Terheléses vércukorvizsgálat - minden, amit tudni kell róla

Terheléses vércukorvizsgálat - minden, amit tudni kell róla

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2023.09.13

Az OGTT- azaz a terheléses vércukorvizsgálat- igen fontos módszer arra, ha kíváncsiak vagyunk az éhomi vércukorszintünk mellett, glükóz fogyasztása után a vércukor és az inzulin értékeinkre. Ugyanis nem mindegy, hogy alakulnak ekkor az említett hormonok mennyiségei. Hogy mit kell tudni az OGTT vizsgálatról, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Mikor van szükség OGTT vizsgálatra? 

Terheléses vércukorvizsgálatra két esetben lehet szükség: vagy akkor, amikor az illető még nem tud sem cukorbetegségről, sem pedig inzulinrezisztenciáról, vagy pedig akkor, amikor már tisztában van az állapotával, ám a terápia hatékonysága, a nyomonkövetés miatt az orvos kontrollt rendel el.  Amennyiben nincs diagnosztizált anyagcserezavara, úgy az alábbi esetekben érdemes a vizsgálaton részt venni: 

 • Genetikai hajlam (családban előfordult már cukorbetegség) 

 • Túlsúly 

 • Terhességi cukorbetegséggel küzdött korábban 

 • Cukorbetegségre/IR-re utaló tüneteket tapasztal 

 • Terhesség során meghatározott időpontban, szűrés jelleggel 

Mely tünetek jelezhetnek cukorbetegséget/IR-t?

 • Nem sikerül leadni a súlyfeleslegét 

 • Fokozott szomjúság 

 • Gyakori vizelési inger 

 • Száraz, hámló bőr 

 • Nagyfokú fáradékonyság (főleg étkezések után) 

 • Koncentrációzavar 

 • Éhségrohamok (főleg cukoréhség) 

 • Homályos látás 

 • Gyakori fertőzések 

 • Nehezen gyógyuló sebek

Sajnos sok esetben nem jelzik tünetek az állapotot, csak akkor, amikor már súlyos szövődmények alakultak ki. Éppen ezért fontos a fokozott rizikócsoportba tartozóknak a rendszeres diabetes szűrés.  

Mit mutat a terheléses vércukorvizsgálat?

terheséses vércukorvizsgálatAz OGTT vizsgálat ujjbegyből vett éhomi vércukorméréssel kezdődik. Súlyosabb esetben már ekkor túl magas értéket kapunk (>7,1 mmol/l)- ekkor nem kerül sor az OGTT elvégzésére. 7,1 mmol/l-től alacsonyabb ujjbegyes vércukormérés esetén vénás vérből éhomi vércukor meghatározás történik, majd 75g glükóz szirupot szükséges meginni. Ezután 1 és 2 órával vesznek vért a vénából, majd megnézik, hogyan változott a glükóz fogyasztás hatására a vércukor érték (ezt kiegészítheti az inzulin szintek vizsgálata is). Fontos, hogy a kiértékelésnél nem csak egyetlen értéket kell nézni, hanem az egész eredményt teljes egészében, a szinteket egymáshoz viszonyítva is- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

 

Szénhidrát anyagcsere állapotok Vércukorszint (mmol/l) 
EGÉSZSÉGES  
Éhomi vércukorérték <6,0
OGTT 2 órás érték  <7,8 
IFG  
Éhomi vércukorérték 6,1-6,9
OGTT 2 órás érték <7,8
IGT  
Éhomi vércukorérték <7,1 
OGTT 2 órás érték 7,8-11,0
CUKORBETEGSÉG  
Éhomi vércukorérték >7,1
OGTT 2 órás érték >11,1

Hogyan készüljön a vizsgálatra? 

A vizsgálatot megelőzően 10-12 órán át nem szabad enni, inni pedig csak vizet ihat. Fontos, hogy folytassa addigi életvitelét, ne térjen el a megszokottól (ne diétázzon, ne mozogjon többet).  A vizsgálat során sem fogyaszthat a vízen kívül semmit, ám utána ehet, sőt, javasolt is, főleg akkor, ha szédülést, gyengeséget tapasztal.  

Az eredményekkel fel kell keresnie a kezelőorvosát, aki a leletben foglaltakat összeveti az esetleges tüneteivel és felállítja a diagnózist, ami alapján meghatározza az optimális kezelést (diéta, mozgás, gyógyszer, inzulin). 

Téma szakértői

Dr. Polyák Annamária

Dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr,
glükózterheléses vizsgálaton voltam, egyben az inzulinszintet is nézték. Éhgyomri vércukorszint (kis műszerrel 5.9) kémcsőből: 5.3. Majd glükozterhelés után: a cukorértékek között nagyon alacsonyak is lettek: 60 percnél 2.7, 120 percnél 2.6.
Inzulin értékek: éhgyomri 2.2, 60 percnél:7,7, 120 percnél: 10.1.
Csak novemberre kaptam időpontot a diabetológiára, kérem segítsen, hogy mi állhat az értékek mögött, illetve mit tegyek, hogy ne essen le ennyire, mert olyankor nem vagyok jól. Egyek, vagy ne egyek bármilyen szénhidrátot? Figyelmét, válaszát előre is hálásan köszönöm!
üdvözlettel
Jánosa Veronika

Kedves Veronika!

Ez csak egy lelet. Arról hogy véleményt lehessen alkotni sok adatra van szükség pl.: miért került sor a vizsgálatra , milyen panaszai vannak. Milyen a testsúlya, milyen gyógyszereket szed …stb.

Ezeket csak személyesen elvégzett diabetológiai vizsgálat során lehet majd értékelni.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok