![A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is](https://www.cukorbetegkozpont.hu/files/cache/1200/400/0/966.png)
A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is
Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.
Online Bejelentkezés
Dr. Porochnavecz Marietta
Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet
![](https://www.cukorbetegkozpont.hu/files/cache/160/225/0/Nevtelen-terv-49-.webp)
A fahéj vércukorszintet csökkentő hatása
A babérfélék családjába tartozó fahéj rendkívül sokszínű aromás fűszer, amit az élelmiszeriparban, az illatszeriparban és a gyógyászatban egyaránt előszeretettel használnak. A fahéj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert; klinikai szempontból pedig gazdag forrása a polifenoloknak, amelyekről feltételezik, hogy javítják a glükóz-anyagcserét és a homeosztázist. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók a napi étkezés során rendszeresen fogyasztott fahéj glükózmoduláló hatását vizsgálták. A randomizált, kettős vak, keresztezett kutatás eredménye szerint napi 4 g fahéj tartalmú étrend-kiegészítő kapszula négy héten keresztül jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet az elhízott és túlsúlyos, prediabéteszes embereknél. A felnőtt vizsgálati alanyoknak, akiknél klinikailag igazolt elhízás vagy túlsúly állt fenn, 14 napon keresztül alacsony polifenol-tartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag bézs étrendet kellett követniük. Ez idő alatt tartózkodniuk kellett a fahéj és fahéjtartalmú ételek fogyasztásától. A kutatás következő 4 hetes fázisában napi 4 g fahéjat fogyasztottak el kapszula formájában, miközben orális glükóztolerancia vizsgálatokkal követték nyomon vércukorszintjüket a kutatók. Az alanyoknak valamennyi, az étkezésükkel kapcsolatos információt (pl. a mellékhatásokat) le kellett jegyezniük. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a fahéj jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet a betegeknél, és javíthatja a prediabétesz állapotát. Bár azok a mögöttes mechanizmusok, amelyeken keresztül a fahéj szabályozza a glükózanyagcserét, még nem egyértelműek, a kutatók szerint a bélmikrobiómnak fontos szerepe lehet a megfigyelt összefüggésben.
Inkább az ételeinket fűszerezzük vele!
-A fahéjjal kapcsolatban korábban is számtalan ígéretes kutatás látott napvilágot, ami arra enged következtetni, hogy a fahéj javíthatja az inzulinérzékenységet és segíthet többek között az oxidatív stressz leküzdésében, a vércukor és vérzsírszint csökkentésében – mondja dr. Porochnavecz Marietta, aki azonban hozzáteszi, hogy további vizsgálatok szükségesek annak bizonyításához, hogy a fahéj étrend-kiegészítők valóban segíthetnek-e a cukorbetegeknek, és ha igen, pontosan hogyan kell alkalmazni őket. Amit azonban fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle étrend-kiegészítő nem helyettesítheti a diabéteszben érintettek számára a gyógyszeres és életmód terápiát. A vércukorönkontroll, a cukorbetegség elleni gyógyszerek vagy az inzulinterápia alkalmazása, a helyesen összeállított étrend és a mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegek életében, amit a fahéjtartalmú étrend-kiegészítők pozitív élettani hatásai sem pótolhatnak. A fahéj nagyobb mennyiségben, étrend-kiegésztő készítmények formájában történő fogyasztásától óva intenék mindenkit, már csak azért is, mert például a cassia fajta nagy mennyiségű kumarintartalma májkárosító, és befolyásolhatja egyes szedett gyógyszereinket hatékonyságát is.
-A fahéj fűszerként való alkalmazása azonban nem ellenjavallt. Ezért azt javaslom, hogy lehetséges egészségügyi előnyeit elsősorban a kulináris élményeken keresztül hasznosítsuk – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont szakembere.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
Segítséget szeretnék kérni az alábbi lelettel kapcsolatosan. Ugyan gyomortáji fájdalommal járok orvoshoz, de készült egy cukorterheléses vizsgálatom is.
Glükóz:
Éhgyomri - 4,6
60 perc - 9,9
120 perc - 8,2
Inzulin
Éhgyomri - 4,7
60 perc - 52,8
120 perc - 64,7
Köszönettel,
Böbe
A küldött laboratóriumi eredményei alapján inzulin rezisztencia és csökkent cukortolerancia áll fenn.
Nagyon fontos most az életmód váltás , a rendszeres mozgás és diéta . Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a teendők megbeszélése céljából.
Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Magas fokú szakmai tudás
További véleményekA doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.