Liszt-kisokos - 1. rész

Liszt-kisokos - 1. rész

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.09.07 09:24

Cukorbetegségnél gyakran felmerül, hogy melyik liszt típusokat érdemes választani annak érdekében, hogy ne legyenek kilengések a vércukor- és inzulinértékekben.

Online Bejelentkezés

Vajdovich Dorottya

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes búzaszemet tartalmazza, magas rosttartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását, az ebből készült termékek magasabb telítőértékkel rendelkeznek. Jó alapanyaga a kenyérnek, süteményeknek, viszont fontos tudni, hogy energiatartalma közel azonos a finomlisztével.

Graham-liszt

Első előállítójáról, Sylvester Grahamről kapta a nevét, hasonlít a teljes kiőrlésű búzaliszthez azzal a különbséggel, hogy a külső héjréteg nem kerül bele, kenyér és egyéb pékáruk sütésére kiváló.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza a búza egy típusa, ami lassabban felszívódó szénhidráttartalommal és magasabb rosttartalommal rendelkezik. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmas a magas sikértartalma miatt, teljes kiőrlésű változatban rosttartalma magasabb.

Durumbúzaliszt

Szintén a búza egy típusa a durumbúza, ami lassabban felszívódó keményítő típust, amilózt tartalmaz, így nem okoz kiugró vércukorértékeket. Felhasználása elsősorban a száraztésztáknál van, ahol nagy előnye, hogy tojás nélkül is használható, ugyanis kellően össze tudnak tapadni a lisztszemcsék.

Pur-pur liszt

A bíborszínű “ősbúza” őrlésével állítják elő, belőle pur-pur kenyér, zsemle készül. Jellemzője, hogy igen magas rosttartalommal rendelkezik és emiatt segít a vércukorszint egyenletesebbé tételében, emellett magas az antioxidáns tartalma és különleges az íze is.

Téma szakértője

 • Vajdovich Dorottya

 • Szakterületek:
  • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
 • Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK