Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Alkonyi Kata Módosítva: 2023.09.03

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

Nyár és cukorbetegség

A nyári hónapokban a cukorbetegségben szenvedőknek (legyen bármely típus) különös figyelmet kell fordítaniuk állapotukra, mivel a nagy hőségben könnyen ingadozhat a vércukorszintjük. Főleg az alacsony glükózszint (hipoglikémia) fenyegeti őket, mivel meleg időben az inzulin gyorsabban szívódik fel. Ezt különösen testmozgás során fontos figyelembe venni, ezért lássuk, mi mindenre kell odafigyelni edzés közben, hogy a vércukorszintet az optimális tartományban tarthassuk.

Így sportoljon cukorbetegként

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegeknek heti kb.150 perc közepes intenzitású sportolás javasolt, hiszen az igen jó hatással van az inzulin-és a vércukorszintre. Legalább 30 perces edzés már pozitívan befolyásolja az egészségi állapotot, különösen, ha úgynevezett aerob típusú (oxigén felhasználásával járó, pl. intenzív séta) és izomfejlesztő gyakorlatokat is tartalmaz.

Érdemes a betegeknek előzetes állapotfelmérést végeztetni, hogy az edzésterv személyre szabott legyen: ekkor ugyanis a mozgásterapeuta figyelembe veszi a páciens állapotát, céljait, lehetőségeit és természetesen a vércukorszintjét, a kezelését.

Vigyázat, hipoglikémia veszély!

Sokan úgy gondolják, hogy a hipózás főleg testmozgás közben, illetve utána nem sokkal jelentkezik, ám akár 24 órával az edzés után is előfordulhat! Éppen ezért fontos a vércukorszint ellenőrzése még jóval a mozgás után is. Azoknak, akiknek inzulinra van szükségük, nagyobb az esélyük a hipoglikémiára, így nekik előre meg kell tervezniük a testmozgást, lehetőleg szakember segítségével! Nem szabad elkezdeni az edzést, ha a vércukorszint 15,0 mmol/l feletti, vagy ha ketonok vannak jelen! Fontos továbbá, hogy legyen a betegnél mindig magas GI-értékű szénhidrát, mivel, ha alacsony vércukorszintre utaló tünetek jelentkeznek (szédülés, izzadás, remegés, rossz közérzet), úgy azt gyorsan el tudja fogyasztani és a glükózszintjét hamar fel tudja tornázni.

Nem mindegy, milyen sportot választ

Érdemes tudni, hogy bár általában a hipoglikémia veszélye nő meg mozgás során, ám vannak olyan sportok, melyek a kezdetben ellenkező hatást fejtenek ki, vagyis megnövelik a vércukorszintet! Ilyenek az anaerob mozgásformák (pl. súlyzós edzés, HIIT), mivel az intenzív mozgás során vércukoremelő hormonok (pl. adrenalin) szabadulnak fel, ráadásul ekkor csökken az izom glükózfelvétele. Bár anaerob edzés folyamán gyakran tapasztalható ezért a vércukorszint emelkedése, ám a mozgás után kb. 30-40 perccel hirtelen vércukoresés következhet be- ezt kis mennyiségű szénhidrátpótlással lehet megelőzni.

Az anaerob mozgásokkal szemben az aerob tevékenységek már a kezdetektől csökkentik a vércukor értéket. Aerob mozgás során (vagyis, amikor a testmozgáshoz kellő energia előállításához nagy mennyiségű oxigén szükséges, pl. futás, biciklizés) megnő az inzulinérzékenység, így a sejtek jobban fel tudják használni a glükózt. (Sőt, mozgás közben az izomsejtek inzulin jelenléte nélkül is fel tudják venni a glükózt). 20-30 percnél hosszabb aerob edzéskor folyamatos vércukorszint-csökkenés jelentkezik, majd az edzés után 60 perccel ismét csökkenés figyelhető meg a glükózszintben- mondja Alkonyi Kata, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutája.

A fentieket mindenképp figyelembe kell venni az edzés megtervezésénél! A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy a legjobb, ha vegyítjük a két mozgásformát (pl. tenisz, foci) - főleg akkor, ha hajlamos túlzottan ingadozni a vércukorszintünk.

Tanácsok nyári sportoláshoz

  • Mozgásáról lehetőleg egyeztessen orvosával/dietetikusával/edzőjével, főleg akkor, ha frissen diagnosztizált cukorbeteg, vagy ha hajlamos ingadozni a vércukorszintje. Könnyen lehet, hogy a nyári időszakban némileg módosítani kell az addigi edzésterven vagy az adott kezelésen (főleg inzulinterápia esetén)
  • Nagyon fontos, hogy nyári edzések alkalmával gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét! Ezt mozgás előtt, alatt és után is tegye meg (ám a legjobb, ha folyamatos glükózmonitorozó eszközt (CGM) használ). Ha gyakran kicsúszik az optimális tartományból, jegyezze fel mindig az eredményeket és mutassa meg orvosának/dietetikusának/edzőjének, akik segíthetnek az inzulin/étkezés/edzés beállításában.
  • Nyáron a cukorbetegeknek kerülniük kell a napsütésben és a legmelegebb órákban való edzést, így lehetőleg reggel vagy késő délután/este mozogjon, vagy sportoljon olyan helyen, ahol van klíma
  • Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek ne feledkezzenek el a megfelelő hidratálásról, főleg nyáron, a nagy hőségben, ugyanis akkor többet izzad, így könnyen kiszáradhat. A kiszáradás a vércukor emelkedéséhez vezet, ami pedig gyakori vizeléshez és ennek következtében további kiszáradáshoz és még magasabb vércukorszinthez! Ráadásul a dehidratáció csökkenti a bőr vérellátását, ami az inzulin kisebb mértékű felszívódását eredményezi. A megfelelő hidratálást (ami lehetőleg víz) már edzés előtt el kell kezdeni és még utána is folytatni kell

Hírek

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

Mozgás nyáron, cukorbetegként- mikre figyeljen?

A cukorbetegség terápiájának igen fontos részét képezi a rendszeres testmozgás. Ezt természetesen nyáron sem szabad elhanyagolni, ám fontos, hogy a beteg betartson néhány fontos szabályt, hiszen a meleg, a magas páratartalom már eleve megnöveli a hipoglikémia esélyét. Hogy mikre szükséges figyelni, azt Alkonyi Katától, a Cukorbetegközpont mozgásterapeutájától kérdeztük meg.

További részletek
Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

Nyár és hipoglikémia- gyakran kéz a kézben jár

A nyári kánikula során sok cukorbeteg tapasztalhat hipoglikémiát, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, sőt, ha nem sikerül feljebb tornázni a vércukorszintet, úgy életveszélyes is lehet. Hogy miért csökken le a nagy melegben könnyebben a glükóz mennyisége, miként lehet megelőzni és mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a hipoglikémia, arról dr. Polyák Annamáriát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük. 

További részletek
Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

Ezek a problémák fordulhatnak elő a nyáron, ha cukorbetegséggel küzd

A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok