Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Dr. Borus Hajnal Módosítva: 2020.04.28

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos sokáig rejtve maradhat, mivel vagy nem okoz kezdetben különösebb tüneteket, vagy pedig a betegek másnak tudják be azokat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy akár a makacs bőrszárazság is olykor a diabetes számlájára írható.

Ne várja meg, míg komoly szövődmények jelentkeznek

A 2–es típusú diabetes igen alattomos betegség. Hosszú évekig rejtve maradhat, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már súlyos szövődményeket okozott. Éppen ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, főleg akkor, ha valakinél nagyobb a cukorbetegség esélye. Ide tartoznak azok, akik családjában van cukorbeteg, akik magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve akiknél egyéb hormonzavar is fennáll. Minél több rizikófaktor van jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb az érintettnél is kialakul a diabetes.

Rizikófaktorok és gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulin szintekkel, amiből nem csak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség

Ahogy már említettük, a cukorbetegségnek igen általános tünetei lehetnek. Ilyen például a bőrszárazság is, mely gyakran olyan mértékű, hogy hámlással, viszketéssel is párosul. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizeletkiválasztás és dehidratáció léphet fel. Ez az ajkak kicserepesedében, illetve a bőr nagyfokú szárazságában is megnyilvánulhat. A beteg gyakran piros, hámló foltokra és viszketésre is panaszkodhat.

cukorbetegség, bőrszárazságA diabetes további tünetei

  • Fokozott szomjúságérzés
  • Gyakori vizelési inger
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Gyakori fertőzések
  • Homályos látás
  • Végtagok zsibbadása

Komplex terápia szükséges a maximális eredményhez

Amennyiben nem kezdődik el a cukorbetegség terápiája, addig nem csak a zavaró tünetek maradnak meg (vagy romlanak), hanem súlyos szövődmények is jelentkezhetnek (pl. fekély, szív-és érrendszeri problémák).

A diabetes komplex kezelést igényel. Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás (kardió és erősítő edzések) bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres / inzulinos kezelés javasolt. A komplex terápia megvalósításában diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz. Nagyon fontos, hogy a kezelés egyik részét se hanyagoljuk el, hiszen csakis így érhető el maximális eredmény! 

diabetes bőrtünet„Akik cukorbetegséggel küzdenek, életmódváltáson kell, hogy keresztül menjenek, melyet életük végéig tartaniuk kell. Ez csakis akkor valósulhat meg, ha az új életvitelt magáénak érzi az ember, s így mindennapjainak részévé válik. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de az elért eredmények, a jobb közérzet motiválólag hat. Az inzulinnal kezeltek terápiájának beállítását segíthetik a technika új eszközei, mint a szöveti glükózmonitorozás vagy a telediabetológia. Ezen eszközök segítségével amellett, hogy jobb vércukorkontroll érhető el, a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát a 2 konzultáció között is”- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

HASZNOS KEZELÉSI MÓDSZEREK A CUKORBETEGSÉG TERÁPIÁJÁBAN

CUKORBETEGEKNEK! EZEKRE A VIZSGÁLATOKRA KÉSZÜLJÖN!

MIT EHET ÉS MIT NEM A CUKORBETEG? MEGKÉRDEZTÜK A DIETETIKUST!

AUTÓVAL? REPÜLŐVEL? UTAZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm! 48 éves hölgy vagyok,segítségét szeretném kérni! Két hete voltam laborban,mert kiütések jöttek ki rajtam,mint később kiderült,a cukor miatt.Nagyon magas cukorszintet mutattak ki,(15)de az igazság az,hogy nagyon sok édességet ettem az elmúlt két hónapban!Napi szinten!Akkor megijedtem,és az orvos tanácsára diétába kezdtem,teljesen elhagytam a cukros dolgokat,két hét alatt önerőből letornáztam a cukorszintem 6.2-ig(éhgyomri) A Doktornő azt mondta,hogy ez már cukorbetegség,és az Adimet-et írta fel nekem.Nem merem szedni,mert meggyőződésem,hogy nem vagyok cukorbeteg,csak a sok édesség emelte fel az értéket!Javasoltam,hogy küldjön mégegyszer laborba,de megtagadta,azt mondta,nem,mert ez már cukorbetegség!Kérdésem:Sürgősen kezdjem el a gyógyszert szedni,vagy kérjek még egy megerősítő vizsgálatot(hasi ultrahang még hátravan,mert a májeredményem is magasabb lett a megengedettnél..alkoholt soha nem iszom!!)Köszönettel várom válaszát!

Dr. Borus Hajnal
Dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Kis Sándorné !

Egy tetszőleges időben mért 15mm/l--es vércukorszint esetén sajnos már cukorbetegségről beszélünk, aminek kezelésében nagy szerepe van többek között a megfelelő diétának is.

Üdvözlettel:

Dr. Borus Hajnal
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Nagyon meg voltam elégedve Borus Doktornő magasfokú felkészültéségén túl a pácienssel való közvetlen, kedves, empatikus, segítőkész kapcsolatteremtő képességével.

További vélemények

Hírek

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek
Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

Nehéz beállítania a vércukorszintjét? Ezek a lépések segíthetnek

A vércukorszint stabilizálása olykor nehézségekbe ütközhet. Frissen diagnosztizált cukorbetegség esetén még inkább előfordulhat ez a probléma. Lássuk, mi mindent érdemes annak érdekében megtenni, hogy mihamarabb normál értékeket kapjunk és rendeződjön a HbA1c szintje. Dr. Borus Hajnal a Cukorbetegközpont diabetológusának hasznos tanácsai következnek.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!