Liszt-kisokos - 1. rész

Liszt-kisokos - 1. rész

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.09.07 09:24

Cukorbetegségnél gyakran felmerül, hogy melyik liszt típusokat érdemes választani annak érdekében, hogy ne legyenek kilengések a vércukor- és inzulinértékekben.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes búzaszemet tartalmazza, magas rosttartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását, az ebből készült termékek magasabb telítőértékkel rendelkeznek. Jó alapanyaga a kenyérnek, süteményeknek, viszont fontos tudni, hogy energiatartalma közel azonos a finomlisztével.

Graham-liszt

Első előállítójáról, Sylvester Grahamről kapta a nevét, hasonlít a teljes kiőrlésű búzaliszthez azzal a különbséggel, hogy a külső héjréteg nem kerül bele, kenyér és egyéb pékáruk sütésére kiváló.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza a búza egy típusa, ami lassabban felszívódó szénhidráttartalommal és magasabb rosttartalommal rendelkezik. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmas a magas sikértartalma miatt, teljes kiőrlésű változatban rosttartalma magasabb.

Durumbúzaliszt

Szintén a búza egy típusa a durumbúza, ami lassabban felszívódó keményítő típust, amilózt tartalmaz, így nem okoz kiugró vércukorértékeket. Felhasználása elsősorban a száraztésztáknál van, ahol nagy előnye, hogy tojás nélkül is használható, ugyanis kellően össze tudnak tapadni a lisztszemcsék.

Pur-pur liszt

A bíborszínű “ősbúza” őrlésével állítják elő, belőle pur-pur kenyér, zsemle készül. Jellemzője, hogy igen magas rosttartalommal rendelkezik és emiatt segít a vércukorszint egyenletesebbé tételében, emellett magas az antioxidáns tartalma és különleges az íze is.

Téma szakértője

  • Vajdovich Dorottya

  • Szakterületek:
    • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
  • Specialitások:
    • inzulinrezisztencia (IR)
    • prediabétesz
    • 2-es típusú cukorbetegség
    • terhességi cukorbetegség

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK