Birsalmás-csokis kukoricasütemény

Birsalmás-csokis kukoricasütemény

cukorbetegkozpont.hu Létrehozva: 2023.02.18 Módosítva: 2023.02.18

Egy ínycsiklandó hétvégi sütemény, amely gluténmentes, tejmentes és CUKORMENTES!

Hozzávalók (12 szelethez)

  • 200 g kukoricadara
  • 100 g GM, cukormentes étcsokoládé
  • 50 g tejmentes sütőmargarin
  • 20 g zsírszegény kakaópor
  • 50 g kókuszreszelék
  • 60 g eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő)
  • 4 db tojás
  • 50 g víz
  • 1/2 cs GM sütőpor
  • csipet só
  • 1 db nagyobb (kb. 200 g) birsalma
  • egész szegfűszeg és fahéjrúd

Elkészítés

A birsalmát alaposan meg kell mosni, meghámozni, majd kivájni a magházát. Vékony szeletekre vágva, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel és fahéjrúddal fel kell tenni főni. Ha félpuhára főtt, kapcsolja le a főzőlapot, majd hagyja a főzővízben. Eözben keverje össze a tészta hozzávalóit.

A csokit és a margarint vízgőz felett olvassza meg, majd hagyja kihűlni. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan keverje össze a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat kézi habverővel fel kell verni, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz hozzá keverni. Az egészet öntse hozzá a kukoricadarás keverékhez, majd alaposan, egyneletesen keverje össze. Kevés (50 gramm) vizet adjon a tésztához, majd keverje el és 5 percet pihentesse. Ha nagyon „száraznak” ítéli, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza.

Kimargarinozott 20*30-as tepsibe öntve, helyezze a tetejére a leszűrt birsalmaszeleteket. Előmelegített 160°C-os sütőben 30 perc alatt készen is van a finom sütemény.

Tápértékadatok

1 szelet energia- és tápanyagtartalma (eritrittel és cukormentes csokoládéval készítve): 195 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 19 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK