Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29

Cukorbetegek, fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés, okoz(hat)-e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat. Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni, hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá biztonságos használatukat. Azonban elővigyázatossági okokból valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.

Aszpartám


Két aminosavból álló, kristályos mesterséges édesítőszer. Kétszázszor édesebb, mint a kristálycukor, ám sütésre-főzésre nem alkalmas. Energiatartalma elenyésző, szénhidrátot sem tartalmaz, erős íze miatt csak kis mennyiségben fogyasztják. Az élelmiszeriparban önállóan, vagy más édesítőszerekkel együtt is alkalmazzák, de asztali édesítőszerként is kapható. Kalóriatartalma, és vércukoremelő hatása nincs.

Korábban olyan vádak érték, hogy rákkeltő hatású lehet, ezért az egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-
összetevője, megbízhatóságát több mint 200 tudományos kutatás igazolja. A napi ajánlott mennyiséget betartva veszélytelenül fogyasztható.

 

Szacharin


Ezt az enyhén kesernyés mellékízű édesítőt 1879-ben fedezték fel. Kalóriatartalommal nem kell
számolni, és körülbelül 300-600-szor édesebb a cukornál. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott. Hőkezelés után, utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. A kutatások azt bizonyították, hogy az egyik legbiztonságosabban alkalmazható mesterséges édesítőszer.

 

Aceszulfám-K


Hőhatásnak nagyon jól ellenáll, mellékízmentes, de ha az édesítő nagy koncentrációban van jelen,
keserű mellékízt okozhat. Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található meg a boltok polcain. Ezen kívül tej- és tejtermékalapú italokban,üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességek (például szárított szilva csokoládéba mártva), pudingporokban, reggeliző-pelyhekben, mustárban is megtalálható.

 

Szukralóz


Vízben jól oldódik, édesítő erejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzésre, sütéshez bátran
használhatjuk. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában
találkozhatunk vele.
A szukralóz megtalálható hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben és
ostyákban, kakaó-, tej-, szárított gyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finom pékárukban, süteményekben.

Téma szakértője

 • Drégely Anikó

 • Szakterületek:
  • dietetikus
 • Specialitások:
  • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése
  • inzulinrezisztencia (IR) diétás kezelése
  • elhízás diétás kezelése
  • életmódváltás
  • kardioprotektív étrend
  • epekímélő étrend

   

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.

További részletek
Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borus Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.

További részletek
Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

Mikor forduljon orvoshoz egy sebbel cukorbetegség esetén?

A cukorbetegség okozta fekély igen gyakori oka a lábamputációknak. Sajnos a magas vércukorszint hajlamosít a problémára. Ha sebet észlel magán, tegye meg a szükséges lépéseket és a gyógyulásig kísérje figyelemmel, ugyanis könnyen komolyabb problémák származhatnak belőle. Dr. Markotics Attilától, a Cukorbetegközpont traumatológusától, rehabilitációs szakorvosától megkérdeztük, mikor érdemes orvoshoz fordulni sebek esetén.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!