A cukorbetegek diétájában igen lényeges szerepet kap a glikémiás index figyelése, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. Azonban a helyzet sokszor nem egyszerű, hiszen bizonyos elkészítési módok, illetve hozzávalók lassíthatják és növelhetik is az teljes fogás szénhidrát tartalmának felszívódását. A témában Vajdovich Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. II. em. 6-os rendelő

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index hivatalosan a szénhidráttartalmú élelmiszerek számmal jellemzett vércukorszint emelő képességét jelenti 0-100-as tartományban a szőlőcukoréhoz viszonyítva, ahol a szőlőcukor értéke 100. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerekből a glükóz felszívódása egyenletes és folyamatos. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását követően nem tapasztalhatók kiugró vércukorértékek, ezáltal fogyasztásukkal később alakul ki éhségérzet és tartós teltségérzetet is okoznak, így segítenek a fogyásban, valamint a vércukorszint optimalizálásában. A magas glikémiás indexű élelmiszerekből a szénhidrát ezzel szemben jóval gyorsabban felszívódik, emiatt gyorsan megemelkedhet a vércukorszint. Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása önmagában nem ördögtől való, csak tudni kell, hol van a helyük az étrendben. A magas glikémiás indexű élelmiszerek pl. edzés előtt gyorsan tudnak energiát adni, de a hipoglikémia megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet töltenek be.

Cukorbetegség és a glikémiás index 

Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségről van szó, az alacsony glikémiás indexű ételeket kell előnyben részesíteni, és csak a nap bizonyos időszakaiban megengedett magas GI-vel rendelkezőket fogyasztani (mivel a nap folyamán folyamatosan változik az inzulin érzékenység).  A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása a vércukorszint gyors és nagy megugrásához vezet, így könnyen hiperglikémiát okozhat, míg alacsony glikémiás index esetén a glükóz lassú és folyamatos felszabadulása segít fenntartani az optimális vércukor szintet. 

Alacsony GI: <55 

Közepes GI: 56-69 

Magas GI: >70 

glikémiás indexPéldák magas glikémiás indexű ételekre 

  • cukor és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek/italok 

  • fehér liszt és abból készült pékáruk 

  • Burgonya, édesburgonya 

  • fehér rizs 

  • gyümölcsök nagy része, gyümölcslevek 

  • Tej, tejtermékek egy része (joghurt, kefír) 

Példák alacsony glikémiás indexű ételekre 

  • zöldségek 

  • teljes kiőrlésű lisztből készült ételek 

  • teljes értékű gabona- és álgabonafélék (pl. bulgur, quinoa, hajdina, köles, stb.)

  • olajos magvak 

  • hüvelyesek

Az ételek elkészítése nem mindegy felszívódás szempontjából 

Az, hogy egy bizonyos szénhidrát magas vagy alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy az adott fogás az is marad. Ugyanis sokat számít az, miként is készíti el az ételt,vagy, hogy milyen hozzávalókkal egészíti ki- mondja Vajdovich Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa. 

Zsiradékok, rostok, fehérjeforrások hozzáadása: ha zsiradékokat, magas rosttartalmú élelmiszereket, fehérjeforrásokat (pl. húsok, halak, tojás, sajtok, túró), ad hozzá az ételhez, azzal lassítja annak a felszívódását. 

Pürésítés: ha valamit pürésít (pl. krémlevesekhez, főzelékekhez zöldséget), azzal elaprózza a tápanyagokat, ezáltal gyorsítja a felszívódásukat- annak ellenére, hogy a zöldségek alapból alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkeznek. 

Főzési idő: nem mindegy pl. a tészták (és más keményítő tartalmú ételek) főzésénél, hogy mennyi ideig főzi- minél hosszabban, annál jobban megnövekszik az élelmiszerek felülete, így annál magasabbá válik a GI-érték.  

Érési folyamatok: ez főleg a gyümölcsöknél, zöldségeknél okozhat gondot, ugyanis minél érettebb egy gyümölcs, annál magasabbá válik a glikémiás indexe. 

Mit mivel eszik: ha a magas glikémiás indexű ételhez alacsonyt GI-vel rendelkezőt is fogyaszt, az az egész fogás felszívódását képes lassítani. 

Elkészítési mód: a lassú főzési módszerek, mint például a sütés és a gőzölés, alacsonyabb GI-szintet eredményeznek. 

Hűtés: a keményítőtartalmú élelmiszereket (pl. rizs, burgonya), ha főzés után lehűtjük, a keményítő átalakul és a glikémiás indexük alacsonyabb lesz. 

Téma szakértője

Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak