Almás-diós házi granola

Almás-diós házi granola

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2024.01.12 13:33

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnál valami izgalmasabbat, mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel párolj meg egy almát, botmixerrel pürésítsd)
  • 10 g étolaj/kókuszolaj
  • 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
  • 100 g dió
  • 2 tk. fahéj
  • vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés

  1. Mérd ki az almapürét, édesítsd eritrittel, ízesítsd a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverd alaposan össze.
  2. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverd el. Öntsd az illatos masszához a zabpelyhet és forgasd össze. 
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsd szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süsd. 10 percenként keverj rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
  4. Az utolsó 10 percben add hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tárold. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.

+1 TIPP: Fogyaszd reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):

  • Energia: 172 kcal
  • Zsír: 9,2 g
  • Szénhidrát: 16,3 g
  • Fehérje: 6,4 g
  • Rost: 4,1 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK