LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE
Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.
Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!
Kedves Látogatónk!
Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.
Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?
Köszönettel: T. Róbert
A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.
Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.
Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.
Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:
Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!
Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus