A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is
Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.
Online Bejelentkezés
Dr. Porochnavecz Marietta
Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet
A fahéj vércukorszintet csökkentő hatása
A babérfélék családjába tartozó fahéj rendkívül sokszínű aromás fűszer, amit az élelmiszeriparban, az illatszeriparban és a gyógyászatban egyaránt előszeretettel használnak. A fahéj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert; klinikai szempontból pedig gazdag forrása a polifenoloknak, amelyekről feltételezik, hogy javítják a glükóz-anyagcserét és a homeosztázist. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmányban a kutatók a napi étkezés során rendszeresen fogyasztott fahéj glükózmoduláló hatását vizsgálták. A randomizált, kettős vak, keresztezett kutatás eredménye szerint napi 4 g fahéj tartalmú étrend-kiegészítő kapszula négy héten keresztül jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet az elhízott és túlsúlyos, prediabéteszes embereknél. A felnőtt vizsgálati alanyoknak, akiknél klinikailag igazolt elhízás vagy túlsúly állt fenn, 14 napon keresztül alacsony polifenol-tartalmú, egyszerű szénhidrátokban gazdag bézs étrendet kellett követniük. Ez idő alatt tartózkodniuk kellett a fahéj és fahéjtartalmú ételek fogyasztásától. A kutatás következő 4 hetes fázisában napi 4 g fahéjat fogyasztottak el kapszula formájában, miközben orális glükóztolerancia vizsgálatokkal követték nyomon vércukorszintjüket a kutatók. Az alanyoknak valamennyi, az étkezésükkel kapcsolatos információt (pl. a mellékhatásokat) le kellett jegyezniük. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a fahéj jelentősen csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet a betegeknél, és javíthatja a prediabétesz állapotát. Bár azok a mögöttes mechanizmusok, amelyeken keresztül a fahéj szabályozza a glükózanyagcserét, még nem egyértelműek, a kutatók szerint a bélmikrobiómnak fontos szerepe lehet a megfigyelt összefüggésben.
Inkább az ételeinket fűszerezzük vele!
-A fahéjjal kapcsolatban korábban is számtalan ígéretes kutatás látott napvilágot, ami arra enged következtetni, hogy a fahéj javíthatja az inzulinérzékenységet és segíthet többek között az oxidatív stressz leküzdésében, a vércukor és vérzsírszint csökkentésében – mondja dr. Porochnavecz Marietta, aki azonban hozzáteszi, hogy további vizsgálatok szükségesek annak bizonyításához, hogy a fahéj étrend-kiegészítők valóban segíthetnek-e a cukorbetegeknek, és ha igen, pontosan hogyan kell alkalmazni őket. Amit azonban fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle étrend-kiegészítő nem helyettesítheti a diabéteszben érintettek számára a gyógyszeres és életmód terápiát. A vércukorönkontroll, a cukorbetegség elleni gyógyszerek vagy az inzulinterápia alkalmazása, a helyesen összeállított étrend és a mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegek életében, amit a fahéjtartalmú étrend-kiegészítők pozitív élettani hatásai sem pótolhatnak. A fahéj nagyobb mennyiségben, étrend-kiegésztő készítmények formájában történő fogyasztásától óva intenék mindenkit, már csak azért is, mert például a cassia fajta nagy mennyiségű kumarintartalma májkárosító, és befolyásolhatja egyes szedett gyógyszereinket hatékonyságát is.
-A fahéj fűszerként való alkalmazása azonban nem ellenjavallt. Ezért azt javaslom, hogy lehetséges egészségügyi előnyeit elsősorban a kulináris élményeken keresztül hasznosítsuk – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont szakembere.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Dr. Porochnavecz Marietta
-
Szakterületek:
- diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
-
Specialitások:
- terhességi cukorbetegség megállapítása, kezelése, utógondozása
- prediabetes
- 1-es és 2-es típusú cukorbetegség egyénre szabott korszerű terápia
- szövődmények megállapítása és utánkövetése
Véleményeket a doktornőről itt olvashat >>
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag magyar nyelvű, felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
Orvos válaszol
Augusztusban diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel. Nagyjából január óta jelentkezik az a problémám, hogy délutánonként, a vércukor szintem szinte minden egyes nap, folyamatosan felszökik. Ebéd utáni méréskor még normális tartományban van, mikor pedig vacsora előtt megmérem, 10 feletti értékeket mérek, nem ritkán 15 körül, de volt már ettől is több. Nagyjából attól függ, ebéd után milyen értéket kaptam. Mikor a délután folyamán megmérem, úgy tapasztalom, ekkor növekszik folyamatosan a vércukorszint.
Láthatólag minden ok nélkül, délután nem fogyasztok semmit, csak vizet iszok, a diétát tartom, de bármit is teszek, ez a helyzet nem változik.
Néhány eredmény az ebéd utáni és vacsora előtti mérésekről:
5.0 - 20.0
4.8-15.1
8.8 - 18.0
3.3-15.2
7.2 - 13.0
8.7 - 13.7
Korábban 15-8-11 Actrapid és este 8 egység Insulatard adagra voltam beállítva. Egy hete átállítottak este 20 Lemevir és 12-6-8 egység Novo Rapidra, de a helyzet most is ugyanaz.
Előre is köszönöm válaszát!
Valószínű hogy 1-es típusú diabetese miatt sem az Inzulatard, sem a Levemir nem hat elég hosszan. Van ennél már hosszabb hatástartamú inzulin is, amivel jobb eredményeket érhetünk el.
Fontos lenne ilyen típusú tartós inzulinra történő beállítása.
Üdvüzlettel: dr Porochnavecz Marietta