Cukorbetegségnél gyakran felmerül, hogy melyik liszt típusokat érdemes választani annak érdekében, hogy ne legyenek kilengések a vércukor- és inzulinértékekben.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. II. em. 6-os rendelő

Teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes búzaszemet tartalmazza, magas rosttartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását, az ebből készült termékek magasabb telítőértékkel rendelkeznek. Jó alapanyaga a kenyérnek, süteményeknek, viszont fontos tudni, hogy energiatartalma közel azonos a finomlisztével.

Graham-liszt

Első előállítójáról, Sylvester Grahamről kapta a nevét, hasonlít a teljes kiőrlésű búzaliszthez azzal a különbséggel, hogy a külső héjréteg nem kerül bele, kenyér és egyéb pékáruk sütésére kiváló.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza a búza egy típusa, ami lassabban felszívódó szénhidráttartalommal és magasabb rosttartalommal rendelkezik. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmas a magas sikértartalma miatt, teljes kiőrlésű változatban rosttartalma magasabb.

Durumbúzaliszt

Szintén a búza egy típusa a durumbúza, ami lassabban felszívódó keményítő típust, amilózt tartalmaz, így nem okoz kiugró vércukorértékeket. Felhasználása elsősorban a száraztésztáknál van, ahol nagy előnye, hogy tojás nélkül is használható, ugyanis kellően össze tudnak tapadni a lisztszemcsék.

Pur-pur liszt

A bíborszínű “ősbúza” őrlésével állítják elő, belőle pur-pur kenyér, zsemle készül. Jellemzője, hogy igen magas rosttartalommal rendelkezik és emiatt segít a vércukorszint egyenletesebbé tételében, emellett magas az antioxidáns tartalma és különleges az íze is.

Téma szakértője

Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak