Zserbó recept cukorbetegeknek

Zserbó recept cukorbetegeknek

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.12.23 15:35

A karácsonyi sütemények egyik oszlopos tagja a diós-baracklekváros zserbó, ami a megfelelő alapanyagok segítségével akár a cukorbeteg étrendben is megállhatja a helyét.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Hozzávalók egy 30x40 cm-es tepsihez (kb. 60 szelet zserbó)

Tésztához:

  • 250 g zabpehelyliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 250 g vaj/ margarin
  • 1 ek. 4:1 édesítő
  • 2 db tojás
  • 1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 1 csipet só
  • 15 g friss élesztő
  • 120 ml tej vagy mandulaital

Töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 80 g 4:1 édesítő
  • 500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár

Csokimázhoz:

  • 150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 80 g vaj

Elkészítés

  1. A liszthez add hozzá a sót és hozzámorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően add hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozd össze.
  2. A tölteléknél a dióhoz keverd az édesítőt, majd a lekvárral együtt oszd 3 részre, majd tedd félre.
  3. A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy 30x40 cm-es tepsit vajazz és lisztezz ki.
  4. A tésztát oszd 4 részre és nyújts ki a lapokat téglalap alakúra.
  5. Az egyik lapot tekerd fel a nyújtófára és óvatosan tekerd le róla és illeszd a tepsibe.
  6. Kend rá a lekvár ⅓-át és szórd meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezd rá a következő lapot és végezd el ugyanezt még 2x.
  7. Amikor az utolsó lappal befedted, szurkáld meg villával és tedd az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
  8. Közben készítsd el a csokoládé mázt: ehhez az étcsokoládét olvaszd fel a vajjal, majd add hozzá a forró tejszínt és alaposan keverd össze.
  9. Amikor megsült a zserbó, vedd ki és hűtsd langyosra, majd egyengesd el a tetején a csokimázt.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (2 szelet zserbó):

  • energia: 251 kcal
  • fehérje: 4,9 g
  • zsír: 19,6 g
  • szénhidrát: 14,1 g

Jó étvágyat!

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK