

Tésztához:

  • 250 g zabpehelyliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g vaj/ margarin
  • 1 ek. 4:1 édesítő
  • 2 db tojás
  • 1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1 csipet só
  • 15 g friss élesztő
  • 120 ml tej vagy mandulaital

Töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 80 g 4:1 édesítő
  • 500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár

Csokimázhoz:

  • 150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 80 g vaj

Elkészítés

  1. A liszthez add hozzá a sót és hozzámorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően add hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozd össze.
  2. A tölteléknél a dióhoz keverd az édesítőt, majd a lekvárral együtt oszd 3 részre, majd tedd félre.
  3. A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy 30x40 cm-es tepsit vajazz és lisztezz ki.
  4. A tésztát oszd 4 részre és nyújts ki a lapokat téglalap alakúra.
  5. Az egyik lapot tekerd fel a nyújtófára és óvatosan tekerd le róla és illeszd a tepsibe.
  6. Kend rá a lekvár ⅓-át és szórd meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezd rá a következő lapot és végezd el ugyanezt még 2x.
  7. Amikor az utolsó lappal befedted, szurkáld meg villával és tedd az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
  8. Közben készítsd el a csokoládé mázt: ehhez az étcsokoládét olvaszd fel a vajjal, majd add hozzá a forró tejszínt és alaposan keverd össze.
  9. Amikor megsült a zserbó, vedd ki és hűtsd langyosra, majd egyengesd el a tetején a csokimázt.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (2 szelet zserbó):

  • energia: 251 kcal
  • fehérje: 4,9 g
  • zsír: 19,6 g
  • szénhidrát: 14,1 g

Jó étvágyat!

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Szögi Mónika

Szögi Mónika

dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek
HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK