Áfonyás-mandulás bögrés süti

Áfonyás-mandulás bögrés süti

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.08.29 11:41

Ez a sütemény kisétkezésre, ebéd után megfelelő választás lehet, ugyanis hozzáadott cukrot nem tartalmaz és magas a rosttartalma is.

Hozzávalók (egy tepsihez, kb. 15 adag)

  • 1 bögre natúr joghurt
  • 2/3 bögre olaj
  • 1 bögre 4:1 édesítő
  • 3 bögre zabpehelyliszt
  • 3 db tojás
  • 1 kk. vaníliaaroma
  • 1 csomag sütőpor
  • 450 g áfonya
  • 100 g mandula

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Az édesítőt keverd ki az olajjal és a tojással.
  3. Mérd hozzá a natúr joghurtot és a vaníliaaromát, majd a sóval és sütőporral elkevert lisztet.
  4. A masszát mérd a tepsibe, majd nyomkodd bele az áfonyaszemeket és a szeletelt mandulát is szórd rá.
  5. Tedd a tepsit a sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e teljesen.

Energia- és tápanyagtartalom (1 adagban, ha a teljes tepsi 15 adag)

  • Energia: 281 kcal
  • Zsír: 18,1 g
  • Szénhidrát: 20,4 g
  • Fehérje: 7,2 g
  • Rost: 4,8 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • prediabétesz
    • 2-es típusú cukorbetegség
    • terhességi cukorbetegség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Hírek

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK