Könnyű rakott káposzta árpagyönggyel

Könnyű rakott káposzta árpagyönggyel

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2022.02.22 14:30

laktózmentes - IR barát

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 1 kg szeletelt savanyú káposzta
  • 0,5 kg darált hús (pl. puulyka)
  • 150 g árpagyöngy
  • 1 nagy pohár laktózmentes tejföl (általában 330g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek növényi olaj (pl.: napraforgó, repce)
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint, pirospaprika (1-1,5 tk)

 

Elkészítés

A gerslit legalább kétszeres, sós vízben megfőzöm, félreteszem. (Érdemes egy éjszakára beáztatni, úgy hamarabb megfő.)

A vöröshagymát megpucolom, megtisztítom, kockára vágom. Kevés olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált pulykahúst. Fűszerezem sóval, borssal, köménnyel, piros paprikával. Fedő alatt készre párolom.

A savanyú káposztát ízlés szerint előkészítjük vagy csak leöblítjük vagy 10-15 perc alatt puhára főzzük majd leszűrjük.

 

Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajozunk. Először a savanyú káposzta felét terítjük a tepsi aljába, majd erre kerül a főtt, árpagyöngy, utána  a darált húsos réteg, majd a megmaradt savanyú káposzta. A tejfölbe egy kevés piros paprikát keverünk és a savanyú káposzta tetejét meglocsoljuk vele.

 

Előmelegített sütőben, 180°C-on összesütjük.

 

Tápanyagtartalom (1 adag)

  • Energia: 384 kcal
  • Fehérje: 22 g,
  • Zsír 21 g,
  • Szénhidrát: 28g
  • Rost: 8 g

Téma szakértői

Dr. Bibok György

Dr. Bibok György

diabetológus, belgyógyász
Prof. Dr. Holló Gábor

Prof. Dr. Holló Gábor

szemész szakorvos, zöldhályog (glaukóma) specialista
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

endokrinológus, belgyógyász, diabetológus

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK