Cukorbetegként is hódolhat az édes élvezeteknek nyáron
A nyár számtalan finomabbnál finomabb, zamatos és színes gyümölccsel kényezteti ízlelőbimbóinkat. De vajon mennyit és milyen formában fogyaszthatnak ezekből a cukorbetegek? Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa látja el jótanácsokkal az érintetteket.
Napfény a tányéron – ezért érdemes gyümölcsöket fogyasztani cukorbetegként
A forró nyári napok egyik legkellemesebb élménye, amikor jóízűen beleharaphatunk egy illatos őszibarackba vagy egy szelet görögdinnyébe. A nyári gyümölcsök nagyszerűen hidratálnak, magas rost- és víztartalmuk pedig hozzájárul a teltségérzethez. A cukorbetegeknek azonban nehéz lehet beilleszteni ezeket a finomságokat az étrendjükbe úgy, hogy glükózszintjüket is kordában tartsák. A diabéteszes betegek esetében is érvényes a WHO iránymutatása, ami napi mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. Ugyanakkor a cukorbeteg diétának arányaiban több zöldséget kell tartalmaznia – hangsúlyozza Imre Noémi, aki hozzáteszi, hogy bár általában azt gondoljuk, hogy az édes dolgok nem tesznek jót a cukorbetegeknek, különbséget kell tennünk a gyümölcsök és az édességek között.
-A gyümölcsök magas biológiai értékkel bíró növények, amelyek a fruktóz mellett rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak. A gyümölcsökben található rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így mérsékelve a vércukoringadozást, tehát másként hatnak a szervezetünkre, mint a hozzáadott cukrokat tartalmazó ultrafeldolgozott élelmiszerek. A gyümölcsök a cukorbetegek kiegyensúlyozott étrendjében is helyet kell, hogy kapjanak. A betegeknek azonban figyelembe kell venniük gyümölcsevéskor az adagok méretét, a gyümölcsök szénhidráttartalmát és glikémiás indexét is. Fontos továbbá, hogy a gyümölcsöket ne önmagukban, hanem más élelmiszerekkel, ételekkel kiegészítve fogyasszák a cukorbetegek.
A gyümölcsök más-más mennyiségben tartalmaznak fruktózt, glükózt és rostot, ezért az elfogyasztott gyümölcs típusától függ, hogy miként befolyásolja a vércukorszintet. Érdemes elsősorban a magasabb rosttartalmú, alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező, friss idénygyümölcsöket a tányérunkra tenni. Ha alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket (10 g/100 g) szeretnénk enni, válasszuk az almát, a körtét, az epret, a málnát, a ribizlit, a szedret, a mandarint, a citromot vagy az őszibarackot. Ezekből is fogyasszunk azonban mértékkel, kis adagokra elosztva, hogy a vércukorszintünk ne emelkedjék meg túlságosan!
Alacsony glikémiás indexű gyümölcsök az alábbiak:
- meggy (20)
- cseresznye (22)
- ribizli (25)
- eper (25)
- áfonya (26)
- körte (30)
- őszibarack (35)
Magasabb glikémiás indexe van az alábbi gyümölcsöknek:
- sárgadinnye (65)
- ananász (66)
- görögdinnye (71)
A szakértő tanácsai a cukorbetegek gyümölcsfogyasztásához
- A gyümölcsöket célszerű rostban, fehérjében, illetve telítetlen zsírokban gazdag ételekkel kombinálni, kiegészíteni (pl. magvakkal, teljes kiőrlésű gabonákkal, görög joghurttal, túróval). Így fogyasztva lassabb lesz a vércukorszint emelkedése, és közben még a szívünk egészségére is odafigyelünk.
- Ha gyümölcsöt ennénk, érdemes inkább a délutáni órákat választani. Hasznos lehet továbbá az edzések előtti és utáni időzítés is, ugyanis ilyenkor gyorsabban hasznosul a bevitt szénhidrát.
- A nyári melegben jól esik az otthon elkészített házi gyümölcsjoghurt, -jégkrém vagy gyümölcssaláta. Ízesítsük őket finomra vágott friss mentával, citromverbénával vagy bazsalikommal.
- A grillezett gyümölcsök a kerti partik és összejövetelek különleges finomságai. A grillezett fahéjas-gyömbéres alma, a pikáns balzsamecettel tálalt grillezett eperszemek és grillezett gyümölcsnyársak nagyszerűen passzolnak is a húsok és sajtok mellé.
- A gyümölcslevekkel, turmixokkal, smoothie-kal és gyümölcspürékkel bánjunk csínján, mert nem tartalmazzák azokat a hasznos rostokat, amelyek megfékezik a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezeket elsősorban alkalmanként és kis mennyiségben, vagy hipoglikémia esetén érdemes fogyasztani a vércukorszint gyors rendezése érdekében. Szintén kerülendők a cukrozott vagy szirupban eltett gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök is, ezek ugyanis gyorsan megemelik a vércukorszintet.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Téma szakértője
-
Imre Noémi
-
Szakterületek:
- dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
-
Specialitások:
- inzulinrezisztencia (IR)
- prediabétesz
- 2-es típusú cukorbetegség
- 1-es típusú cukorbetegség
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)