A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is
Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.
A fahéj vércukorszintet csökkentő hatása
A babérfélék családjába tartozó fahéj rendkívül sokszínű aromás fűszer, amit az élelmiszeriparban, az illatszeriparban és a gyógyászatban egyaránt előszeretettel használnak. A fahéj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert; klinikai szempontból pedig gazdag forrása a polifenoloknak, amelyekről feltételezik, hogy javítják a glükóz-anyagcserét és a homeosztázist. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók a napi étkezés során rendszeresen fogyasztott fahéj glükózmoduláló hatását vizsgálták. A randomizált, kettős vak, keresztezett kutatás eredménye szerint napi 4 g fahéj tartalmú étrend-kiegészítő kapszula négy héten keresztül jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet az elhízott és túlsúlyos, prediabéteszes embereknél. A felnőtt vizsgálati alanyoknak, akiknél klinikailag igazolt elhízás vagy túlsúly állt fenn, 14 napon keresztül alacsony polifenol-tartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag bézs étrendet kellett követniük. Ez idő alatt tartózkodniuk kellett a fahéj és fahéjtartalmú ételek fogyasztásától. A kutatás következő 4 hetes fázisában napi 4 g fahéjat fogyasztottak el kapszula formájában, miközben orális glükóztolerancia vizsgálatokkal követték nyomon vércukorszintjüket a kutatók. Az alanyoknak valamennyi, az étkezésükkel kapcsolatos információt (pl. a mellékhatásokat) le kellett jegyezniük. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a fahéj jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet a betegeknél, és javíthatja a prediabétesz állapotát. Bár azok a mögöttes mechanizmusok, amelyeken keresztül a fahéj szabályozza a glükózanyagcserét, még nem egyértelműek, a kutatók szerint a bélmikrobiómnak fontos szerepe lehet a megfigyelt összefüggésben.
Inkább az ételeinket fűszerezzük vele!
-A fahéjjal kapcsolatban korábban is számtalan ígéretes kutatás látott napvilágot, ami arra enged következtetni, hogy a fahéj javíthatja az inzulinérzékenységet és segíthet többek között az oxidatív stressz leküzdésében, a vércukor és vérzsírszint csökkentésében – mondja dr. Porochnavecz Marietta, aki azonban hozzáteszi, hogy további vizsgálatok szükségesek annak bizonyításához, hogy a fahéj étrend-kiegészítők valóban segíthetnek-e a cukorbetegeknek, és ha igen, pontosan hogyan kell alkalmazni őket. Amit azonban fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle étrend-kiegészítő nem helyettesítheti a diabéteszben érintettek számára a gyógyszeres és életmód terápiát. A vércukorönkontroll, a cukorbetegség elleni gyógyszerek vagy az inzulinterápia alkalmazása, a helyesen összeállított étrend és a mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegek életében, amit a fahéjtartalmú étrend-kiegészítők pozitív élettani hatásai sem pótolhatnak. A fahéj nagyobb mennyiségben, étrend-kiegésztő készítmények formájában történő fogyasztásától óva intenék mindenkit, már csak azért is, mert például a cassia fajta nagy mennyiségű kumarintartalma májkárosító, és befolyásolhatja egyes szedett gyógyszereinket hatékonyságát is.
-A fahéj fűszerként való alkalmazása azonban nem ellenjavallt. Ezért azt javaslom, hogy lehetséges egészségügyi előnyeit elsősorban a kulináris élményeken keresztül hasznosítsuk – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont szakembere.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
16 hetes kismama vagyok. Előző terhességemnél GDM-es lettem. A jelenlegi terhességemnél az elejétől fogva diétázom és rendben vannak a méréseim(de számomra egyértelmű, hogy most is van GDM). A kérdésem az lenne, hogy van e valami szabályozás arra vonatkozólag, hogy a cukorterhelést kötelező-e megcsináltatni? Tudom, hogy az előzmények miatt ráadásul korábbi OGTT javasolt, de én nem szeretnék egyet sem, hiszen úgyis diétázom, az értékeim pedig, ha rosszabbodnának mindenképp orvoshoz fordulnék. Válaszukat köszönöm.
Akinél már terhesség alatt előfordult GDM, az veszélyeztettetnek számít a következőknél is. A Diabetes Társaság protokoll szerint ilyenkor a 12-14. héten kell elvégezni a terhelést. Amennyiben ez normális , akkor a 24-28. hét között. Emellett fontos az ötkontrollos mérés éhomi és valamennyi főétkezés után 1 órával. Nem biztos, hogy nem lesz szüksége a diéta mellett inzulin kezelésre.
Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus