Liszt-kisokos - 1. rész

Liszt-kisokos - 1. rész

Vajdovich Dorottya Módosítva: 2023.09.07

Cukorbetegségnél gyakran felmerül, hogy melyik liszt típusokat érdemes választani annak érdekében, hogy ne legyenek kilengések a vércukor- és inzulinértékekben.

Online Bejelentkezés

Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes búzaszemet tartalmazza, magas rosttartalmánál fogva lassítja a szénhidrátok felszívódását, az ebből készült termékek magasabb telítőértékkel rendelkeznek. Jó alapanyaga a kenyérnek, süteményeknek, viszont fontos tudni, hogy energiatartalma közel azonos a finomlisztével.

Graham-liszt

Első előállítójáról, Sylvester Grahamről kapta a nevét, hasonlít a teljes kiőrlésű búzaliszthez azzal a különbséggel, hogy a külső héjréteg nem kerül bele, kenyér és egyéb pékáruk sütésére kiváló.

Tönkölybúzaliszt

A tönkölybúza a búza egy típusa, ami lassabban felszívódó szénhidráttartalommal és magasabb rosttartalommal rendelkezik. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmas a magas sikértartalma miatt, teljes kiőrlésű változatban rosttartalma magasabb.

Durumbúzaliszt

Szintén a búza egy típusa a durumbúza, ami lassabban felszívódó keményítő típust, amilózt tartalmaz, így nem okoz kiugró vércukorértékeket. Felhasználása elsősorban a száraztésztáknál van, ahol nagy előnye, hogy tojás nélkül is használható, ugyanis kellően össze tudnak tapadni a lisztszemcsék.

Pur-pur liszt

A bíborszínű “ősbúza” őrlésével állítják elő, belőle pur-pur kenyér, zsemle készül. Jellemzője, hogy igen magas rosttartalommal rendelkezik és emiatt segít a vércukorszint egyenletesebbé tételében, emellett magas az antioxidáns tartalma és különleges az íze is.

Téma szakértője

 • Vajdovich Dorottya

 • Szakterületek:
  • dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
 • Specialitások:
  • inzulinrezisztencia (IR)
  • prediabétesz
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • terhességi cukorbetegség

  Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • távkonzultáció (skype, telefon)
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok