Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29

Cukorbetegek, fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés, okoz(hat)-e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat. Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni, hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá biztonságos használatukat. Azonban elővigyázatossági okokból valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.

Aszpartám


Két aminosavból álló, kristályos mesterséges édesítőszer. Kétszázszor édesebb, mint a kristálycukor, ám sütésre-főzésre nem alkalmas. Energiatartalma elenyésző, szénhidrátot sem tartalmaz, erős íze miatt csak kis mennyiségben fogyasztják. Az élelmiszeriparban önállóan, vagy más édesítőszerekkel együtt is alkalmazzák, de asztali édesítőszerként is kapható. Kalóriatartalma, és vércukoremelő hatása nincs.

Korábban olyan vádak érték, hogy rákkeltő hatású lehet, ezért az egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-
összetevője, megbízhatóságát több mint 200 tudományos kutatás igazolja. A napi ajánlott mennyiséget betartva veszélytelenül fogyasztható.

 

Szacharin


Ezt az enyhén kesernyés mellékízű édesítőt 1879-ben fedezték fel. Kalóriatartalommal nem kell
számolni, és körülbelül 300-600-szor édesebb a cukornál. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott. Hőkezelés után, utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. A kutatások azt bizonyították, hogy az egyik legbiztonságosabban alkalmazható mesterséges édesítőszer.

 

Aceszulfám-K


Hőhatásnak nagyon jól ellenáll, mellékízmentes, de ha az édesítő nagy koncentrációban van jelen,
keserű mellékízt okozhat. Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található meg a boltok polcain. Ezen kívül tej- és tejtermékalapú italokban,üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességek (például szárított szilva csokoládéba mártva), pudingporokban, reggeliző-pelyhekben, mustárban is megtalálható.

 

Szukralóz


Vízben jól oldódik, édesítő erejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzésre, sütéshez bátran
használhatjuk. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában
találkozhatunk vele.
A szukralóz megtalálható hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben és
ostyákban, kakaó-, tej-, szárított gyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finom pékárukban, süteményekben.

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

 • Szakterületek:
  • sportdietetikus
 • Specialitások:
  • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

  • inzulinrezisztencia

  • elhízás diétás kezelése

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
   • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
   • péntek - Bosnyák tér
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok