Birsalmás-csokis kukoricasütemény

Birsalmás-csokis kukoricasütemény

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2023.02.18 07:42

Egy ínycsiklandó hétvégi sütemény, amely gluténmentes, tejmentes és CUKORMENTES!

Hozzávalók (12 szelethez)

  • 200 g kukoricadara
  • 100 g GM, cukormentes étcsokoládé
  • 50 g tejmentes sütőmargarin
  • 20 g zsírszegény kakaópor
  • 50 g kókuszreszelék
  • 60 g eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő)
  • 4 db tojás
  • 50 g víz
  • 1/2 cs GM sütőpor
  • csipet só
  • 1 db nagyobb (kb. 200 g) birsalma
  • egész szegfűszeg és fahéjrúd

Elkészítés

A birsalmát alaposan meg kell mosni, meghámozni, majd kivájni a magházát. Vékony szeletekre vágva, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel és fahéjrúddal fel kell tenni főni. Ha félpuhára főtt, kapcsolja le a főzőlapot, majd hagyja a főzővízben. Eözben keverje össze a tészta hozzávalóit.

A csokit és a margarint vízgőz felett olvassza meg, majd hagyja kihűlni. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan keverje össze a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat kézi habverővel fel kell verni, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz hozzá keverni. Az egészet öntse hozzá a kukoricadarás keverékhez, majd alaposan, egyneletesen keverje össze. Kevés (50 gramm) vizet adjon a tésztához, majd keverje el és 5 percet pihentesse. Ha nagyon „száraznak” ítéli, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza.

Kimargarinozott 20*30-as tepsibe öntve, helyezze a tetejére a leszűrt birsalmaszeleteket. Előmelegített 160°C-os sütőben 30 perc alatt készen is van a finom sütemény.

Tápértékadatok

1 szelet energia- és tápanyagtartalma (eritrittel és cukormentes csokoládéval készítve): 195 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 11 g

Szénhidrát: 19 g

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Beretvás Eszter

Beretvás Eszter

dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK