Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Cukorbeteg gyerekek a melegben- ezekre figyeljen szülőként, ha fagyit kérnek

Sarnyai Tünde Módosítva: 2023.05.22 15:14

Most már lassan magunk mögött hagyhatjuk a hideg hónapokat, az időjárás melegebbre fordul. Ekkor mindenkinek jól esik valamilyen hűsítő ital vagy hideg nassolnivaló. Ilyenkor a cukorbeteg gyermekek szülei kissé bajban érezhetik magukat, hiszen gyakran nem tudják, mit is adjanak gyereküknek. Ehhez kértünk hasznos tanácsokat Sarnyai Tündétől, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusától.  

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több helyen látni fagylaltot nyalogató, jégkását szürcsölgető embereket. Olykor mindenkinek jól esnek az egészségesnek nem mondható hűsítő finomságok, így több-kevesebb alkalommal a legtöbben elcsábulnak. De vajon mi a helyzet a cukorbetegekkel? Pláne akkor, ha gyerekek? Vajon ők hány gombócot ehetnek? Valóban jó megoldás az, ha cukormentes fagylaltot kapnak?  

 

Cukorbetegként is lehet nassolni, csak be kell tartani pár fontos szabályt 

A cukorbeteg gyermeket nevelő szülők dolga sokszor nem könnyű. Amellett, hogy ügyelni kell a gyógyszeres/inzulinos kezelésre, külön gondot kell fordítani a megfelelő diétára is. Ezt ahogy beköszönt a jó idő, gyakran nehéz harcok nélkül betartatni- főleg akkor, ha a gyermek még kicsi, illetve, ha nemrég diagnosztizálták nála a cukorbetegséget, és még szokni kell az új életformát.  

“Szinte nincs is olyan gyerek, aki ne szeretne nassolni. Erről szerencsére akkor sem kell teljes egészében lemondani, ha valaki cukorbeteg, ám pár dolgot figyelembe kell venni, hogy ne emelkedjen meg túlzottan a vércukorszint. Most, ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen vesznek fagylaltot, isznak hűsítő italokat- ezeket bátran fogyaszthatják a cukorbeteg gyermekek is, ám nem mindegy, hogy pontosan miből is készültek, ahogy az sem, hogy mikor fogyasztja a beteg”- mondja a gyermek dietetikus. 

Fagylalt cukorbetegen 

Az egyik legnépszerűbb desszert, amit a melegebb idő beköszöntével mindenki szívesen fogyaszt, az a fagylalt. A túl sok egyszerű szénhidrát és a túl sok hozzáadott cukor bevitele senkinek sem egészséges, pláne akkor nem, ha az illető cukorbeteg. Hiszen ezek hirtelen és nagymértékben megemelik a vércukorszintet, így a “sima” fagylaltot lehetőleg mellőzze a cukorbetegséggel küzdő gyermekünk.  A legtöbb helyen már kapni néhány ízt cukormentes változatban, ám azokra különösen figyeljünk, mivel csalókák lehetnek! 

fagyi cukorbetegen“A cukormentes, light termékekkel mindig vigyázzunk, ugyanis sok esetben vagy a szénhidrát-vagy a zsírtartalmuk magasabb, melyek szintén rossz hatással vannak a cukorbetegségre! Ha dobozos fagyit veszünk, mindig nézzük meg, pontosan mit tartalmaz, és azokból mennyit! A legjobb, ha fel van tűntetve, milyen alternatív édesítőszert használtak (stevia, eritrit, xilit), ne elégedjünk meg a cukormentes kifejezéssel! Arra is ügyeljünk, hogy gyermekünk úgy válasszon fagylaltot, hogy az tartalmazzon olyan összetevőket, melyekkel lassítható a felszívódás: ilyen pl. a tejszín vagy az olajos magvak, fehérjeforrások (minél kevésbé vannak őrölve, annál jobb)”- mondja Sarnyai Tünde, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusa. 

Nem csak az a fontos, hogy mit tartalmaz a fagylalt, hanem azt is, hogy mennyit fogyaszt el belőle a gyermekünk. A dietetikus szerint a legjobb, ha fél csészényit (kis gombóc) eszik meg- természetesen tölcsér, öntetek nélkül, így ez 15 gramm szénhidrátnak felel meg. 

Készítse el otthon 

A szakemberek abban egyet értenek, hogy a legjobb, ha mi készítjük el a hűsítő desszertet. Ekkor biztosak lehetünk abban, mit tartalmaz, illetve jobban tudunk figyelni, hogy legyenek benne felszívódást csökkentő hozzávalók is. Még jobb, ha gyermekünket is bevonjuk, hiszen ekkor egyrészt még szívesebben fogyasztja majd a házi készítésű fagyit, másrészt közben lehet neki mondani, mit miért teszünk bele, illetve mit miért hagyunk ki, így remek alkalom arra, hogy őt is jobban megismertethessük a cukorbeteg diéta szabályaival

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek
Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

Hármas típusú diabétesz - 5 fontos információ a MODY-ról

A MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) a cukorbetegség egy ritka, öröklött formája, amely jellemzően serdülőknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus és lipidológus szakembere szerint a harmadik diabéteszként is emlegetett MODY a gyerekkori diabéteszek 2-3 százalékát teszi ki, és hátterében öröklött génmutációk állnak.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK