Brokkolis cukkinifasírt

Brokkolis cukkinifasírt

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.04.05 15:07

Ez a zöldségfasírt igen gazdag vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokban egyaránt, ezáltal nem csak az emésztést segítik, de egyenletessé teszik a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint is egyenletes lesz, mérsékelik a koleszterin felszívódását és táplálják a bélmikrobiomot is. Emellett az olívaolaj révén telítettlen zsírokat is tartalmaz, ami a szív- és érrendszer egészségét szorgalmazza. 

Hozzávalók (kb.40 db fasírthoz)

  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 ek. olíva olaj
  • 500 g cukkini
  • csipet só, őrölt bors
  • 150 g főtt brokkoli
  • 100 g trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 70 g zabpehelyliszt
  • 60 g zabpehely
  • 1 csipet só, őrölt feketebors
  • 1 nagy csipet provance-i fűszerkeverék
  • 1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld

Elkészítés

  • A brokkolit szedd rózsáira, majd enyhén sós vízben főzd meg, közben reszeld le a cukkinit és a sajtot és kockázd fel a lilahagymát
  • Miután megfőtt, egy késes aprítóban krémesítsd a brokkolit a tojással együtt.
  • Egy nagy tálba mérd ki a többi hozzávalót is, majd mindent keverj össze és hagyd állni kb. 15 percig.
  • A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  • Amikor letelt a 15 perc, a masszából formázz kb. 4-5 cm átmérőjű fasírtkorongokat és helyezd a tepsire őket.
  • Spriccelj rájuk egy kevés olívaolajat, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe. kb. 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a fasírtokat.
  • Tálald salátával, friss zöldségekkel, esetleg joghurtos mártogatóssal. Jó étvágyat!

 Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (kb. 5 fasírt):

  • Energia: 166,8 kcal
  • Zsír: 8,5 g
  • Szénhidrát: 14,5 g
  • Fehérje: 7,9 g
  • Rost: 3,0 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • prediabétesz
    • 2-es típusú cukorbetegség
    • terhességi cukorbetegség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK