Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29 09:56

Cukorbetegek, fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés, okoz(hat)-e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat. Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni, hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá biztonságos használatukat. Azonban elővigyázatossági okokból valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.

Aszpartám


Két aminosavból álló, kristályos mesterséges édesítőszer. Kétszázszor édesebb, mint a kristálycukor, ám sütésre-főzésre nem alkalmas. Energiatartalma elenyésző, szénhidrátot sem tartalmaz, erős íze miatt csak kis mennyiségben fogyasztják. Az élelmiszeriparban önállóan, vagy más édesítőszerekkel együtt is alkalmazzák, de asztali édesítőszerként is kapható. Kalóriatartalma, és vércukoremelő hatása nincs.

Korábban olyan vádak érték, hogy rákkeltő hatású lehet, ezért az egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-
összetevője, megbízhatóságát több mint 200 tudományos kutatás igazolja. A napi ajánlott mennyiséget betartva veszélytelenül fogyasztható.

 

Szacharin


Ezt az enyhén kesernyés mellékízű édesítőt 1879-ben fedezték fel. Kalóriatartalommal nem kell
számolni, és körülbelül 300-600-szor édesebb a cukornál. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott. Hőkezelés után, utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. A kutatások azt bizonyították, hogy az egyik legbiztonságosabban alkalmazható mesterséges édesítőszer.

 

Aceszulfám-K


Hőhatásnak nagyon jól ellenáll, mellékízmentes, de ha az édesítő nagy koncentrációban van jelen,
keserű mellékízt okozhat. Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található meg a boltok polcain. Ezen kívül tej- és tejtermékalapú italokban,üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességek (például szárított szilva csokoládéba mártva), pudingporokban, reggeliző-pelyhekben, mustárban is megtalálható.

 

Szukralóz


Vízben jól oldódik, édesítő erejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzésre, sütéshez bátran
használhatjuk. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában
találkozhatunk vele.
A szukralóz megtalálható hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben és
ostyákban, kakaó-, tej-, szárított gyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finom pékárukban, süteményekben.

Hírek

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek
Mi a teendő, ha a szöveti cukor monitorozó eszköz nem megfelelően működik?

Mi a teendő, ha a szöveti cukor monitorozó eszköz nem megfelelően működik?

A szöveti cukor monitorozás (CGM) egy olyan modern segítség a cukorbetegeknek, sőt akár az inzulinrezisztenseknek is, amely láthatóvá teszi a vércukorszint alakulását, az életmód és az esetleges kezelés hatásait, adott esetben figyelmeztethet arra is, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. Előfordulhatnak azonban olyan jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a CGM szenzor nem megfelelően működik. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista elmondta, mi a teendő a legjellemzőbb helyzetekben.

További részletek
Hogyan függ össze a cukorbetegség és az elhízás a szív és vese egészségével?

Hogyan függ össze a cukorbetegség és az elhízás a szív és vese egészségével?

A cukorbetegek (főként a 2-es típusú diabétesz esetén) jelentős része túlsúllyal, elhízással is küzd, és ha más értékeiket is ellenőrzik, gyakran kiderül, hogy magas vérnyomásuk, emelkedett vérzsírszintjeik is diagnosztizálhatók. Ez együttesen képezi a metabolikus szindrómát, amely elsősorban a szív-érrendszer veszélyezteti. A szívbetegségek azonban a vesére is hatnak, méghozzá negatívan. De vajon mi lehet ennek a bonyolult összefüggésrendszernek az eredője és a megoldása? Mit jelent a kardiorenális metabolikus szindróma és hol a szerepe ennek kezelésében a diabetológusnak? Erre a kérdésre adott választ dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK