Gyermekkori cukorbetegség kezelése

Gyermekkori cukorbetegség kezelése

Szerző: Cukorbetegközpont | Létrehozva: 2019.05.23 14:29 | Módosítva: 2019.07.28 14:54

A gyermekkori diabétesz felderítése, diagnosztizálása igencsak fontos, hiszen, ha gyermekkorban nem derül fény a cukorbetegségre, a későbbiekben súlyos szövődmények jelentkezhetnek. A cukorbetegség mindkét formája manifesztálódhat gyermekkorban is, igaz, hogy általában az 1-es típus szokott megjelenni a gyermekek körében, ám a helytelen életmód következményeként hazánkban is egyre több 2-es típusú diabéteszes gyermeket tartanak számon.

A gyermekkori cukorbetegség típusai

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy anyagcserezavar, amelyben a szénhidrátok  hasznosítása szenved zavart.

Két fő típusát különböztetjük meg:

 • 1-es típusú diabétesz: ebben az esetben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így külsőleg kell bevinni a szervezetbe.
 • 2-es típusú diabétesz: ebben az esetben a hasnyálmirigy béta sejtjei vagy nem termelnek elegendő inzulint, vagy pedig a véráramba kibocsátott inzulin nem tud hatni, a sejtek csökkent inzulintoleranciája végett. Ezt a típust általában elegendő diétával, fizikai aktivitással rendben tartani. Egyes pácienseknek ugyanakkor szüksége lehet antidiabetikumra, gyógyszer formájában, melynek dózisát diabetológus orvos határozza meg.

Gyermekkori diabétesz kialakulásának okai

A gyermekkorban jelentkező cukorbetegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Az is befolyásoló tényező, hogy mely típus manifesztálódik.

1-es típusú diabétesz általában genetikai okokra vezethető vissza, míg a 2-es típusú diabéteszhez általában életmódbeli tényezők vezetnek.

2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők:​​​​​​​

 • túlsúly
 • rossz étkezési szokások
 • mozgásszegény életmód
 • családi öröklött hajlam

Gyermekkori diabétesz tünetei

A gyermekkorban jelentkező cukorbetegség tünetei is hasonlóak a felnőttkorban jelentkezőhöz, általában a tünetek specifikussága miatt könnyen felismerhető a diabétesz.

Cukorbetegség fő tünetei:

 • szomjúság érzet
 • fokozott vizeletürítés
 • nehéz sebgyógyulás
 • fogyás, ennek ellenére nagy étvágy, állandó éhségérzet
 • acetonos lehelet

Ha gyermekén az alábbi tüneteket észleli, azonnal keressen fel szakértő diabetológus szakorvost!

Számtalanszor az orvosi vizsgálat alkalmával, a magas vércukor érték mutat rá a cukorbetegség tényére.

Gyermekkori cukorbetegség diagnosztizálása

Amint felmerül a cukorbetegség gyanúja gyermeke esetében, azonnal forduljon szakértő diabetológus szakorvoshoz, aki pár célzott laborvizsgálat elvégeztetésével meg tudja állapítani a diabéteszt.

Általában orális glükóz tolerancia vizsgálattal (OGTT) szoktak fényt deríteni a cukorbetegségre.  A vizsgálat alkalmával egy cukros oldatot kell meginnia a gyermeknek, majd több alkalommal vesznek vért, körülbelül óránként,  így kísérik figyelemmel, hogy mekkora mértékben emelkedik meg a vércukorszint, illetve visszaáll-e a normál értékre két óra elteltével.

Gyerekkori diabétesz kezelése

A gyermekkori cukorbetegség terápiája nagyban függ a diabétesz típusától. Az 1-es típusú diabétesz esetén inzulinterápiára van szükség, amíg a 2-es típusú diabéteszben általában elegendőek az életmódbeli változtatások, súlyosabb esetben pedig gyógyszeres terápia is indokolt lehet.

A gyermekkori cukorbetegség kezelésében három pillért állapítunk meg:

 1. inzulinterápia
 2. étrendi kezelés
 3. helyes életmód

A kezelés módját mindig diabetológus szakorvos állapítja meg, általában függ a diabétesz típusától, a gyermek vércukorszintjétől is.

1-es típusú cukorbetegség esetén elengedhetetlen az inzulinterápia, hiszen ebben az esetben a páciens hasnyálmirigye nem termel inzulint, így azt külső forrásból kell bevinni, általában erre kialakított inzulinadagoló pen segítségével, vagy inzulinpumpával szokták megoldani. Az injekciót általában a hasi zsírszövetbe érdemes adni.

1-es típusú cukorbetegség kezelésének is szervez része az diéta, azaz a táplálkozási szokások megváltoztatása. A páciensnek törekednie kell az úgynevezett natív cukormentes étrendre, illetve számolnia kell az inzulinadaghoz kimért napi szénhidrát mennyiségét. Ez az elején ijesztő lehet, ám egy-két hét gyakorlás után már könnyen kivitelezhető.

Elengedhetetlen része az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kezelésében is a rendszeres vércukor ellenőrzés, étkezések előtt és azokat követően is érdemes ellenőrizni a vér cukorkoncentrációját.

A 2-es típusú diabétesz kezelésében főleg az életmódbeli változtatások játszanak szerepet, ugyanakkor szükség lehet gyógyszeres kiegészítésre is antidiabetikumok formájában.

Életmód terápia jelentősége

Az életmód terápia minden gyermekkori cukorbetegségben használandó, ebbe beletartozik a fizikai aktivitás rendszeressé tétele, illetve a táplálkozás megváltoztatása.

A cukorbetegség diagnosztizálását követően diabetológus szakorvos felkeresése indokolt, aki megszabja a követendő terápiát, legyen az inzulinkezelés, vagy életmódváltás.

A szakorvos általában továbbküldi a pácienst mozgásszakemberhez, aki felméri kisbeteg fizikai erőnlétét, és neki megfelelő mozgásokat ajánl számára, amivel a vércukorszintet is a notrmál tartomány lehet tartani.

Érdemes dietetikus szakembert is felkeresni, aki tájékoztatja a szülőket a cukorbeteg étrend alapelveiről. Ezek nem bonyolultak, csupán egy kevés odafigyelést igényelnek. A gyermeknek kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, törekni kell a napjában többszöri zöldség és gyümölcs fogyasztására, a teljes kiőrlésű gabonák preferálására a fehér lisztből készültekkel szemben.

Nem elhanyagolandó az elegendő folyadék elfogyasztása sem.

Gyermekkori diabétesz során jelentkező kellemetlen állapotok

Néhány esetben a túl sok inzulin, vagy kevés szénhidrát hatására, vagy a sokáig tartó testmozgás miatt kialakulhat hipoglikémia, ami tulajdonképpen vércukorszint leesését jelenti.

A hipoglikémia tünetei lehetnek:

 • izzadás
 • remegés, gyengeség
 • éhségérzet
 • hányinger, hányás

A hipoglikémia azonnali kezelést igényel. Mindig legyen a gyermeknél pár szem szőlőcukor, amit be tud venni ebben az esetben, hogy helyreálljon a vércukorszintje!

Érdemes tájékoztatni a gyermek környezetét is, az óvodapedagógust, iskolapedagógust is arról, hogy a gyermek cukorbeteg, és bármelyik percben rosszul lehet.

Egyes esetekben a hipoglikémia ellentéte is előfordulhat, amit hiperglikémiának nevezünk, ekkor a gyermek vércukorszintje tartósan magas lesz, ez főleg 1-es típusú diabéteszben fordul elő, inzulin hiányában. Ennek veszélye, hogy a ketoacidózis kialakulásával, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet a zsiradék raktárak bontásából próbálja fedezni a szükséges energiát, toxikus hatású ketontestek keletkeznek. A ketoacidózis fő tünete az acetonos lehelet, de jellemző ezek mellett a hányinger, hasfájás, szapora, mély légzés is.  A hiperglikémia azonnali ellátást igényel, kezelése kórházakban történik.

Gyakorlati tanácsok gyermekkori cukorbetegség esetén

A gyermekkori diabétesz koomoly diagnózis, és teljes szemléletváltás, életmódváltást igényel mind a gyermek, mind a szülők és a környezet részéről. 

Érdemes tájékoztatni a gyermek közvetlen környezetét, óvodapedagógust, iskolapedagógust, osztálytársakat, arról, hogy a gyermek cukorbeteg és akár meghatározott időközönként kell mérnie a vércukorszintjét.

Nagyon fontos megtanítani a gyermeknek már a terápia elején, hogy hogyan tudja önmagának megmérni a vércukorszintjét, hogyan tudja beadni magának az inzulininjekciót.

Érdemes hamar megtanulni a gyermeknek és a szülőnek is a hipoglikémia jeleit, hogy azonnal tudjanak reagálni, ez ügyben a gyermek környezetét is javasolt tájékoztatni.

Téma szakértői

dr. Porochnavecz Marietta dr. Porochnavecz Marietta

dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája
dr. Polyák Annamária dr. Polyák Annamária

dr. Polyák Annamária

diabetológus, endokrinológus
dr. Bibok György dr. Bibok György

dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász

Hírek

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

A 2-es típusú cukorbetegség 9 korai jele

Minél előbb észleli valaki magán a 2-es típusú cukorbetegség jeleit, annál korábban részesülhet megfelelő kezelésben, ami pedig a komolyabb szövődmények rizikóját csökkenti. Sokan azonban nem gondolják, hogy a gyakori vizelés, a kimerültség vagy a homályos látás tünet lehet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a korai figyelmeztető jeleket vette számba. 

További részletek
Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

Cukorbetegként rendszeresen mozogna? Ezek a szabályok

A cukorbetegek egyik legnagyobb kihívása, hogy megfelelő értékek között tartsák vércukorszintjüket. A vércukorszintet ugyanis számos tényező befolyásolja, ezért kell tisztában lenni az alapvető szabályokkal és az életmód döntő szerepével. Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa segít a tájékozódásban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica