Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

Száraz és hámlik a bőre? Cukorbetegség is okozhatja

dr. Borus Hajnal Létrehozva: 2019.06.04 Módosítva: 2019.06.05

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos sokáig rejtve maradhat, mivel vagy nem okoz kezdetben különösebb tüneteket, vagy pedig a betegek másnak tudják be azokat. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy akár a makacs bőrszárazság is olykor a diabetes számlájára írható.

Ne várja meg, míg komoly szövődmények jelentkeznek

A 2–es típusú diabetes igen alattomos betegség. Hosszú évekig rejtve maradhat, sokszor csak akkor derül fény a problémára, amikor már súlyos szövődményeket okozott. Éppen ezért érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, főleg akkor, ha valakinél nagyobb a cukorbetegség esélye. Ide tartoznak azok, akik családjában van cukorbeteg, akik magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve akiknél egyéb hormonzavar is fennáll. Minél több rizikófaktor van jelen, annál nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb az érintettnél is kialakul a diabetes.

Rizikófaktorok és gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulin szintekkel, amiből nem csak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség

Ahogy már említettük, a cukorbetegségnek igen általános tünetei lehetnek. Ilyen például a bőrszárazság is, mely gyakran olyan mértékű, hogy hámlással, viszketéssel is párosul. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizeletkiválasztás és dehidratáció léphet fel. Ez az ajkak kicserepesedében, illetve a bőr nagyfokú szárazságában is megnyilvánulhat. A beteg gyakran piros, hámló foltokra és viszketésre is panaszkodhat.

cukorbetegség, bőrszárazságA diabetes további tünetei

  • Fokozott szomjúságérzés
  • Gyakori vizelési inger
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Gyakori fertőzések
  • Homályos látás
  • Végtagok zsibbadása

 

Komplex terápia szükséges a maximális eredményhez

Amennyiben nem kezdődik el a cukorbetegség terápiája, addig nem csak a zavaró tünetek maradnak meg (vagy romlanak), hanem súlyos szövődmények is jelentkezhetnek (pl. fekély, szív-és érrendszeri problémák).

A diabetes komplex kezelést igényel. Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás (kardió és erősítő edzések) bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres / inzulinos kezelés javasolt. A komplex terápia megvalósításában diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz. Nagyon fontos, hogy a kezelés egyik részét se hanyagoljuk el, hiszen csakis így érhető el maximális eredmény! 

diabetes bőrtünet„Akik cukorbetegséggel küzdenek, életmódváltáson kell, hogy keresztül menjenek, melyet életük végéig tartaniuk kell. Ez csakis akkor valósulhat meg, ha az új életvitelt magáénak érzi az ember, s így mindennapjainak részévé válik. Elsőre ez nehéznek tűnhet, de az elért eredmények, a jobb közérzet motiválólag hat. Az inzulinnal kezeltek terápiájának beállítását segíthetik a technika új eszközei, mint a szöveti glükózmonitorozás vagy a telediabetológia. Ezen eszközök segítségével amellett, hogy jobb vércukorkontroll érhető el, a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát a 2 konzultáció között is”- mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

HASZNOS KEZELÉSI MÓDSZEREK A CUKORBETEGSÉG TERÁPIÁJÁBAN

CUKORBETEGEKNEK! EZEKRE A VIZSGÁLATOKRA KÉSZÜLJÖN!

MIT EHET ÉS MIT NEM A CUKORBETEG? MEGKÉRDEZTÜK A DIETETIKUST!

AUTÓVAL? REPÜLŐVEL? UTAZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Cukorbetegközpont 

+36 70 409 3141

online bejelentkezés cukorbetegközpont

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítséget szeretnék kérni, a labor eredményemmel kapcsolatban.
Fennáll IR vagy pajzsmirigy probléma ?

Ujjbegyből vett vércukor: 5,80
Vércukor vérvétel 0’: 5,20 mmol/ L
Vércukor 60’: 5,60 mmol/L
Vércukor 120’: 6,30

Inzulin 0’: 9,43 miu/L
Inzulin 60’: 53,50 miu /L
Inzulin 120’: 72,10 miu/L

Tsh: 3,410
Szabad T4: 11,60 pmol/L
Szabad T3: 6,64 pmol/L
Homa2: 1,20


Segítségüket köszönöm szépen előre is.

Üdvözlettel:

Molnár Melinda


dr. Borus Hajnal
dr. Borus Hajnal diabetológus
Kedves Melinda!!

Terheléses vizsgálata inzulin rezisztenciára utal. A pajzsmiriggyel kapcsolatban csak anti TPO, anti TG ill pajzsmirigy UH birtokában lehet véleményt mondani.

Szívesen segítünk szakrendelésünkön!

Üdvözlettel:
Dr. Borus Hajnal
belgyógyász, diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Nagyon meg voltam elégedve a Doktornővel,rendkívül figyelmes volt. A recepciós hölgyek szintén. Köszönöm mindenkinek a kiváló bánásmódot!

További vélemények

Hírek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Tanácsok az 1-es típusú diabétesszel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek

Szinte kivétel nélkül minden szülő megrémül, mikor az orvos közli velük, hogy gyermekük 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez nem is csoda, hiszen gyakran merőben más életvitelt kell majd a jövőben folytatniuk, szigorú diétát kell tartani, rendszeres testmozgást végezni, nem beszélve az inzulinkezelésről, folyamatos vércukormérésről, kellemetlen tünetekről, esetleges szövődményekről. Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokat adott az 1-es típusú cukorbetegséggel frissen diagnosztizált gyermekeknek és szüleiknek.

További részletek
Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet,hogy cukorbeteg

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért fontos, hogy ha felmerül egy-egy betegség gyanúja, akkor mihamarabb vizsgáltassa ki, hogy minél előbb a megfelelő terápiához jusson. Ez különösen igaz akkor, ha cukorbetegségre utaló tünetek jelentkeznek, hiszen óriási gondokat okozhat az, ha nem kap idejében kezelést a beteg. Prof.dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta a szülőkkel azokat a jellemző panaszokat, melyek a gyermekeknél fennálló magas vércukorszintre utalhatnak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica