
Seb a lábon- cukorbetegség esetén ne legyintsen rá
A cukorbetegség egyik lehetséges szövődménye a diabéteszes láb, valamint a fekély. Már egy apró sebet is komolyan kell venni, hiszen megfelelő kezelés nélkül könnyen súlyos problémákhoz vezethet. A cukorbetegség világnapja alkalmából készült friss hazai kutatás leírja, milyen ismeretekkel rendelkeznek erről az érintettek, illetve megkérdeztük Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról, miért is okozhatnak gondot a legkisebb sérülések is, és mit takar a diabéteszes láb kifejezés.
Sebek és cukorbetegség
A tartósan magas vércukorszint egyik veszélyes szövődménye az ún. diabéteszes, perifériás neuropátia, mely az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek zavarát jelenti (a perifériás neuropátia a diabéteszesek kb. 70%-t érinti). Főbb tünetei a csökkent érzékelés, érzékkiesés, hangyamászásszerű érzés, zsibbadás melyhez társulhat fájdalom is.. Nagy veszélye, hogy a csökken érzékelés miatt a cukorbetegek nem feltétlen tudják, érzik azt, ha megsérültek, így egy apró seb is nagy gondokat tud okozni a későbbiekben. A magas vércukorszint miatt ugyanis köztudottan romlik a sebgyógyulási idő, ráadásul a káros mikroorganizmusok is lényegesen könnyebben szaporodnak el ekkor, mint normál vércukor szint t esetén- emiatt pedig egy egészen kicsi sérülés is gyorsan elfertőződhet.
A perifériás neuropathia - és az annak a talaján kialakuló diabéteszes láb) sajnos igen sok beteget érint, és könnyen talpi fekélyekhez vezethet (érdemes tudni, a probléma a lábamputációk gyakori oka). Éppen ezért igen fontos a lábak rendszeres átnézése sebek/sérülések után kutatva, és szükség esetén a megfelelő fertőtlenítés. Emellett az újonnan diagnosztizált betegeknél (és utána is évente) szükségszerű a lábak vizsgálata.
Természetesen már az első panaszok megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni (nem szabad várni a következő időpontig), ugyanis kezeletlen esetben akár fekélyhez, illetve diabéteszes lábhoz is vezethet a zavar.
A magyarok bizonytalanok a megelőzést illetően
Egy nemrégiben készült hazai felmérés szerint a megkérdezett cukorbetegek 14%-a küzd sebes lábbal, míg 6%-uknál már fekély is kialakult (a felmérés eredményéből kiderült, a sebes lábbal főként a férfiak küzdenek). Bár a magyar cukorbetegek többsége tisztában van azzal, hogy az állapotuk miatt lényegesen lassabb a sebgyógyulási idő, és azzal is, hogy egy apró seb is óriási gondokat tud okozni, ám nagy a bizonytalanság és az ismerethiány a probléma kialakulásával és megelőzésével kapcsolatban.
Így előzze meg a fekélyt
Ha már kialakult a fekély, azt már nehéz kezelni, így fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak a betegek a megelőzésre. Ennek igen lényeges eleme a vércukorszint normál szinten tartása. Ezen kívül sokan nem tudják, de megfelelő lábhigiénia és bőrápolás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne keletkezzen súlyos probléma.
Jó hír azonban, hogy a kutatásból kiderült, hogy azok, akik érintettek a cukorbetegségben, sok ismerettel rendelkeznek a sebgyógyulást illetően- tisztában vannak vele, hogy a sebgyógyulási idő az optimális vércukorszint megtartásán kívül nagyban függ a seb megfelelő, minőségi kezelésétől, valamint a cukorbetegség típusától is.
Hasznos tanácsok
- Ellenőrizze minden este lábait!
- Használjon hidratáló krémet esténként.
- Megfelelő méretű/minőségű lábbelit viseljen.
- Kerülje a mezítláb járást.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
2. típusú cukorbeteg vagyok,napi 1000 mg-os Merckformint szedek,6.8-7.2 között van HbgA1c értékem gyakorlatilag tünetmentes vagyok. A kérdésem hogy lehet az,hogy ugyanazon tipusú és mennyiségű étel elfogyasztása után 1.5 órával egyszer 7.8 máskor pedig 9.4 lett a cukrom?
Köszönettel: Péter
Az étkezés utáni vércukor értéket befolyásolja a mérés előtti időszak - mozgás mennyisége is és, hogy a nap folyamán milyenek voltak a vércukor értékei.
Az ételben levő lassú és gyors felszívódású szénhidrátok is befolyásolhatják az értékeket.
Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Kiváló szakember
További véleményekKontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.