Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2019.06.04 Módosítva: 2019.12.30

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos sokáig rejtve maradhat, mivel vagy nem okoz kezdetben különösebb tüneteket, vagy pedig a betegek másnak tudják be azokat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy akár a makacs bőrszárazság is olykor a diabetes számlájára írható.

Ne várja meg, míg komoly szövődmények jelentkeznek

A 2–es típusú diabetes igen alattomos betegség. Hosszú évekig rejtve maradhat, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már súlyos szövődményeket okozott. Éppen ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, főleg akkor, ha valakinél nagyobb a cukorbetegség esélye. Ide tartoznak azok, akik családjában van cukorbeteg, akik magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve akiknél egyéb hormonzavar is fennáll. Minél több rizikófaktor van jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb az érintettnél is kialakul a diabetes.

Rizikófaktorok és gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulin szintekkel, amiből nem csak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség

Ahogy már említettük, a cukorbetegségnek igen általános tünetei lehetnek. Ilyen például a bőrszárazság is, mely gyakran olyan mértékű, hogy hámlással, viszketéssel is párosul. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizeletkiválasztás és dehidratáció léphet fel. Ez az ajkak kicserepesedében, illetve a bőr nagyfokú szárazságában is megnyilvánulhat. A beteg gyakran piros, hámló foltokra és viszketésre is panaszkodhat.

cukorbetegség, bőrszárazságA diabetes további tünetei

  • Fokozott szomjúságérzés
  • Gyakori vizelési inger
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Gyakori fertőzések
  • Homályos látás
  • Végtagok zsibbadása

Komplex terápia szükséges a maximális eredményhez

Amennyiben nem kezdődik el a cukorbetegség terápiája, addig nem csak a zavaró tünetek maradnak meg (vagy romlanak), hanem súlyos szövődmények is jelentkezhetnek (pl. fekély, szív-és érrendszeri problémák).

A diabetes komplex kezelést igényel. Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás (kardió és erősítő edzések) bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres / inzulinos kezelés javasolt. A komplex terápia megvalósításában diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz. Nagyon fontos, hogy a kezelés egyik részét se hanyagoljuk el, hiszen csakis így érhető el maximális eredmény! 

diabetes bőrtünet„Akik cukorbetegséggel küzdenek, életmódváltáson kell, hogy keresztül menjenek, melyet életük végéig tartaniuk kell. Ez csakis akkor valósulhat meg, ha az új életvitelt magáénak érzi az ember, s így mindennapjainak részévé válik. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de az elért eredmények, a jobb közérzet motiválólag hat. Az inzulinnal kezeltek terápiájának beállítását segíthetik a technika új eszközei, mint a szöveti glükózmonitorozás vagy a telediabetológia. Ezen eszközök segítségével amellett, hogy jobb vércukorkontroll érhető el, a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát a 2 konzultáció között is”- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

HASZNOS KEZELÉSI MÓDSZEREK A CUKORBETEGSÉG TERÁPIÁJÁBAN

CUKORBETEGEKNEK! EZEKRE A VIZSGÁLATOKRA KÉSZÜLJÖN!

MIT EHET ÉS MIT NEM A CUKORBETEG? MEGKÉRDEZTÜK A DIETETIKUST!

AUTÓVAL? REPÜLŐVEL? UTAZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Az alábbi értékekkel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni. Ezek több, mint fél éves 160 gr CH diéta utáni eredmények.Régebben magasabb volt az inzulin értékem. Igyekszem tartani az egészséges étkezést, de sajnos a mozgás időnként kimarad és ülőmunkát végzek.
Glukóz:
Éhgyomri:5,1 mmol/l
60': 7,2 mmol/L
120': 6,2 mmol/L
Inzulin:
Éhgyomri: 10 mIU/L
60': 52,3 mIU/L
120': 34,9 mIU/L
Homa Index: 2,27
Drasztikusabb diétára, esetleg gyógyszerre is szükség lehet?
Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel: Edit

dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Edit!


Ha az értékek csökkentek, akkor az már mutatja, hogy jó úton jár. Ezek az értékek azonban még ténylegesen egy kicsit magasak. Ha sikerülne beiktatni a rendszeres testmozgást / erőnléti edzést, akkor biztosan tovább javulnának az értékei.

Ehhez kívánok sok sikert!

Üdvözlettel:
Dr. Borús Hajnal
diabetológus, belgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nagyon meg voltam elégedve a Doktornővel,rendkívül figyelmes volt. A recepciós hölgyek szintén. Köszönöm mindenkinek a kiváló bánásmódot!

További vélemények

Hírek

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

Neuropátiás vizsgálatok- ezek a legfontosabbak

A cukorbetegség számtalan szövődményt indukálhat, melyek egy része komoly hatást gyakorol a mindennapi életre. A tartósan magas vércukorszint vonzata sajnos a perifériás idegeket is érintheti, melynek következtében neuropátia jön létre. Hogy ez pontosan mit takar, mik a tünetei, és hogy milyen vizsgálatok szükségesek a szűréséhez, arról dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

További részletek
Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

Prediabetes- mikor kell gyógyszer?

A prediabetes a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor már a vércukor szintjében is változások következnek be. Innen már csak egy kis ugrás a diabetes, így nagyon fontos az állapot megfelelő kezelése és a prevenció. Dr. Borús Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától megkérdeztük, vajon mikor elegendő ekkor az életmódváltás, és mikor szükséges már gyógyszerhez nyúlnia a betegnek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica