Cukorpótló Kisokos - 2. rész

Cukorpótló Kisokos - 2. rész

Drégely Anikó Módosítva: 2022.03.29

A természetes édesítőszerek egy külön csoportját alkotják a cukoralkoholok. Fontos tudni, hogy a cukoralkoholok csak a nevükben alkoholok, egyetlen édesítőként használt cukoralkoholnak sincs az etil-alkoholhoz hasonló bódító hatása. Ezek a vegyületek a cukrok (szénhidrátok) redukciójával képződő, több alkoholos hidroxilcsoportot tartalmazó alkoholok, színtelen, kristályos, édes anyagok, melyeket kémiai úton állítanak elő.

 

Ismerjük meg a legnépszerűbb cukoralkoholok legfontosabb tulajdonságait.

Nyírfacukor


A nyírfacukor, más néven xilitként is ismert cukoralkohol, amely egy fehér kristálycukorhoz hasonló állagú, a szájban oldódva hűs érzetet kelt. Eredetileg a nyírfa nedvéből nyerték ki, de ma már kukoricarostból állítják elő.

 

Édesítőhatása megegyezik a cukoréval, viszont 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Glikémiás
idexe igen alacsony, alig emeli a vércukorszintet és minimális inzulinválaszt okoz. Ha szénhidrátszámolásról van szó, 100 grammjára 60 gramm szénhidrátot kell figyelembe venni.

Felszívódása lassú, ezzel segít a jóllakottságérzet fenntartásában és a falási rohamokelkerülésében.
Nagy mennyiségben fogyasztva azonban számolni kell hasmenést, fokozott gázképződést okozó
hatásával, ezért érdemes apránként, fokozatosan növelve a mennyiséget hozzászoktatn szervezetünket.

 

Jól használható sütéshez főzéshez, a cukorhoz hasonlóan reagál, egyedül a kelt tészták, kenyerek
készítésére nem alkalmas. Nem károsítja a fogakat, mivel a szájüregi baktériumok nem tudják savvá alakítani.
 

Eritrit


Szintén egy cukoralkohol, amelynek íze és állaga nagyon hasonlít a finomított cukorra. Kalóriaértéke
nulla, szénhidráttartalommal nem kell számolni fogyasztása során.
Glikémiás indexe nulla, így nincs
hatással a vércukor- és inzulinszintre. Édesítőereje körülbelül 80 százalékban felel meg a közönséges cukorénak, így mennyiségben némileg többet kell majd belőle használni. Amit érdemes róla tudni, hogy hőérzékeny, ám 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, így alacsonyabb sütési hőmérsékleten bátran alkalmazható, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

 

Az elfogyasztott eritrit 90 százaléka a vékonybélben szívódik fel, és változatlan formában választódik ki,
majd a vizelettel ürül a szervezetből. A legtöbb ember mellékhatások nélkül tudja fogyasztani, de érdemes a xilithez hasonlóan ezt is fokozatosan bevezetni az étrendünkbe.

 

Maltit


A maltit (vagy maltitol) a cukoralkoholok csoportjához tartozik, melyet kukoricából állítanak elő.
Természetes édesítő, így tulajdonságait tekintve sok mindenben hasonlít a sztíviához vagy az eritriolhoz.
Nemzetközi jelölése: E 965.
Lassan szívódik fel, így a vércukorszintet csupán kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe
(GI 20–30), ezért a legideálisabb édesítőszer nem csak cukorbetegek számára. Kalóriaértéke 40%-kal
kevesebb, mint a cukornak, kb. 2,4 kcal/g. 
A maltit egyik tulajdonsága, hogy a levegőből magához vonzza a vizet, ezért gátolja az élelmiszerek kiszáradását. Ezen kedvező tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák ezt az édesítőszert az élelmiszeriparban.

 

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az
élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a
„nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel látják el.

Téma szakértője

  • Drégely Anikó

  • Szakterületek:
    • sportdietetikus
  • Specialitások:
    • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

    • inzulinrezisztencia

    • elhízás diétás kezelése

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
      • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
      • péntek - Bosnyák tér
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK