Gyermekkori cukorbetegség kezelése

Gyermekkori cukorbetegség kezelése

Szerző: Cukorbetegközpont | Létrehozva: 2019.05.23 14:29 | Módosítva: 2019.07.28 14:54

A gyermekkori diabétesz felderítése, diagnosztizálása igencsak fontos, hiszen, ha gyermekkorban nem derül fény a cukorbetegségre, a későbbiekben súlyos szövődmények jelentkezhetnek. A cukorbetegség mindkét formája manifesztálódhat gyermekkorban is, igaz, hogy általában az 1-es típus szokott megjelenni a gyermekek körében, ám a helytelen életmód következményeként hazánkban is egyre több 2-es típusú diabéteszes gyermeket tartanak számon.

A gyermekkori cukorbetegség típusai

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy anyagcserezavar, amelyben a szénhidrátok  hasznosítása szenved zavart.

Két fő típusát különböztetjük meg:

 • 1-es típusú diabétesz: ebben az esetben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így külsőleg kell bevinni a szervezetbe.
 • 2-es típusú diabétesz: ebben az esetben a hasnyálmirigy béta sejtjei vagy nem termelnek elegendő inzulint, vagy pedig a véráramba kibocsátott inzulin nem tud hatni, a sejtek csökkent inzulintoleranciája végett. Ezt a típust általában elegendő diétával, fizikai aktivitással rendben tartani. Egyes pácienseknek ugyanakkor szüksége lehet antidiabetikumra, gyógyszer formájában, melynek dózisát diabetológus orvos határozza meg.

Gyermekkori diabétesz kialakulásának okai

A gyermekkorban jelentkező cukorbetegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Az is befolyásoló tényező, hogy mely típus manifesztálódik.

1-es típusú diabétesz általában genetikai okokra vezethető vissza, míg a 2-es típusú diabéteszhez általában életmódbeli tényezők vezetnek.

2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők:​​​​​​​

 • túlsúly
 • rossz étkezési szokások
 • mozgásszegény életmód
 • családi öröklött hajlam

Gyermekkori diabétesz tünetei

A gyermekkorban jelentkező cukorbetegség tünetei is hasonlóak a felnőttkorban jelentkezőhöz, általában a tünetek specifikussága miatt könnyen felismerhető a diabétesz.

Cukorbetegség fő tünetei:

 • szomjúság érzet
 • fokozott vizeletürítés
 • nehéz sebgyógyulás
 • fogyás, ennek ellenére nagy étvágy, állandó éhségérzet
 • acetonos lehelet

Ha gyermekén az alábbi tüneteket észleli, azonnal keressen fel szakértő diabetológus szakorvost!

Számtalanszor az orvosi vizsgálat alkalmával, a magas vércukor érték mutat rá a cukorbetegség tényére.

Gyermekkori cukorbetegség diagnosztizálása

Amint felmerül a cukorbetegség gyanúja gyermeke esetében, azonnal forduljon szakértő diabetológus szakorvoshoz, aki pár célzott laborvizsgálat elvégeztetésével meg tudja állapítani a diabéteszt.

Általában orális glükóz tolerancia vizsgálattal (OGTT) szoktak fényt deríteni a cukorbetegségre.  A vizsgálat alkalmával egy cukros oldatot kell meginnia a gyermeknek, majd több alkalommal vesznek vért, körülbelül óránként,  így kísérik figyelemmel, hogy mekkora mértékben emelkedik meg a vércukorszint, illetve visszaáll-e a normál értékre két óra elteltével.

Gyerekkori diabétesz kezelése

A gyermekkori cukorbetegség terápiája nagyban függ a diabétesz típusától. Az 1-es típusú diabétesz esetén inzulinterápiára van szükség, amíg a 2-es típusú diabéteszben általában elegendőek az életmódbeli változtatások, súlyosabb esetben pedig gyógyszeres terápia is indokolt lehet.

A gyermekkori cukorbetegség kezelésében három pillért állapítunk meg:

 1. inzulinterápia
 2. étrendi kezelés
 3. helyes életmód

A kezelés módját mindig diabetológus szakorvos állapítja meg, általában függ a diabétesz típusától, a gyermek vércukorszintjétől is.

1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinterápia, hiszen ebben az esetben a páciens hasnyálmirigye nem termel inzulint, így azt külső forrásból kell bevinni, általában erre kialakított inzulinadagoló pen segítségével, vagy inzulinpumpával szokták megoldani. Az injekciót általában a hasi zsírszövetbe érdemes adni.

1-es típusú cukorbetegség kezelésének is szervez része az diéta, azaz a táplálkozási szokások megváltoztatása. A páciensnek törekednie kell az úgynevezett natív cukormentes étrendre, illetve számolnia kell az inzulinadaghoz kimért napi szénhidrát mennyiségét. Ez az elején ijesztő lehet, ám egy-két hét gyakorlás után már könnyen kivitelezhető.

Elengedhetetlen része az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kezelésében is a rendszeres vércukor ellenőrzés, étkezések előtt és azokat követően is érdemes ellenőrizni a vér cukorkoncentrációját.

A 2-es típusú diabétesz kezelésében főleg az életmódbeli változtatások játszanak szerepet, ugyanakkor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre is antidiabetikumok formájában.

Életmód terápia jelentősége

Az életmód terápia minden gyermekkori cukorbetegségben használandó, ebbe beletartozik a fizikai aktivitás rendszeressé tétele, illetve a táplálkozás megváltoztatása.

A cukorbetegség diagnosztizálását követően diabetológus szakorvos felkeresése indokolt, aki megszabja a követendő terápiát, legyen az inzulinkezelés, vagy életmódváltás.

A szakorvos általában továbbküldi a pácienst mozgásszakemberhez, aki felméri kisbeteg fizikai erőnlétét, és neki megfelelő mozgásokat ajánl számára, amivel a vércukorszintet is a notrmál tartomány lehet tartani.

Érdemes dietetikus szakembert is felkeresni, aki tájékoztatja a szülőket a cukorbeteg étrend alapelveiről. Ezek nem bonyolultak, csupán egy kevés odafigyelést igényelnek. A gyermeknek kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, törekni kell a napjában többszöri zöldség és gyümölcs fogyasztására, a teljes kiőrlésű gabonák preferálására a fehér lisztből készültekkel szemben.

Nem elhanyagolandó az elegendő folyadék elfogyasztása sem.

Gyermekkori diabétesz során jelentkező kellemetlen állapotok

Néhány esetben a túl sok inzulin, vagy kevés szénhidrát hatására, vagy a sokáig tartó testmozgás miatt kialakulhat hipoglikémia, ami tulajdonképpen vércukorszint leesését jelenti.

A hipoglikémia tünetei lehetnek:

 • izzadás
 • remegés, gyengeség
 • éhségérzet
 • hányinger, hányás

A hipoglikémia azonnali kezelést igényel. Mindig legyen a gyermeknél pár szem szőlőcukor, amit be tud venni ebben az esetben, hogy helyreálljon a vércukorszintje!

Érdemes tájékoztatni a gyermek környezetét is, az óvodapedagógust, iskolapedagógust is arról, hogy a gyermek cukorbeteg, és bármelyik percben rosszul lehet.

Egyes esetekben a hipoglikémia ellentéte is előfordulhat, amit hiperglikémiának nevezünk, ekkor a gyermek vércukorszintje tartósan magas lesz, ez főleg 1-es típusú diabéteszben fordul elő, inzulin hiányában. Ennek veszélye, hogy a ketoacidózis kialakulásával, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet a zsiradék raktárak bontásából próbálja fedezni a szükséges energiát, toxikus hatású ketontestek keletkeznek. A ketoacidózis fő tünete az acetonos lehelet, de jellemző ezek mellett a hányinger, hasfájás, szapora, mély légzés is.  A hiperglikémia azonnali ellátást igényel, kezelése kórházakban történik.

Gyakorlati tanácsok gyermekkori cukorbetegség esetén

A gyermekkori diabétesz koomoly diagnózis, és teljes szemléletváltás, életmódváltást igényel mind a gyermek, mind a szülők és a környezet részéről. 

Érdemes tájékoztatni a gyermek közvetlen környezetét, óvodapedagógust, iskolapedagógust, osztálytársakat, arról, hogy a gyermek cukorbeteg és akár meghatározott időközönként kell mérnie a vércukorszintjét.

Nagyon fontos megtanítani a gyermeknek már a terápia elején, hogy hogyan tudja önmagának megmérni a vércukorszintjét, hogyan tudja beadni magának az inzulininjekciót.

Érdemes hamar megtanulni a gyermeknek és a szülőnek is a hipoglikémia jeleit, hogy azonnal tudjanak reagálni, ez ügyben a gyermek környezetét is javasolt tájékoztatni.

Téma szakértői

dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus
dr. Borus Hajnal dr. Borus Hajnal

dr. Borus Hajnal

belgyógyász, diabetológus
dr. Polyák Annamária dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus

Hírek

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság a cukorbetegség egyik tünete is lehet

Az extrém fáradtság nem csak a koronavírus fertőzés egyik sokáig tartó tünete lehet, hiszen számos betegség okozhat ilyen panaszt. Dr. Bibok György, a CukorbetegKözpont diabetológusa a cukorbetegséggel összefüggésben ismertette az okokat.

További részletek
Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészségházlózat