Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Cukorpótló Kisokos - 3. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29 09:56

Cukorbetegek, fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés, okoz(hat)-e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat. Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni, hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá biztonságos használatukat. Azonban elővigyázatossági okokból valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.

Aszpartám


Két aminosavból álló, kristályos mesterséges édesítőszer. Kétszázszor édesebb, mint a kristálycukor, ám sütésre-főzésre nem alkalmas. Energiatartalma elenyésző, szénhidrátot sem tartalmaz, erős íze miatt csak kis mennyiségben fogyasztják. Az élelmiszeriparban önállóan, vagy más édesítőszerekkel együtt is alkalmazzák, de asztali édesítőszerként is kapható. Kalóriatartalma, és vércukoremelő hatása nincs.

Korábban olyan vádak érték, hogy rákkeltő hatású lehet, ezért az egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-
összetevője, megbízhatóságát több mint 200 tudományos kutatás igazolja. A napi ajánlott mennyiséget betartva veszélytelenül fogyasztható.

 

Szacharin


Ezt az enyhén kesernyés mellékízű édesítőt 1879-ben fedezték fel. Kalóriatartalommal nem kell
számolni, és körülbelül 300-600-szor édesebb a cukornál. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott. Hőkezelés után, utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. A kutatások azt bizonyították, hogy az egyik legbiztonságosabban alkalmazható mesterséges édesítőszer.

 

Aceszulfám-K


Hőhatásnak nagyon jól ellenáll, mellékízmentes, de ha az édesítő nagy koncentrációban van jelen,
keserű mellékízt okozhat. Asztali édesítőként más édesítőszerrel keverve található meg a boltok polcain. Ezen kívül tej- és tejtermékalapú italokban,üdítőkben, kakaó- vagy szárítottgyümölcs-alapú édességek (például szárított szilva csokoládéba mártva), pudingporokban, reggeliző-pelyhekben, mustárban is megtalálható.

 

Szukralóz


Vízben jól oldódik, édesítő erejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzésre, sütéshez bátran
használhatjuk. Asztali édesítőként különböző fantázianevekkel ellátott por és folyadék formájában
találkozhatunk vele.
A szukralóz megtalálható hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben és
ostyákban, kakaó-, tej-, szárított gyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finom pékárukban, süteményekben.

Téma szakértője

  • Drégely Anikó

  • Szakterületek:
    • sportdietetikus
  • Specialitások:
    • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

    • inzulinrezisztencia

    • elhízás diétás kezelése

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
      • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
      • péntek - Bosnyák tér
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Ha cukorbeteg, nagyobb az esélye a sztrókra is

Ha cukorbeteg, nagyobb az esélye a sztrókra is

A lakosság igen jelentős hányadát érintő metabolikus szindróma nagy mértékben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, endokrinológus, lipidológus, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája ad összefoglalót a cukorbetegségben kialakuló súlyos szövődményekről.

További részletek
Intelligens kötszerek biztosíthatják az optimális sebgyógyulást a lábszárfekély kezelésében

Intelligens kötszerek biztosíthatják az optimális sebgyógyulást a lábszárfekély kezelésében

A nem vagy nehezen gyógyuló krónikus sebek általában az alsó végtagokon alakulnak ki, többek között a sebgyógyulást nehezítő tényezők, az esetek többségében az artériás és vénás keringés elégtelensége vagy a diabétesz miatt. Miként segíthetik az intelligens kötszerek a krónikus sebek begyógyulását? Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus, rehabilitációs szakorvosa segít megválaszolni a kérdést.

További részletek
Az acetonos lehelet a cukorbetegség jele is lehet

Az acetonos lehelet a cukorbetegség jele is lehet

A szokatlan vagy rossz lehelet nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető nem gondoskodik megfelelően a szájhigiénéről. A gyümölcsös illatú lehelet a diabetikus ketoacidózisra utalhat, amely az 1-es típusú cukorbetegség akut, súlyos, életveszélyes szövődménye. Ha valaki ilyesféle aromás leheletet tapasztal, fontos, hogy orvosi vizsgálatot kérjen! – figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK