Almás-diós házi granola

Almás-diós házi granola

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2024.01.12 13:33

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnál valami izgalmasabbat, mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel párolj meg egy almát, botmixerrel pürésítsd)
  • 10 g étolaj/kókuszolaj
  • 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
  • 100 g dió
  • 2 tk. fahéj
  • vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés

  1. Mérd ki az almapürét, édesítsd eritrittel, ízesítsd a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverd alaposan össze.
  2. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverd el. Öntsd az illatos masszához a zabpelyhet és forgasd össze. 
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsd szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süsd. 10 percenként keverj rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
  4. Az utolsó 10 percben add hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tárold. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.

+1 TIPP: Fogyaszd reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):

  • Energia: 172 kcal
  • Zsír: 9,2 g
  • Szénhidrát: 16,3 g
  • Fehérje: 6,4 g
  • Rost: 4,1 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértői

Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ha cukorbeteg, nagyobb az esélye a sztrókra is

Ha cukorbeteg, nagyobb az esélye a sztrókra is

A lakosság igen jelentős hányadát érintő metabolikus szindróma nagy mértékben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája ad összefoglalót a cukorbetegségben kialakuló súlyos szövődményekről.

További részletek
Intelligens kötszerek biztosíthatják az optimális sebgyógyulást a lábszárfekély kezelésében

Intelligens kötszerek biztosíthatják az optimális sebgyógyulást a lábszárfekély kezelésében

A nem vagy nehezen gyógyuló krónikus sebek általában az alsó végtagokon alakulnak ki, többek között a sebgyógyulást nehezítő tényezők, az esetek többségében az artériás és vénás keringés elégtelensége vagy a diabétesz miatt. Miként segíthetik az intelligens kötszerek a krónikus sebek begyógyulását? Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus, rehabilitációs szakorvosa segít megválaszolni a kérdést.

További részletek
Az acetonos lehelet a cukorbetegség jele is lehet

Az acetonos lehelet a cukorbetegség jele is lehet

A szokatlan vagy rossz lehelet nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető nem gondoskodik megfelelően a szájhigiénéről. A gyümölcsös illatú lehelet a diabetikus ketoacidózisra utalhat, amely az 1-es típusú cukorbetegség akut, súlyos, életveszélyes szövődménye. Ha valaki ilyesféle aromás leheletet tapasztal, fontos, hogy orvosi vizsgálatot kérjen! – figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK