
Liszt-kisokos - 1. rész
Cukorbetegségnél gyakran felmerül, hogy melyik liszt típusokat érdemes választani annak érdekében, hogy ne legyenek kilengések a vércukor- és inzulinértékekben.
Online Bejelentkezés
Vajdovich Dorottya
Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Teljes kiőrlésű búzaliszt
A teljes búzaszemet tartalmazza, magas rosttartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását, az ebből készült termékek magasabb telítőértékkel rendelkeznek. Jó alapanyaga a kenyérnek, süteményeknek, viszont fontos tudni, hogy energiatartalma közel azonos a finomlisztével.
Graham-liszt
Első előállítójáról, Sylvester Grahamről kapta a nevét, hasonlít a teljes kiőrlésű búzaliszthez azzal a különbséggel, hogy a külső héjréteg nem kerül bele, kenyér és egyéb pékáruk sütésére kiváló.
Tönkölybúzaliszt
A tönkölybúza a búza egy típusa, ami lassabban felszívódó szénhidráttartalommal és magasabb rosttartalommal rendelkezik. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmas a magas sikértartalma miatt, teljes kiőrlésű változatban rosttartalma magasabb.
Durumbúzaliszt
Szintén a búza egy típusa a durumbúza, ami lassabban felszívódó keményítő típust, amilózt tartalmaz, így nem okoz kiugró vércukorértékeket. Felhasználása elsősorban a száraztésztáknál van, ahol nagy előnye, hogy tojás nélkül is használható, ugyanis kellően össze tudnak tapadni a lisztszemcsék.
Pur-pur liszt
A bíborszínű “ősbúza” őrlésével állítják elő, belőle pur-pur kenyér, zsemle készül. Jellemzője, hogy igen magas rosttartalommal rendelkezik és emiatt segít a vércukorszint egyenletesebbé tételében, emellett magas az antioxidáns tartalma és különleges az íze is.
Téma szakértője
-
Vajdovich Dorottya
-
Szakterületek:
- dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
-
Specialitások:
- inzulinrezisztencia (IR)
- prediabétesz
- 2-es típusú cukorbetegség
- terhességi cukorbetegség
Rendelés típusa:
- személyes, rendelői vizit
- távkonzultáció (skype, telefon)
- kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)