Almás-diós házi granola

Almás-diós házi granola

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2024.01.12

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnál valami izgalmasabbat, mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel párolj meg egy almát, botmixerrel pürésítsd)
  • 10 g étolaj/kókuszolaj
  • 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
  • 100 g dió
  • 2 tk. fahéj
  • vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés

  1. Mérd ki az almapürét, édesítsd eritrittel, ízesítsd a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverd alaposan össze.
  2. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverd el. Öntsd az illatos masszához a zabpelyhet és forgasd össze. 
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsd szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süsd. 10 percenként keverj rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
  4. Az utolsó 10 percben add hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tárold. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.

+1 TIPP: Fogyaszd reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):

  • Energia: 172 kcal
  • Zsír: 9,2 g
  • Szénhidrát: 16,3 g
  • Fehérje: 6,4 g
  • Rost: 4,1 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértője

  • Szkladányi - Szabó Lucia

  • Szakterületek:
    • holisztikus dietetikus
  • Specialitások:
    • izulinrezisztencia (IR)
    • terhességi cukorbetegség
    • holisztikus szemléletű dietetikai tanácsadás

    Rendelés típusa:

    • távkonzultáció (skype)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 év felett)

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, alapos

Nagyon sokat kaptam a dietetikus hölgytől! Mindenre figyelt, alaposan kikérdezett és több nyomtatott anyaggal is ellátott a cukorbetegségemmel kapcsolatban!

További vélemények

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK