Vitaminok és nyomelemek, melyek segíthetnek a cukorbetegség elleni harcban

Vitaminok és nyomelemek, melyek segíthetnek a cukorbetegség elleni harcban

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2022.02.15

A cukorbetegség terápiája több pilléren is nyugszik, ám ez nem jelenti azt, hogy ezeken kívül nincs más kiegészítő kezelési lehetőség is a kezünkben. Vannak ugyanis bizonyos vitaminok, nyomelemek melyek szedésével hozzájárulhat a vércukor-és az inzulinszint stabilizálásához. Hogy melyek ezek, azt a Cukorbetegközpont diabetológusától Dr. Porochnavecz Mariettától, kérdeztük meg. 

Legfontosabb lépések a kezelésben 

 

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájának legfontosabb mozzanata az életmódterápia, vagyis a személyre szabott, speciális diéta, valamint a rendszeres testmozgás, melynek hatására javul az inzulinérzékenység és normalizálódik a vércukorszint.  Előfordulhat, hogy ezen kívül más kezelésre nincs is szüksége a betegnek. Amennyiben nem vezet kellő eredményre az életmódterápia, illetve, ha a kezdeti értékek megkívánják, úgy mellette gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés is indokolt (1-es típusú diabetes fennállása esetén egyből inzulinterápiára van szüksége a betegnek, melyet élethosszig alkalmaznia kell). A kezelés hatásosságát rendszeresen kell ellenőrizni, és ha szükséges, akkor a terápiát módosítjuk. 

 

Ezekkel a vitaminokkal és nyomelemekkel támogathatja a kezelést 

 

Vannak vitaminok, nyomelemek, melyek szedése hozzájárulhat a vércukor-és az inzulinszint stabilizálásához- ám még mielőtt bármit elkezdene alkalmazni, előtte konzultáljon kezelőorvosával, vannak ugyanis olyan készítmények, melyek kölcsönhatásba léphetnek a diabetes-re, illetve más betegségekre használt gyógyszereivel. Előfordulhat, hogy fokozzák azok hatását és hipoglikémia léphet fel, vagy az ellenkezője, csökkenti a hatást, így hiperglikémiás állapotot eredményezhet. 

 

A vitamin: az A-vitamin és származékai támogatják a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióját, elhárítják az oxidatív stresszt és segítik a májat a zsírok metabolizmusában 

 

B1- vitamin: jelentős szerepe van a szénhidrát-anyagcserében, segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében.  

 

cukorbetegségre vitaminokB12: metformin  terápia esetén gyakran jelentkezik B12-vitamin hiány. Pedig megfelelő szintje igen fontos az idegrendszer, a vérképzés és az immunrendszer támogatásához. Segít a DNS szintézisében, valamint támogatja az emésztőrendszert a vércukorszintet pedig kordában tartja. Alacsony szintje esetén nagyobb eséllyel fordul elő neuropátia, melynek esélye diabetes esetén alapból magasabb (diabeteszes neuropátia). Éppen ezért, metformin terápia mellett, érdemes gondoskodni a megfelelő B12 pótlásról! 

 

D-vitamin: talán nem meglepő, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság igen fontos a szervezet normál működése szempontjából, hiszen nem csupán az egyik legjelentősebb vitamin az erős immunrendszer eléréséhez, de az endokrin rendszerünk támogatója is. Tanulmányok szerint azoknál, akik elegendő D-vitaminnal rendelkeznek, alacsonyabb az esély a cukorbetegségre, ugyanis fokozza az inzulinérzékenységet. Cukorbetegségben a csonttörési kockázat növekedett, a D-vitamin hiánya pedig tovább növeli az osteoporosis, így a törések veszélyét. Hiánya gyengíti az immunrendszer működését, így elősegíti a fertőzések gyakoriságát.

 

E-vitamin erős antioxidánsként működik, védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaival szemben és szorosan kapcsolódik az egészséges immunfunkcióhoz. Elősegíti a szem egészségét és megakadályozhatja az artériák károsodását azzal, hogy szabályozza a koleszterinszintet. Tanulmányok szerint összefüggés lehet szívbetegségek, stroke és szívroham kockázata és a csökkent  E-vitamin ellátottság között. Megfontolandó viszont, hogy az E-vitamint nem szabad antikoagulánsokkal, niaciannal, kemoterápiás és trombocitaellenes gyógyszerekkel együtt szedni! 

 

Króm: a króm szintén fontos a cukorbetegeknek, fokozza az inzulin termelését, csökkenti a vércukor szintjét és a HbA1c értékét. Azonban nem árt tudni, hogy bár alacsony dózisban segítségünkre lehet, túl nagy mennyiségben alacsony vércukorszintet és vesekárosodást is okozhat. Alkalmazását mindenképp beszélje meg diabetológusával! 

 

Magnézium: a cukorbetegek több vitaminból és ásványi anyagból is hiányt szenvednek. Ilyen többek között a magnézium. Ez az elem bizonyos tanulmányok szerint javítja az inzulinérzékenységet, így csökkenti az inzulinrezisztenciát, mely a cukorbetegség alapja, így a diabetes megelőzésére is szolgál. Ezen kívül mérsékli az olyan - cukorbetegségnek is tulajdonított- tüneteket, mint a krónikus fáradtság, az izomgörcsök, a magas vérnyomás, és a fertőzés hajlamot. Mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

  

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!
terheléses vércukormérés során kapott eredményeim a következők:
0 perec glükóz 4,7
60 perces : 6,3
120 perces. 4,9

0 perces inzulin: 10
60: 76,6
120: 49,9
HOMA: 2,09

Ezek az értékek utalhatnak valamilyen problémára,

Köszönöm

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Ágnes !

Elküldött értékei nem utalnak cukorbetegségre, viszont enyhe inzulin rezisztencia fennáll. Emiatt életmód váltást javasolok, rendszeres mozgást és diétát.

Üdvözlettel: Dr. Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom mindenkinek

A Doktornő szakmai felkészültsége maximális, az emberi hozzáállása kiváló, az adminisztráció kiváló, szívből ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

További részletek
Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

Fruktózamin mérés terhességi cukorbetegség esetén- miért érdemes?

A terhességi cukorbetegség kezeletlenül igen súlyos állapotokat eredményezhet, ezért igen fontos a megfelelő terápiája. Ám ehhez elengedhetetlenek a szükséges vizsgálatok. A legtöbben csupán a vércukorszintjüket ellenőrzik, ám fontos lenne a fruktózamin mérése is. Hogy miért, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg. 

További részletek
Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

Ritka tünetek, melyek cukorbetegséget jelezhetnek

A cukorbetegség legtöbbször lappangva, alattomosan alakul ki, miközben súlyos szövődményeket generál. Azonban sokszor megesik, hogy bizonyos panaszok bár mutatkoznak, ám azokat az érintettek másnak tulajdonítják, esetleg átsiklanak rajtuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a tüneteket ismerteti. 

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!