Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Prof. Dr. Somogyi Anikó Módosítva: 2023.06.14 21:23

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

Hipoglikémia és a hőség 

Nyáron -és télen is- a legnagyobb félelmet az okozza a cukorbetegeknek, hogy alacsony szintre csökken a vércukor értékük. A kórosan alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezzük (<3,8 mmol/l)- ez azoknál a betegeknél léphet fel, akik inzulint használnak, de előfordulhat bizonyos gyógyszert szedők esetében is. 

Miért veszélyes a nyár? 

Nyáron csökken az étvágy, mindenki több zöldséget tud fogyasztani, ami kevéssé emeli meg a vércukorszintet, de elveszi az étvágyat. Cukorbetegség esetén a kihagyott étkezések pedig könnyen hipoglikémiát okozhatnak! Az alkalmazott gyógyszertől, a beteg súlyától, foglalkozásától függően megfelelő mennyiségű szénhidrátot is kell fogyasztani (lehetőleg lassan felszívódót). 

A másik ok, ami miatt csökkenhet a glükózszint, az pedig a kert. A téli pihenő életmódot felváltja a végeláthatatlan kerti munka, ami csökkenti a vércukorszintet, hiszen fokozott fizikai aktivitással jár. Amikor mozog, érdemes figyelembe venni: célszerű a testedzést a kora reggeli, illetve az esti órákra időzíteni, amikor már kevesebbet mutat a hőmérő. Amire ügyeljen még, hogy lehetőleg a nap azonos időszakában mozogjon! 

“Amikor melegszik az idő, fontos, hogy gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét, és figyelje a hipoglikémiára utaló tüneteket (látászavar, bizonytalan járás-mozgás,  remegés, szapora pulzus, ájulásérzés).  Így gyorsan intézkedhet, mielőtt az állapota súlyossá válna”- tanácsolja a diabetológus. 

Érdemes tudni, hogy a hőségben és a nagyobb párában az anyagcsere felgyorsul, ami hozzájárul a glükózszint eséséhez, az inzulin a meleg végtagból gyorsabban szívódik fel! 

A magas vércukorszint is előfordulhat 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a meleg okozhat a nyári időszakban gondokat. Sőt, nem is csak a hipoglikémia veszélyezteti ekkor a cukorbetegeket, hanem a hiperglikémia (magas vércukorszint) is. Ennek oka a lehet a megváltozott napi ritmus, a grillparty-k során fogyasztott alkohol, a dehidratáció, a napozás során a leégés, betegségek, napszúrás- ezek mind megemelhetik a glükóz szintjét. 

Az orvosok azt tanácsolják, hogy amint beköszönt a nyári meleg, gyakrabban mérjék vércukorszintjüket (akár folyamatos cukormonitorozó eszközzel), mivel könnyen lehet, hogy más dózisú inzulinra/antidiabetikumra van szüksége, akár ideiglenesen, akár tartósan. Gond esetén mihamarabb forduljon orvoshoz! 

Sebek a lábon 

nyár cukorbetegenA cukorbetegeknek külön gondot kell fordítaniuk lábaikra, ugyanis egy kisebb sebből is óriási problémák keletkezhetnek. Nyáron nem csizmában, hanem vékony cipőben, szandálban járunk, ami veszélyeket hordoz. A diabetes egyik szövődménye az ún. periferiás neuropátia, amikor a beteg kevésbé vagy egyáltalán nem érzi a fájdalmat, így azt sem, ha esetleg egy apró kavics sebet ejtett a talpán vagy a lábfején. A magas a vércukorszint miatt a sebek sokkal könnyebben elfertőződnek, ráadásul a sebgyógyulás is lassabb. A perifériás neuropátia - és az annak a talaján kialakuló diabéteszes láb- éppen ezért igen könnyen fekélyhez vezethet, ami a lábamputációk gyakori oka. Ezért érdemes kerülni még nyáron is a mezítláb, illetve a nyitott lábbelikben való járást, továbbá fontos, hogy esténként mindig alaposan nézze át a lábfejét, és ha sebet talál rajta, fertőtlenítse le és kövesse nyomon a gyógyulási folyamatot! Amennyiben elfertőződik, nem gyógyul, mihamarabb forduljon orvoshoz- tanácsolja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy a fekély elleni legfőbb védelem és a kezelésének alfája és omegája a vércukorszint optimális tartományban való tartása. Ezért is fontos a szénhidrátháztartás rendezése, a nyáron jelentkező vércukor ingadozás kiküszöbölése. 

Inzulin nem megfelelő tárolása 

Nyáron külön figyelmet kell szentelni az inzulin tárolására, ugyanis a túl meleg és a túl hideg hőmérséklet is tönkre teheti az inzulin molekuláit. Az inzulint felbontás előtt hűtőszekrényben szükséges tárolni, utána szobahőmérsékleten. Amennyiben utazik, ügyeljen arra, hogy csomagtérbe, csomagtartóba ne tegye a túl szélsőséges hőmérséklet miatt! 

“Ha repülőn utazik, ne adja annak csomagterébe, ugyanis ott igen alacsony a hőmérséklet, ám az autó/busz csomagtartója sem a legideálisabb, hiszen ott pedig túl nagy a meleg! Az inzulint minden szélsőséges hőmérséklettől óvni kell! Amennyiben nincs nyitva és hűteni kell, egy hűtőtáska remek választás- ám ekkor gondoskodjon arról, hogy ne érjen hozzá a jégakkuhoz a készítmény! Ne tárolja sem az inzulint, sem az orális gyógyszerét közvetlen napfényben sem! A hő károsíthatja az inzulinpumpát és egyéb készülékeit is, sőt, a tesztcsíkjait is, ezért ne hagyja őket forró autóban, közvetlen napfényben! A legmagasabb hőmérséklet, amit “kibírnak”, az a 40 0C- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Honnan tudjuk, hogy nem használható már az inzulin? 

·       Elszíneződik 

·       Zavarossá, pelyhessé válik 

·       Homályossá válik (NPH inzulint tartalmazó szereknél normális). 

·       Megfagyott 

Téma szakértője

 • Prof. Dr. Somogyi Anikó

 • Szakterületek:
  • diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
 • Specialitások:

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelés helye: ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor!
Érdeklődni szeretnék, hogy normális-e ha az éhgyomri VC értékem magasabb mint az étkezés utáni? (otthoni mérés)(Éhgyomri:7.7 , étk utáni:6.2). A héten derült ki, hogy valószínűleg cukorbeteg vagyok (szemfenék vizsgálaton még nem voltam, csak vérvételen, ott igen magas értékeket mértek, azóta mérem magamnak itthon).
Köszönöm előre is!
Tisztelettel:
Viktória

Kedves Viktória !

2-es típusú cukorbetegeknél előfordul, hogy az étkezés utáni érték alacsonyabb, mint a reggeli érték.
Ilyenkor a betegnek van saját inzulinja és ez besegít a vércukor-szint csökkentésébe.
Javasolom, hogy forduljon diabetológushoz az életmód váltás ( diéta és mozgás terápia) megbeszélése céljából.

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK