Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2023.07.03 12:14

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos sokáig rejtve maradhat, mivel vagy nem okoz kezdetben különösebb tüneteket, vagy pedig a betegek másnak tudják be azokat. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy akár a makacs bőrszárazság is olykor a diabetes számlájára írható.

Ne várja meg, míg komoly szövődmények jelentkeznek

A 2–es típusú diabetes igen alattomos betegség. Hosszú évekig rejtve maradhat, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már súlyos szövődményeket okozott. Éppen ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, főleg akkor, ha valakinél nagyobb a cukorbetegség esélye. Ide tartoznak azok, akik családjában van cukorbeteg, akik magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve akiknél egyéb hormonzavar is fennáll. Minél több rizikófaktor van jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb az érintettnél is kialakul a diabetes.

Rizikófaktorok és gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulin szintekkel, amiből nem csak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség

Ahogy már említettük, a cukorbetegségnek igen általános tünetei lehetnek. Ilyen például a bőrszárazság is, mely gyakran olyan mértékű, hogy hámlással, viszketéssel is párosul. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizeletkiválasztás és dehidratáció léphet fel. Ez az ajkak kicserepesedében, illetve a bőr nagyfokú szárazságában is megnyilvánulhat. A beteg gyakran piros, hámló foltokra és viszketésre is panaszkodhat.

cukorbetegség, bőrszárazságA diabetes további tünetei

  • Fokozott szomjúságérzés
  • Gyakori vizelési inger
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Gyakori fertőzések
  • Homályos látás
  • Végtagok zsibbadása

Komplex terápia szükséges a maximális eredményhez

Amennyiben nem kezdődik el a cukorbetegség terápiája, addig nem csak a zavaró tünetek maradnak meg (vagy romlanak), hanem súlyos szövődmények is jelentkezhetnek (pl. fekély, szív-és érrendszeri problémák).

A diabetes komplex kezelést igényel. Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás (kardió és erősítő edzések) bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres / inzulinos kezelés javasolt. A komplex terápia megvalósításában diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz. Nagyon fontos, hogy a kezelés egyik részét se hanyagoljuk el, hiszen csakis így érhető el maximális eredmény! 

diabetes bőrtünet„Akik cukorbetegséggel küzdenek, életmódváltáson kell, hogy keresztül menjenek, melyet életük végéig tartaniuk kell. Ez csakis akkor valósulhat meg, ha az új életvitelt magáénak érzi az ember, s így mindennapjainak részévé válik. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de az elért eredmények, a jobb közérzet motiválólag hat. Az inzulinnal kezeltek terápiájának beállítását segíthetik a technika új eszközei, mint a szöveti glükózmonitorozás vagy a telediabetológia. Ezen eszközök segítségével amellett, hogy jobb vércukorkontroll érhető el, a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát a 2 konzultáció között is”- mondja dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

3 pontos cukorterhelésen voltam, és szeretnék érdeklődni, hogy a továbbiakban a leletem alapján, szükséges-e további orvosi konzultáció?

Glükóz:
0' : 5,6
60' : 5,7
120': 6,3

Inzulin:
0' : 7,7
60' : 51,7
120': 41,1

Homa: 1,91

(ujjbegy 0' érték 5,8 volt)

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Barack!

Értékei ugyan kissé emelkedettek, de még nem mutatnak inzulin rezisztenciát. Ha panaszai vannak, akkor érdemes lenne diabetológus vagy endokrinológus felkeresése.

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
Diabetológus, Belgyógyász
Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus, endokrinológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató és kedves

Dr. Borus Hajnal doktornő nagyon megértő, kedves és türelmes, szavai ebben az időben nagyon megnyugtatóak voltak, emellett rengeteg tanáccsal ellátott.

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK