Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.09.01 09:16

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

Online Bejelentkezés

Dr. Polyák Annamária

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Kánikula és a pára hatása a vércukorszintre 

Nyáron a meleg időjárás és a magasabb páratartalom komoly hatással lehet a cukorbetegekre, mivel ezek mind megnövelik a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) fellépését, főleg azoknál, akik inzulinterápián vannak (ám vannak hipoglikémiára hajlamosító antidiabetikum gyógyszerek is). A szervezet anyagcseréje ugyanis kánikulában és párás időben magasabb, ami növeli a hipoglikémia esélyét, mivel ekkor az inzulin felszívódása nő. 

Hipoglikémia: alacsony vércukorszint, amikor 4 mmol/l alá csökken a glükóz mennyisége. 

Amennyiben fellép a probléma, úgy a betegnek minél gyorsabban fel kell tornáznia a vércukorszintjét, így amint megjelentek a tünetek, meg kell tenni a szükséges lépéseket. A baj azonban az, hogy a melegben kissé nehezebb észrevenni az állapotot, hiszen az izzadást, rosszabb közérzetet, szapora szívdobogást a magas hőmérséklet is okozhatja. Éppen ezért, ha nem tudja eldönteni, mi okozza a panaszokat, inkább mérje meg a vércukorszintjét! Az orvosok az egész nyár folyamán ezért gyakoribb ellenőrzést javasolnak, különösen akkor, ha inzulinos vagy ha frissen diagnosztizált a beteg. 

Gyorsabb inzulin felhasználás 

nyár és hipoglikémia

Ahogy már említettük, a magas hőmérséklet és a pára megváltoztathatja a szervezet inzulinfelhasználását, ezért sok esetben az inzulinadagokat nyáron módosítani szükséges! A gyorsabb inzulinfelhasználás miatt a sportolást, a fizikai aktivitást nem szabad a nap legmelegebb időszakában végezni, így ezt lehetőleg reggelre vagy estére időzítse! A hőmérséklet emelkedésével az erek kitágulnak, így felgyorsul az inzulin felszívódása, ami növeli a hipoglikémia fellépésének kockázatát. Ez különösen igaz edzés közben, mivel a mozgás már eleve fokozza a véráramlást- ha ez meleggel is párosul, úgy még nagyobb a hipózás esélye. Fontos, hogy a fizikai aktivitás nem csak a sportolásra vonatkozik, hanem a kerti munkákra is! 

Hipoglikémia alkohol miatt 

Nyáron igen gyakoriak a kerti partik, több a baráti összejövetel. Ezeken gyakran előkerül az alkohol is, melyekkel a cukorbetegeknek óvatosan kell bánniuk, mert könnyen vércukor ingadozást okozhatnak! Vannak alkoholok, melyek megemelik, és vannak, mely csökkentik a vércukorszintet. 

Amennyiben a cukorbetegséggel küzd -főleg, ha azt inzulinnal vagy szulfonilureákkal kezeli – és arra iszik alkoholt, akkor könnyen alacsony vércukorszint alakulhat ki. Ennek oka a máj funkcióiban keresendő: a máj fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában azáltal, hogy a nap folyamán folyamatosan felszabadítja a glükózt a vérbe. Ám van egy másik fontos feladata: ez egyben a szervezet méregtelenítő központja is, lebontja a méreganyagokat, így az alkoholt is. Amennyiben a két feladatot egyszerre kéne végeznie, a máj általában úgy dönt, hogy elsősorban  alkohollal foglalkozik a vércukorszint fenntartása helyett. Tehát, amikor alkoholt fogyasztunk, az alkohol gátolhatja a máj azon képességét, hogy glükózt szabadítson fel a vérbe. Ez pedig hipoglikémiához vezethet. Hogy ezt elkerülhesse, fontos, hogy hogy ne üres gyomorra igyon, közben mindenképp falatozzon!  

Érdemes mindemmellett tudni, hogy vannak olyan alkoholtartalmú italok, melyek szénhidrátot tartalmaznak, így bár kezdetben megemelhetik vércukorszintünket, ám később mégis fellép az alacsony vércukorszint. Éppen ezért, érdemes ilyenkor gyakrabban ellenőrzi vércukorszintet- tanácsolja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Mit tegyen, ha mégis fellép a hipoglikémia? 

  • Fogyasszon gyorsan felszívódó szénhidrátot 

  • Igyon gyümölcslevet/tejet/üdítőt 

  • Súlyos esetben glucagon injekciót szükséges alkalmazni 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Ma voltam terheléses vércukor és inzulin vizsgálaton, a következő eredményeim lettek:
Vércukor szint: 0: 4.3; '60: 3.5; 120': 3.7;
Inzulin: 0': 3.8; 60': 14.4; 120': 3.0
Ez normális, hogy terhelés után ennyire visszesik a vércukorszint? Sajnos vannak panaszaim; erős szivdobogás, magas pulzus ( 90 felett), alacsony vérnyomás 85/70) fáradékonyság, aluszékonyság leginkább ebéd után, voltam EEG vizsgálaton ott enyhe epilepszia jele látszódott. Milyen orvost kellene felkeresnem ez ügyben, mármint ha szükséges? Köszönettel: Eszter

Tisztelt Fischer Eszter!

A cukorterheléses vizsgálat eredménye un. lapos görbét adott, melyben valóban van két olyan alacsony vércukorérték (4.0mmol/l alatti), mely miatt érdemes felkeresnie endokrinológus szakorvost. A tünetei is utalhatnak hypoglykaemiára (kórosan alacsony vércukorszintre). Az inzulin szintje nem magas, de lehet más olyan hormon is amely okozhat alacsony vércukorszintet. Ezt kellene megbeszélnie a szakorvossal.

Üdvözlettel

Dr. Bibok György
diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértő

Kedves, szimpatikus volt Polyák Doktornő.Azonnal bizalmat ébresztett. Első vizit után nehéz eredményről beszámolni, de úgy tűnik szakértő. Örülök,hogy Őt választottam.

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK