Táplálkozási kisokos terhességi cukorbetegség esetén

Várandósság során a kismamának érdemes különösen odafigyelnie táplálkozására, hiszen az egészségtelen étrend, a túlsúly és a genetika mind megnövelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét, ami akár a magzat életét is veszélyeztetheti. Hogy milyen diétát szükséges terhességi cukorbetegség esetén betartania az anyukának, arról Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa ad felvilágosítást.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

A várandósság alatt fellépő cukorbetegséget minden terhesség során minimum egyszer szűrik, hiszen a megnövekedett glükóz értékek veszélyeztetik a magzat egészségét. De hogy mit jelent pontosan a terhességi, azaz a gesztációs diabetes? Ehhez először is fontos tudni, hogy a vércukorszintet az inzulin és a glükagon nevű hormonok szabályozzák. Az inzulinnak a vércukorszint csökkentésében van szerepe, de hatékonyságát rontják a placentában termelődő hormonok a terhesség alatt. Ha a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani – és az előállított inzulin sem tudja a hatását kifejteni –, akkor a vércukorszint tartósan magas marad. A problémát minden esetben igen komolyan kell venni, ugyanis kezeletlen esetben a méhlepény idő előtti elöregedését, a magzat elhalását, és koraszülést is eredményezhet. Pontos kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám a rizikót jelentősen megnöveli a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az inzulinrezisztencia, illetve ha a családban előfordult cukorbetegség.

Szerencsére a terhesgondozási protokoll szerint a várandósság során minimum egyszer – de fokozott hajlam esetén kétszer – a 24-28. hét között szűrik a kismamákat, ám sajnos sokszor nem kapnak kellő felvilágosítást az ügyben, hogy pontosan milyen diétát is szükséges tartani, hogy elkerülhetőek legyenek a szövődmények.

A személyre szabott diéta a kulcs

A terhességi cukorbetegség kezelésének kulcsa a személyre szabott diéta összeállítása, ezért közel sem biztos, hogy ami az egyik betegnek megfelelő, az a másiknál is javulást hoz. Éppen ezért fontos, hogy kérje ki dietetikus tanácsát az étrendet illetően, hiszen figyelembe kell venni az illető életkorát, egyéb betegségeit, testtömegét, jelenlegi életmódját, általános állapotát stb. Ez alapján meghatározásra kerül, hogy a kismamának összesen hány gramm szénhidrátot szükséges fogyasztania a nap folyamán, ill. étkezésenként, a vércukorszint normalizálásához. A diétához tartozik továbbá a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időben történő bevitele is, hiszen a nap folyamán változik a szervezet inzulin-érzékenysége (pl. reggel és esete kerülni kell a gyors felszívódású szénhidrátokat).

A terhességi cukorbetegség étrendi kezelésének lényege, hogy ne emelkedjen meg a kismama vércukor értéke. Ennek érdekében igen fontos a megfelelő alapanyagok és ételek kiválasztása az étrend összeállítása során.

Nem ajánlott pl. a fehér liszt és az abból készült ételek fogyasztása, hanem helyettük a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű lisztek, zabpehelyliszt használata javasolt. Továbbá kerülni kell a cukor fogyasztását, amely helyettesíthető szacharint nem tartalmazó mesterséges édesítőszerekkel, steviával vagy eritrittel. Az édességek fogyasztását is csökkenteni szükséges, még a jó alapanyagokból pl. zabpehelylisztből, édesítőszerrel készülteket sem ajánlott heti egy, maximum kettőnél többször fogyasztani – mondja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa

Természetesen attól nem kell tartani, hogy a magzat a diéta hatására kevesebb tápanyaghoz jut, hiszen ha a kismama betartja az előírásokat, akkor egy jól fejlődő, egészséges babája lehet. Szerencsére a gesztációs cukorbetegség az esetek többségében a szülést követően megszűnik, ám érdemes tudni, hogy a probléma kialakulása bizony jelzésértékű, hogy az illető hajlamos a 2-es típusú cukorbetegségre, ezért bizonyos időközönként érdemes ellenőriztetnie a vércukor értékeit! Továbbá fontos tudni, hogy a szülés után 6 hétig még tartandó az előírt diétás étrend.

Ezekben segít a dietetikus terhességi cukorbetegség esetén

  • személyre szabott megfelelő összetételű, változatos étrend összeállítása
  • egy nap alatt, ill. étkezésenként elfogyasztandó szénhidrátmennyiség kialakítása
  • lassú és gyors felszívódású szénhidrátok ismertetése
  • ételek szénhidrát-tartamának számolása
  • megfelelő alapanyagok kiválasztásának elsajátítása

Fontos: amennyibe kezelőorvosa úgy ítéli meg, a diéta mellett inzulinkezelés is szükséges lehet!

 

Orvos válaszol

Várandóság alatti étrend

Kedves Cukorbeteg Központ!
Azt olvastam, hogy paradicsomot nem ehetek cukorbeteg kismamaként, pedig nagyon szeretem. Tényleg el kell hagyjam a paradicsomot, amíg meg nem szülök?

Válaszukat előre is köszönöm,

Janka
Kedves Janka!

Azt javaslom, nyugodtan fogyasszon paradicsomot a várandósság ideje alatt is. Fogyasztása cukorbeteg diétában is megengedett, de mint minden téren, a mértékletességre figyeljen oda: 1 nagyobb darab paradicsomnál vagy 1 maréknyi koktélparadicsomnál egyszerre ne fogyasszon többet.
Mindig megfelelően érett, ép példányt válasszon, illetve fogyasztás előtt alaposan tisztítsa meg.

A paradicsom kiváló C-, A-, B-, E-vitamin forrás, valamint kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Nagy mennyiségben található meg benne egy ún. likopin nevű színanyag, mely pl. a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Rosttartalma a megfelelő emésztéshez járulhat hozzá.

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus


Kapcsolódó oldalak

Visszalépés az előző oldalra...

Orvos válaszol

Kérjük töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Facebook csoportjaink
Prima Medica
Prima Medica Egészségcsoport